Ağaçlarımız neden Söküldü?

Daha önceki haberimizde bahsettiğimiz üzere İTÜ Ayazağa Kampüsü içerisinde yer alan tek ormanlık arazi de "İTÜ Ufuk Güldemir Yaban Hayatı Müzesi" için yapılan ağaç kesiminden sonra 2. defa ağaçlar kesiliyordu. Rektörlük tarafından hiçbir açıklama gelmeden başlayan ağaç kesimleri ulusal basında "İTÜ biçiliyor", "İTÜ'de ağaç katliamı" vb. başlıklarla yer buldu. Nedeni merakla beklenen ağaç kesimleri hakkında Rektörlük resmi siteden ilk bakışta göremediğimiz bir açıklama yaptı. Bu açıklamadan sonra kendini daha iyi ifade etmek isteyen Rektörlük'ün hızlandırdığı "Yeşil Kampüs" paylaşımlarına sosyal medyadan tepkiler geliyor. 

Sosyal medyadan gelen tepkiler:

İTÜ ormanlık arazisinde bayram tatilinden önce başlayan ağaç kesimleri hakkında Rektörlük'ten yapılan açıklamaya göre ağaçların kesilmek yerine söküldüğü, ağaçların hastalıklı olmasından dolayı çalışmak için özellikle bu bölgenin seçildiği, sökülen hastalıklı ağaçların başka bir yere taşındığı, sağlıklı hiçbir ağaca zarar verilmediği, bu araziye öğrenciler için yurt binası ve üniversite mensuplarının ihtiyacı oranında lojman yapılacağı bildirildi.

Açıklamada yer alan bir diğer konu ise İTÜ orman arazisinde ciddi bir kuruma ve yaygın bir hastalık olduğu. Daha çok maki türünde olan ve hastalığa yakalanan ağaçların orman arazisinden başka bir yere taşınacağı açıklamada yer alırken yaz nedeni ile yangın tehlikesinin önüne geçmek için kurumuş dip örtü temizliği ve bakım çalışmaları yapılmakta.

Her yıl gündeme gelen öğrenci yurtlarının yetersizliği için yeni bir yurt ve İTÜ mensuplarının kaldığı lojmanlarının sayısının arttırılması için inşaatlarının başlatılacağının yanı sıra acil bir durum esnasında lojmanlara ulaşım için alternatif bir yolun bulunmaması açıklamada yer verilen başka bir konu. Bunun afet planlaması açısından büyük bir eksiklik olması ve alternatif yolların yapılabilmesi için bakım ve temizlik çalışmalarının yapıldığı Rektörlük tarafından hastalıklı ağaçların sökülmesinin ayrı bir nedeni olarak gösterilmekte.

İnşaat alanından görüntüler:

 

 

Sökülen(?) ağaçlar:

 

 

Yaz dönemi final sınav programı açıklandı İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü'nde mescit yenileniyor

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi