Sena
Son 180 günde 9 haber

İTÜ yurtları olası bir depreme hazır mı?

Türkiye’nin deprem riski taşıyan bir ülke olduğu bilinmesine rağmen, bina yapımları ve vatandaşların güvenliği konusundaki özenin yetersiz olduğu biliniyor. İTÜ de içerisinde birçok kız ve erkek yurdu içeren kampüslere sahip. Peki bu bağlamda İTÜ yurtlarının dayanıklılığı ne durumda?

Vadi öğrencileri isyanda

Öğrencilerden gelen bilgilere göre, 4 Aralık 2023 tarihli Bursa depreminde sarsıntı, Vadi Yurtları'nda hissedildi. Bununla birlikte, Maraş Depremi'nin ardından yapılan yurtların deprem dayanıklılığını belirlemek amacıyla uygulanan karot testi sonuçları, öğrenciler tarafından merak konusu oldu. Bu durumun üzerine öğrenciler öncelerden de iletmiş oldukları mailleri, mesajları, başvuruları tekrarladılar. Takipsizlikle ve cevap alamama ile sonuçlanan iletilerinden dolayı öğrenciler, kendi can güvenlikleri konusunda endişeli.

Ali İhsan Kız Öğrenci Yurdu sonuçları öğrencilerle paylaştı

Her ne kadar çoğu yurtta karot testi uygulanmış olsa da test sonuçları öğrencilerle paylaşılmadı. Ali İhsan yurdunda ise durum farklı. Öğrencilerden alınan bilgilere göre yurtta gerekli denetim ve testler yapılmış sonucunda da kontroller sonucu herhangi bir sorun olmadığı bildirilmiş.

Ferhunde Birkan’da belirsizlik

Öğrencilerin de takibi üzerinde yazın gerçekleştirilmiş olan binalardan alınan dayanıklılık testlerinin sonuçları öğrencilerle paylaşılmadı. Öğrenciler olumlu ya da olumsuz bir şekilde bilgilendirilmeyi bekliyorlar.

Geçici Kız Konuk Evi'nde ihmalkarlık

2022 ve 2023 yıllarında yaşanan depremler, yurt öğrencileri arasında panik yaratmıştı. Öğrencilerin beyanına göre, geçen yıl yaşanan Düzce depremi Konuk Evi'nde hissedildikten sonra, verilen gerekli geribildirimlere rağmen bir dönüş alınamadı. Maraş Depremi sonrasında ise öğrencilere, "Sizin yurdunuz 3 yıldır depreme dayanıksız, 1 hafta içinde boşaltın" talimatı verildi. Öğrenciler, onlarca talep ve şikayetlerine rağmen doğru zamanda tedbir alınmamasını, kendilerinin can güvenliğinin hiçe sayıldığını gösterdiğini düşünüyor.

Ayazağa Kız Yurdu'nda can güvenliği hiçe sayılıyor

Ayazağa Kız Yurdu'nda yapılan karot testi sonucunda yurt binasının güçlendirilmesi gerektiği kararı alınmıştı ve bununla birlikte yaz döneminde yurtta kalan öğrencilerin eşyaları yurttan çıkarttırılmıştı. Ancak Ayazağa Kız Yurdu'nda kalan öğrencilerden edindiğimiz bilgilere göre yurtta herhangi bir sağlamlaştırma çalışması yapılmadı. Ek olarak yeni yurt müdürünün gelmesi ile birlikte bu olayın üstü kapatılmaya çalışıldı. Bütün bunlardan dolayı öğrenciler, hayati tehlikelerinin olduğunu ve can güvenliklerinin hiçe sayıldığını düşünüyor.

Altan Edige Kız Yurdu'nun temeli sağlam mı?

Her ne kadar yurtl binalarının tasarımları aynı olsa da yurtların temellerinin farklı olması, öğrencilerin kendi binalarının dayanıklılığı ile ilgili şüpheye düşmesine sebep oluyor. Altan Edige Yurdu'nda kalan öğrenciler, binalarının temelinin diğer yurtlara nazaran sıkıntılı olduğunu iddia ediyor ancak durumu netleştirecek bir açıklama bulunmuyor.

Öğrenciler CİMER'e başvurdu

Gümüşsuyu Yurdu'nda kalan öğrenciler konaklayan öğrenciler, çok uzun zaman önce yapılan karot testlerinin sonuçlarını talep ediyorlar. Binaların depreme dayanıklı olup olmadığını bilmelerinin hakları olduğunu savunan öğrenciler, test sonuçlarını öğrenmek için CİMER'e talepte bulundular.

Gümüşsuyu Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan bir öğrencinin karot test sonuçlarını öğrenme çabası

Karot testi sonucunu öğrenmek isteyen öğrencinin CİMER'e mesajı

Genel olarak öğrenci yurtlarında öğrencilerin yaşadıkları binalar ile ilgili bilgi almaya çalıştıkları ancak geri dönüş alamadıkları, endişeli ve can güvenliği konusunda tedirgin bir şekilde oldukları görülüyor. Türkiye'nin deprem riski taşıyan bir ülke olması ve İstanbul'un ciddi şekilde etkileneceği düşünülen iller arasında yer alması, yurtların durumunu daha da kritik hale getiriyor.

 
Ali Erbaş'a "gericiliğin temsilcisi" diyen öğrenci kınama cezası aldı İTÜ'de ders çalışmak da zor

İTÜ 250. Yıl Şenlikleri’nde sahne alacak isimler değişiyor mu?

MED adeta çöplüğe dönmüş durumda, peki neden?

İTÜ veterinerlik birimi beslenme gönüllülerini arıyor

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor