Dilan
Son 180 günde 0 haber

Nature Index 2019-2020 listesi yayınlandı: İTÜ Türkiye ikincisi

Dünya genelinde çeşitli bilim dallarında yayınlanmış makale sayıları ve paylarına göre araştırma kurumlarını değerlendiren Nature Index, 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 arasında toplanan verilerin listesini yayınlandı. Dünya çapında birinciliğin Harvard’a ait olduğu Nature Index Araştırma Başarısı listesinde İTÜ, dünya çapında 628. olurken Türkiye'de ise ikinci oldu.

Türkiye'nin ve İTÜ'nün listedeki konumu

Ülkeler sıralamasında ilk üçe sırasıyla Amerika, Çin ve Almanya otururken, Türkiye bu sıralamalarda dünyada 36. ve Batı Asya sıralamasında ise 3. sırada yer alıyor.

Nature Index Batı Asya sıralaması:

Türkiye'den listeye dahil edilen 79 üniversite arasından, dünya çapında 623. olarak Türkiye birinciliğini Bilkent Üniversitesi taşıyor. Bilkent Üniversitesi'ni dünya sıralamasında 628. olan İTÜ takip ediyor.

Türkiye'deki en başarılı ilk 10 araştırma kurumu şu şekilde sıralandı;

Araştırmaların büyük çoğunluğu uluslararası işbirlikleriyle meydana geliyor

Nature Index'te yer alan bilgilere göre 2019 Mart- 2020 Şubat dönemi arasında İTÜ'lü akademisyenlerin katkıda bulunduğu temel bilim araştırmalarının neredeyse %95'i uluslararası işbirlikleri ile yürütülmüş.

Aynı sayfada yer alan, temel bilim alanlarında yapılmış araştırmaların konu dağılımına göz atıldığında ise araştırmaların büyük çoğunluğunu Fizik ve Kimya alanındaki çalışmalar oluşturuyor. Bunları az payla da olsa Yer ve Çevre Bilimleri çalışmaları takip etmiş.

Nature Index nedir?

Nature Index; 82 tane saygın, temel bilimler alanlarında yayın yapan dergilerde yayınlanmış araştırma makalelerinin alınıp tek bir yerde incelenmesine fırsat sunan, aynı zamanda makale yazarlarının çalıştığı kurumların ve ülkelerinin, sayım ve paylaşım kriterleriyle sıralanıp çeşitli coğrafi sınırlar veya akademik alanda listelendiği bir veritabanıdır. 

YÖK üniversitelerde yapılacak online finallerin temel ilkelerini açıkladı Yeni URAP raporu yayınlandı: İTÜ'den 10 alanda Türkiye birinciliği

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor