Öykü
Son 180 günde 0 haber

Apis Ar-Ge uydu takımımız dünyada 3. oldu

İTÜ Apis Ar-Ge takımı, 8-10 Haziran tarihleri arasında NASA ve Siemens sponsorluğunda Texas'ta düzenlenen CanSat Competition'da tasarladıkları model uydu ile 120'nin üzerinde başvurudan 41'inin katıldığı finalde 3. oldu. Yarışmada ilk 5'te Türkiye'den 3 üniversite yer aldı. Bülent Ecevit Üniversitesi yarışmada 2. olurken, 4. sırada da Hacettepe Üniversitesi yer aldı.

CanSat nedir, ne yapar?

Kelime anlamıyla CanSat, "Can Sized Satellite" yani kabaca bir teneke kutu boyutunda model uydu demek.  Bu sene düzenlenen CanSat Competition'da Apis Ar-Ge tarafından tasarlanan model uydu, yarışmada roketle 725 m’ye fırlatıldı ve roketten çıkar çıkmaz ısı kalkanını açıp 300 metreye kadar ısı kalkanı ile iniş yaptı. 300 metrede ise otonom olarak ısı kalkanını bıraktı ve paraşüt açtı. Ekip, uçuş boyunca kesintisiz şekilde sıcaklık, basınç ve yükseklik verilerini kaydetti. Ayrıca geliştirdikleri koruma mekanizması sayesinde uydu içerisindeki yumurtayı 725 metreden sapasağlam yere indirmeyi de başardılar.

Basit bir CanSat modeli

Apis Ar-Ge kimdir?

2015 yılında Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencileri tarafından fakülte danışmanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan desteğiyle kurulmuştur. Ekibin hala büyük bir çoğunluğu Uçak Uzay Fakültesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Daha önce düzenlenen CanSat Competition'larda İTÜ'ye 3 kez dünya birinciliği getiren ekibin ismi "Apis" ise Latince "Bal Arısı" anlamına gelmekte.

Bir inovasyon ortaklığı: İTÜ Vodafone Future Lab İTÜ'lü bilim insanından Türkiye'de bir ilk

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi