Ceyda
Son 180 günde 1 haber

Hibeler nerede? İTÜ'de Erasmus sorunu

İTÜ’lü öğrencilerin Erasmus programına katılımıyla ilgili hibe ödemelerindeki sorunlar devam ediyor. Öğrencilerin yurt dışında öğrenimine başlamasının üstünden 2 ay geçmesine rağmen normal şartlarda 2 hafta içinde yatırılması gereken hibelerinin hâlâ yatırılmamış olması, öğrencileri zor duruma sokuyor. Hibelerin, öğrencilerin yurt dışında geçimlerini sağlaması amacıyla verildiği göz önünde bulundurulduğunda, öğrenimlerinin yarısına gelen öğrenciler bu durumun öncelikli olarak çözülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. İTÜ’den giden öğrencilerin büyük çoğunluğunun aynı sorunla karşılaştığı düşünülüyor.

 

Hibe dağtımında üniversiteler arası zamanlama farklılıkları

Öğrencilerden alınan bilgiler doğrultusunda, Boğaziçi ve Yıldız Teknik Üniversitesinden Erasmus’a giden öğrencilerin hibelerini çok daha erken aldığı görülüyor. Boğaziçin'den giden öğrencilere hibe, programa başladıktan bir hafta sonra yatarken YTÜ’den giden öğrencilere ise henüz yola çıkmadan verildi. Bu durum, üniversiteler arasında hibelerin zamanlamasında büyük farklılıklar olduğunu gösteriyor ve İTÜ öğrencileri için mağduriyet yaratıyor.

 

 

Mağduriyetten kim sorumlu?

Aynı zamanda, İTÜ Erasmus ve Uluslararası Hareketlilik Ofisi sitesinde yayınlanan bildiride, Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında 2024 Yılı Katkı Anlaşması’nın henüz imzalanmadığı belirtiliyor. Bu süreçte öğrencilerin hareketliliğe hibeli ya da hibesiz olarak seçilmelerinin kazanılmış bir hak niteliği taşımadığı, dolayısıyla yaşanacak maddi ve manevi kayıplardan üniversite veya Türkiye Ulusal Ajansı'nın sorumlu tutulamayacağı vurgulanıyor. Bu durum, öğrencilerin mağduriyetleri karşısında bir muhatap bulamayacakları endişesini doğuruyor.

 

Cevapsız mailler

Yaşadıkları sorunları İTÜ’ye mail yoluyla iletmeye çalışan öğrenciler, geri dönüş alamadıklarını ifade ediyor. Gönderdikleri maillerin ardından üç hafta bekleme süresi verildiğini, ancak bu sürenin sonunda da cevap alamadıklarını belirten öğrenciler, belirsizlik nedeniyle işlemlerini halletmekte zorlandıklarını aktarıyor.

 

Öğrenciler, diğer üniversitelerin hibeleri zamanında yatırmasına rağmen İTÜ’deki süreçte yaşanan uzun süreli gecikmeleri anlamakta güçlük çekiyor ve yetkililerden acil çözüm bekliyor.

Maçka'da yeni dönem Bina yetişmedi, planlar bozuldu: İTÜ hazırlık öğrencileri mağdur

Maçka'da yeni dönem

Bina yetişmedi, planlar bozuldu: İTÜ hazırlık öğrencileri mağdur

İTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu Dr. Ayşe Bengi Özçelik vefat etti

İTÜ öğrencisi A. Ramazan Koşaraslan vefat etti

arı24 yazılım ekibi yeni ekip arkadaşlarını arıyor!