Beyza Nur
Son 180 günde 10 haber

YKS 2024: İTÜ bölümlerinin sıralamaları

Öğrenci Seçme ve Yerleştime Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS), yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından İTÜ'de bulunan bölümlerin taban sıralamaları belli oldu. İTÜ, bu yıl da üniversite tercihi yapan öğrencilerin ilgi odağı oldu. Kontenjanlarda yapılan azalma ile öğrencilere verilen başarı bursları olumlu sonuç verdi ve genel olarak sıralamalar yükselişe geçti.

Sıralaması en çok yükselen bölümler

Sıralaması en çok yükseliş gösteren beş bölüm Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği (İngilizce), Jeofizik Mühendisliği ile Maden Mühendisliği oldu. 

Yeni açılan bölümler

İTÜ'nün 2024 yılında ilk defa öğrenci kabul edeceği Veri Bilimi ve Analitiği (İngilizce) bölümü ile Siber Güvenlik Mühendisliği (İngilizce) bölümü için otuzar kişilik kontenjan belirlenmişti. Siber Güvenlik Mühendisliği (İngilizce) ilk 5 binden öğrenci alırken Veri Bilimi ve Analitiği (İngilizce) bölümü ilk 9 bindeki öğrencilerle kontenjanını doldurdu.

İTÜ'nün gözde bölümleri şaşırttı

Geleceğin meslekleri olarak anılan Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) ile Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği (İngilizce) bölümlerinin sıralamaları düşüş yaşadı. Matematik Mühendisliği (İngilizce) ise iki bölümün aksine sıralamasını yükseltti. 2024 yılı kontenjanlarında Bilgisayar Mühendisliğinin (İngilizce) kontenjanı artırılırken, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliğinin (İngilizce) aynı kalmış; Matematik Mühendisliğinin (İngilizce) ise azaltılmıştı.

Ekonomi ikinci sıraya yerleşti

İTÜ'nün tek eşit ağırlık bölümü olan Ekonomi (İngilizce) bu yıl kontenjanında yapılan beş kişilik düşüşün ardından sıralamasını yükseltti. İTÜ içi sıralamada Yapay Zeka ve Veri Mühendisliğini (İngilizce) geride bırakarak Bilgisayar Mühendisliğinden (İngilizce) sonra en yüksek puanlı öğrenci alan bölüm oldu.

Sıralamaları gerileyen bölümler

Tercih eden öğrencilere verilen burs miktarlarıyla sıklıkla gündeme gelen Tekstil Mühendisliği (İngilizce) bölümü bu yıl sıralamalarında düşüş yaşadı. Aynı şekilde pandemi döneminde popülerliği artarak sıralaması yükselen Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) bölümü de düşüş yaşadı. 

Taşkışla'da ise Şehir ve Bölge Planlama bölümü dışındaki tüm bölümler sıralamalarda geriledi. 2023 yılında İTÜ'nün tüm bölümleri sıralamasını yükseltirken düşüş yaşayan tek bölüm Mimarlık (İngilizce) olmuştu.

Endüstri ve İşletme Mühendislikleri

Sıklıkla birbirleriyle kıyaslanan Endüstri ve İşletme Mühendisliği bölümlerinde ise İşletme Mühendisliği (İngilizce) sıralamasını yükseltirken Endüstri Mühendisliği hem %100 hem de %30 İngilizce bölümlerinde düşüş yaşadı. İşletme Mühendisliği kontenjanında 15 kişilik azalmaya giderken Endüstri Mühendisliği onar kişilik azaltmıştı.

Uçak ve Uzay Mühendislikleri yükselişte

Geçen yıl kontenjanı değişmediği halde sıralamalarında 2 bin kişilik yükseliş yaşayan Uzay Mühendisliği (İngilizce) bu yıl da yükselişini sürdürdü. 2024 yılında kontenjanı değişmeyen Uçak Mühendisliği de sıralamasını yükseltti ve Endüstri Mühendisliğini (İngilizce) geride bırakarak İTÜ'nün en yüksek puanla öğrenci olan beşinci bölümü oldu. Uzay Mühendisliği (İngilizce) ise Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliğini (İngilizce) geçerek İTÜ içi sıralamada onunculuğa yükseldi.

İTÜ bölümlerinin sıralamaları

İTÜ'nün 2022, 2023 ve 2024 yıllarındaki sıralamalarını ise karşılaştırmalı olarak sizler için derledik. 

2022, 2023 yıllarında ÖSYM ve YÖK Atlas verileri, 2024 yılı verileri için "kazanabilirsin" websitesi baz alınmıştır. 

İTÜ'nün yeni rektörü belli oldu İnşaat fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ali San vefat etti

Vadi yurtlarında kalan öğrencilerin geçici yurtları belli oldu

İTÜ’deki yurt sorununda ilk adım

Çap ve yandal öğrencilerine ders seçimi önceliği kaldırıldı

İTÜ'ye yeni başlayacak olan Zeynep Ecem Şimşek hayatını kaybetti

Rektör Hasan Mandal öğrencilerle Vadi Yurtları hakkında fikir alışverişinde bulundu