Aylin
Son 180 günde 0 haber

Yapılıyormuş gibi yapılan online havuz laboratuvarlarına tepkiler büyüyor

COVID-19 pandemisi sebebiyle teorik derslerin ardından havuz laboratuvar dersleri de online eğitime geçmişti. İki gündür işlenen laboratuvar dersleri İTÜ tarihinde bir ilke yol açtı; deneyleri yapmış gibi varsaymak. Önceden çekilmiş videolar ile çoktan yapılmış deneyler öğrencilere izletilerek, öğrencilerden halihazırda yapılmış deney sonuçları üzerine rapor yazmaları isteniyor. 

Teknik Üniversite'de "mış gibi" göstererek laboratuvar dersi

Havuz laboratuvar dersleri, Mühendislik ve Temel Bilim öğrencilerinin laboratuvar ortamını görmesi, ekip çalışmasında bulunmaları ve güvenlik önlemlerini öğrenmeleri gibi önemli temel amaçlara hizmet ediyor. Öğrenciler bu derslerde öğrendikleri temel bilgiler ile eğitim hayatlarının devamındaki laboratuvar derslerinde laboratuvarlara aşina olmuş oluyor. Sonrasında girdiği laboratuvar ortamlarında nasıl davranacağını, yapması/yapmaması gerekenleri biliyor, yeni öğreneceği bilgilere hazır olmuş oluyor. 

Yeni alınan kararla birlikte ise bu önemli temelleri oluşturan havuz laboratuvar dersleri, deney videosu izletilerek ve sisteme rapor yüklenerek geçiştiriliyor. Kısacası öğrenciler, laboratuvar ortamında bulunmadan, deneylerde bahsi geçen ekipmanları görmeden, kullanmadan videolar üzerinden laboratuvar deneyimi kazanmaya çalışıyor. Bu "yapıyormuş gibi varsayarak" yapılan laboratuvarlarla eğitimi geçiştirmenin Teknik Üniversite'de okuyan öğrencilerin ilerideki öğrenim süreci açısından ne kadar verimli olacağı şu an akıllara takılan en önemli sorulardan biri.

Havuz laboratuvar dersleriyle beraber bazı bölümler de önemli bölüm laboratuvar derslerini online eğitime geçirdi. Öğrenciler alınan bu kararın ne kadar mantıklı olup olmadığını tartışırken bu pazartesi başlayan dersler daha ilk günlerden tepki toplamaya başladı. 

Öğrenciler FIZ102EL için önceki raporlarını yüklemek zorunda 

FIZ102EL kodlu Fizik havuz laboratuvar derslerinde, okulun ilk haftalarında yapılan deneylerden alınan notların ve raporların, öğrenciler tarafından Ninova'ya yüklenmesinin istenmesi tepki çekti. Yurtlarından apar topar ayrılan birçok öğrenci deney kitapçığına erişimi olmadığını dile getirirken, yönetimin not gibi önemli bir konuda sorumsuzca davranmasını eleştirdi. 

Aynı zamanda öğrenciler, derslerin ilk haftalarında derslere katılım göstermeyen öğrencilerin, katılım gösteren öğrenciler ile eşit sayılması, güvenlik sınavlarını geçemeyen öğrencilerin de derse devam etme hakkı kazanması gibi haksızlıklara karşı da tepkili. Öğrenciler yapılan bu yeni düzenlemeyle ilgili düşüncelerini Zoom üzerinden yapılan videolu laboratuvar derslerinde dile getirdi.

Öğrencilerden gelen bazı tepkiler:

Öğrencilerin neredeyse yarısı Haziran'da finallere gelmem diyor İTÜ'de virüsün durduramadığı 18 kulüp

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım