Sorular ücretli kurnazlık bedava

Geçtiğimiz günlerde bir Endüstri Mühendisliği bölümü eğitim görevlisi ile ilgili etik ilkelerle bağdaşmayan bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre hocanın mesajlaşma uygulaması üzerinden bir öğrenci aracılığıyla yapmış olduğu soru çözümlerini ücretini de belirterek tabiri caizse ''sattığı'' ifade edildi.

Parayla satılan soruyla sınav sorusu neredeyse aynı

Video çözümlerini yapmış olduğu sorulardan birinin geçtiğimiz vize sınavındaki bir soruyla oldukça benzerlik gösterdiği hatta neredeyse aynısı olduğu öne sürülmekte. Söz konusu öğretim üyesinin sınav sorularıyla neredeyse birebir aynı olan bu soruları, 300 TL gibi bir ücretle sattığı da yine ileri sürüldü. Hocanın sarf ettiği efor yalnızca bir sayının yerine başka bir sayı yazmak gibi basit faaliyetlerden ibaret olsa da kendisini farklı bir soru çözdüğüne inandırmış olması muhtemel, oysa öğrenciler için durum pek de öyle değil. Soruların sınıf ortamında çözülmediği ve bu sorulara sadece belirli sınıf gruplarında bulunanların erişebildiği, bu nedenle fırsat eşitsizliği yaratıldığı da yine iddialar arasında.

Kitap sorusu, sınav sorusu gibi kısaca okulla ilgili ders materyalerinin kullanılarak öğrencilerden para talep edilmesi öğrencilerin bu durumdan rahatsızlık duymasına yol açtı. Notlarının etkilenmesinden endişe duyan öğrenciler tepki göstermek konusunda tereddütte kaldı. Bunun dışında dersin görece zor bir ders olarak nitelendirilmesi ve dersi açan tek hocanın kendisi olması da öğrencileri zora sokan bir başka durum.

Bu ilk ticari girişim değil

Aynı hocanın daha önce de video platformu YouTube üzerinden ''Kahveniz benden hocam!'' başlığı altında 30-60 TL'lik bağış talebi koyarak ücretli soru çözümü yaptığı da iddia ediliyor. Okul materyallerinin okul bünyesindeki hoca tarafından bir gelir kapısı haline getirilmesinin ne kadar doğru olduğu tartışma konusu. Öğrenciler bu durumun hem ahlaki açıdan hem de hukuksal açıdan doğru olmadığını belirtiyor, zaten öğretim üyesinin yapması gerektiği işinden ticari çıkar elde ederek mevcut kazancına kazanç katmasının irtikâp durumu kapsamına girebileceği de ileri sürülüyor.

Kürsü ile ticarethaneyi birbirine karıştırmanın olasılığı olmamalı

İstanbul Teknik Üniversitesi Akademik Veri Yönetim Sistemi üzerinden öğretim üyesinin yapmış olduğu çalışmalara baktığımız zaman BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan biri olan ''Nitelikli Eğitim'' konusunda faaliyet gösterdiğini görmekteyiz. Nitelikli eğitimin öğrencilere zaten hakları olan eğitim öğretim içeriklerinin ticari amaçlar doğrultusunda kar aracı olarak sunulmakla aynı anlama gelmediğini hatırlatmakta yarar var. Başka derslerde başka hocaların yine okul materyalleriyle ilgili yapmış oldukları çözümleri video platformunda ücretsiz bir şekilde paylaşmalarının nitelikli eğitim konusuna daha çok dokunduğunu söyleyebiliriz. Öğrenciler; okul yönetiminden bu duruma tepki göstermelerini, gereken aksiyonları almalarını ve öğrencilerden taraf olmalarını bekliyor. Aynı zamanda öğrenciler, günümüz ekonomik koşullarında öğrenciliği sürdürmek fazlasıyla zor değilmiş gibi haksız yere ücret talep edilmesinin kabul edilmesi beklenemez bir durum olduğunu da ekliyor.

Durumla ilgili görseller:

 

 
İTÜ Masası | #1 İTÜ yurtları depreme dayanıklı mı? İTÜ'lü Sesler: Bizlerle aynı sıralardan çıkan müzisyenlerimiz

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi