Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, Boğaziçi Üniversitesi'nin Türkiye'nin Harvard'ı olduğunu, ancak bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. İTÜ'nün Dünya'nın En İyi Üniversiteleri listelerinde tartışmasız lider olduğundan habersiz olan Akgiray, 20 yıldır hocalık yaptığı Boğaziçi'nin özelleştirilmemesi halinde İTÜ ve İstanbul Üniversitesi'ne benzeyerek gerileyeceğini belirtti.
'Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim seviyesi düşüyor' tartışmalarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da katıldı. Şu anda Boğaziçi'nin Türkiye'nin en iyi üniversitesi ve Harvard'ı olduğuna dikkat çeken Akgiray, bunun tartışma konusu bile olamayacağını söyledi. Üniversiteler ve değerlendirilmeleri hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadan sadece konuşmuş olmak için konuşan Akgiray, Boğaziçili Dergisi'ne verdiği mülakatta üniversitenin eğitim kalitesinin düştüğü iddiasını değerlendirirken, "Boğaziçi'nin özelleştirilmesi şart. Bu kamusal gücü yitirmeden özel üniversitelerin ödül-ceza mantığına geçmesi lazım." ifadelerini kullanıyor. Aksi durumda Boğaziçi'nin de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi gibi olacağını, bu üniversitelerin 60'larda dünya çapında olan değerlerini kaybetmesi gibi Boğaziçi'nin de kaybedeceğini sözlerine ekliyor. Halbuki 60'larda başarı gösteremeyen Türk üniversitelerinden İTÜ ve İstanbul Üniversitesi bugün dünyanın en iyi üniversiteleri arasına adını yazdırıyor. Boğaziçi'nin artık YÖK, devlet bahanelerini bir kenara bırakıp bir şekilde kendi finansmanına geçmesi gerektiğine vurgu yapan Akgiray, Boğaziçi'nin, hocalarını parasal açıdan tatmin etmesi gerektiğini ifade ediyor. Birçok kaliteli hocanın bu şartlara dayanamayarak okulu terk ettiğine dikkat çeken Akgiray, Boğaziçi'nin özelleştirme cesaretini gösterdiği nispette Türkiye'nin Harvard'ı olma ve bölgesel bir üniversite olma özelliğini koruyacağını kaydediyor.
Boğaziçili dergisine konuştuğu için gerekli gereksiz pohpohlamalar içeren desteksiz açıklamalarının ardından SPK başkanı bu konunun uzmanları tarafından ağır eleştiriler altında bırakılıyor. Üniversitelerin özelleşerek ticari kurum haline gelmesinin de övgüye değer olduğunu savunarak ilginç çıkışlar içeren bu röportaj tüm üniversiteler camiasını rahatsız etmeye devam ediyor.
İlgili Haberler:
Dünya'nın En İyi 108. üniversitesi İTÜDünya'nın En Popüler 33. üniversitesi İTÜİTÜ Rektörü'nden SPK Başkanı'na Beklenen CevapEricsson İTÜ AR-Ge Merkezi'ni Açtı