Oğuz
Son 180 günde 0 haber

Havuz final sınavlarında kullanılması planlanan yazılıma tepkiler büyüyor

Geçtiğimiz günlerde havuz derslerinin final sınavlarıyla ilgili açıklamalar yapılmaya başlandı. Yapılan açıklamalara göre öğrenciler sınavlarda  Witwiser adlı Türk şirkete ait Google Chrome eklentisi olan bir uygulamayı kullanmak zorundalar. Uygulamanın kamera ve mikrofon erişiminin yanı sıra kişisel verilerden ekran kaydetmeye kadar bilgisayardaki pek çok bilgiye erişim izni istemesine öğrenciler tepki gösterdi.

Havuz dersleri bu yazılımı kullanacak

Matematik ve Kimya havuz dersleri için bölüm resmi sitelerinden de sınavların bu yazılımların kullanarak yapılacağı duyuruldu. Fizik bölümü resmi sitesinde henüz direkt olarak bu yazılımın kullanılacağı söylenmese de bilgisayar üzerinden Google Chrome kullanılması gerektiği belirtilmiş; bu da çok yüksek ihtimalle Witwiser eklentisinin kullanılacak olduğunu gösteriyor.

Matematik bölümü tarafından yapılan duyuru;

Fizik bölümü tarafından yapılan duyuru;

Kimya bölümü tarafından yapılan duyuru;

Geçilen soruya geri dönülemeyecek 

Yapılan açıklamaya göre öğrenciler, sınav içerisinde boş veya dolu olması fark etmeksizin geçilen soruya geri dönemeyecek. Sınav güvenliği için bu kadar önlem alınırken öğrencilerin en doğal haklarından birinin ellerinden alınması, öğrencilerin en çok tepki gösterdiği konulardan biri. İstenilen sorudan başlayamamak, takıldıkları sorulara geri dönememek, işlemlerini ve cevaplarını kontrol edememek öğrencilerin en büyük şikayetlerinden.

Eklentinin erişim istediği alanlar herkesi korkuttu

Bir diğer tartışma konusu ise kullanılması zorunlu olan Witwiser programının güvenilirliği oldu. Program, bilgisayardan giriş yaptığınız tüm internet sitelerindeki her veriye ulaşmak, indirilen ögeleri yönetmek gibi çok kapsamlı erişimler talep ediyor. Öğrenciler bilgisayarlarındaki önemli, özel verilerini paylaşmak istemiyor. İTÜ tarafından sınav güvenliği gerekçesiyle bu yazılım zorunlu tutuluyor. Öğrenciler bu sebeple verilerini paylaşmak zorunda kalıyor ve bu durumun Kişisel Verilerin Korunumu Kanunu'na aykırı olması sebebiyle tepki gösteriyor. Witwiser şirketi, bilgi teknolojisi hizmetleri  veren 2020 yılında kurulmuş yerli bir şirket.

Witwiser programının istediği izinler;

Bir öğrencinin sosyal medyadaki tepkisi;

İTÜ'lü bir öğretim görevlisinin tepkisi;

İTÜ'lülere destek büyüyor

Günlerdir tepkilerini sosyal medyadan dile getiren İTÜ'lüler bugün bir kez daha Twitter'da #İTÜmahremiyetistiyor hashtagiyle yönetime seslerini duyurmaya çalışacak. Şikayetlerini ve mağduriyetlerini sosyal medyada dile getiren İTÜ'lülere pek çok önemli isim destek verdi. Destek verenlerden biri de 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi adaylarından Muharrem İnce oldu. 

Online finallerde kamera açma zorunluluğu kaldırıldı Finallere 5 gün kala test mi klasik mi kargaşası

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor