Uzun kuyruklar İTÜ'yü bekliyor: İTÜ'nün kontenjanlarında dev artış

27 Haziran 2016 tarihinde ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yayınlanan "2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"na göre İTÜ'nün bu yılki ÖSYS ile üniversiteye alım kontenjanında geçen seneye göre %9,13'lük ciddi bir artış bulunmakta.

18 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak olan yerleştirme sonuçlarına göre yüz binlerce aday 26 Temmuz - 2 Ağustos 2016 tarihleri arasında tercih listelerini ÖSYM'ye gönderecekler. Yerleştirme sonuçları açıklandığında ise bir çok yeni İTÜ'lü aramıza katılacak.

İşte bölüm bölüm 2015 ve 2016 yılı karşılaştırmalı kontenjan listesi:

Kontenjanlara "Okul birinciliği" ve "KKTC uyruklu" kontanjanları da eklenmiştir. Kontenjanı artan bölümler yeşil; azalan bölümler mavi ile belirtilmiştir.

32 programın kontenjanı artarken azalan kontenjanların ise yalnızca 2 tane UOLP (Uluslararası Ortak Lisans Programı)'de olduğunu görmekteyiz. Bu programlar da yüksek ücretleri nedeniyle kontenjan dolma sıkıntısı yaşayan bölümler olarak gözümüze çarpıyor.

Taşkışla Kaosu

Tablodaki en ilginç veri ise, ders yapılacak yer bulunamadığı için koridorları bile sınıf haline getirilen Mimarlık Fakültesi'nde en büyük artışın yaşanmış olması.  Bu da Rektörlük - YÖK arasındaki iletişimsizliği gözler önüne seren ciddi bir problem.

Peki bu kontenjan artışı İTÜ'yü nasıl etkileyecek?

Peyderpey artan bu kontenjanlar İTÜ'yü daha büyük bir aile yapsa da birçok sorunu da beraberinde getiriyor.

2013 yılında gerçekleştirdiğimiz Mehmet Karaca röportajında, "1. Sınıfa gelen her öğrenciye Amerikan sistemindeki gibi yurdun garanti edilmesini arzuluyoruz. Bizde 4 sene değil 4+1 sene daha kalmak isteyenler var. Bu sorunu artırıyor. Arzumuz yurtları artırmak ama en az 2 sene sonra her öğrenciye yurt sağlayabileceğimizi garanti edebilirim." ifadelerini kullanan Rektör Mehmet Karaca'nın sözünü tutamadığı ve en son gerçekleştirilen artışlarla beraber bunun kısa vadede de mümkün olamayacağı açık bir şekilde görülmekte.

Ayrıca yıllardır akademisyen sayısı, yurt binası sayısı, derslik sayısı artmayan İTÜ'de her yıl bu denli büyük oranlarda öğrenci artışı olması gelecekte büyük karmaşaların yaşanacağının önemli bir göstergesi.

Şartlar düzelmediği taktirde, bu artışların yurt sorununa ek olarak; uzayan yemekhane sırası, öğrenci başına düşen eğitim alanı, derslik sıkıntısı vb. gibi birçok soruna yol açması da kaçınılmaz olacak. 

 

 

Rektörlük seçimi sandıkları kapandı 9 adımda İTÜ için Pokemon Go rehberi

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor

İTÜ'de yeni lisans programı açılıyor ve "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" ismi değişiyor

Veteriner olmaması nedeniyle köpekler başıboş kaldı : Bir öğrenci yaralandı

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu