Türkiye’nin İlk Kadın Mühendisleri Kitap Oldu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Türkiye’nin ilk kadın mühendislerinin de yer aldığı 'İTÜ ve Mühendislik Tarihimiz' adlı bir kitap hazırladı.

Osmanlı’dan bugüne 239 yıllık geçmişi bulunan üniversite, Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın öncülüğünde Türkiye'nin bilim ve mühendislik tarihi adına önemli bir eseri ortaya çıkardı.

Türkiye için önemli hizmetler yapan mühendis ve devlet adamları yetiştiren okulun son hazırladığı kitapta, ilk kadın mühendislerden Sabiha Rıfat, Melek Erbul, Nezihe Önyay, ve Altan Edilge’nin de isimleri zikrediliyor.

İLK KADIN MÜHENDİS SABİHA RİFAT OLDU

İTÜ’nün atasını oluşturan Mühendis Mektebi’ne 1927 yılında girip 1933 yılında mezun olarak cumhuriyet döneminin ilk Türk kadın mühendisi olan Sabiha Rifat (Gürayman) aynı sınıftaki arkadaşı Melek Erbul ile inşaat mühendisi olarak hayata atıldı. Nezihe Önyay da 1926’da Darülfünun bünyesinde açılan Elektronik Mekanik Enstitüsü'nde eğitimine başlayıp 1933 yılında kaydını yaptıran buraya aldıran ilk kadın oldu. Daha sonra bu okulun 1935’te Yüksek Mühendis Mektebi'ne devrinin ardından 6 yıllık eğitimini tamamlayıp 1939’da Elektromekanik Şubesi'nden mezun oldu.

Rektör Prof. Dr. Karaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, önemli çalışmanın ana hedefini genel olarak geçmişten bugüne Türkiye’de mühendislik ve mühendislik eğitimi tarihine ışık tutmak olduğunu vurguladı.

Kitap, Rektör Karaca’nın editörlüğünde ve Mustafa Kaçar, Tuncay Zorlu, Burak Barutçu, Atilla Bir, C.Ozan Ceyhan ve Aras Neftçi tarafından hazırlandı.

Cihan Haber Ajansı
Sanal İşletme Oyunu Başvuruları Başladı! Yenimahalle'deki İTÜ Konuk Evi yenilendi

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi

İliç'teki maden kazasının yeni bilirkişi raporu: değişiklikler büyük, imzalar İTÜ'den

arıSpor : Aralık 2024

Makina Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Can Özsoy hayatını kaybetti

Elektrik-Elektronik Fakültesi emekli öğretim üyesi Doç. Dr. Nazif Hülagü Sohtaoğlu hayatını kaybetti