Farkındalık yaratan topluluk: Taşkışla Bostan Topluluğu

Taşkışla Bostanı, geçen yıl Nisan ayında Buğday Derneği’nin ve Adım Adım Koşucuları’nın desteğiyle hayat bulan ‘’Doğa Dostu Kent Bahçeleri-Tohumlar Kampüse’’ projesinin 2015 itibari ile kurulmuş dört bostanından biridir. (ODTÜ, Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, İtü-Taşkışla)  Bu bostanda, tamamen gönüllü öğrenci arkadaşlar, atalık tohumları kullanarak bitki yetiştiriyor, kompost yapıyor ve üretiyorlar.

Nasıl kuruldu?

Taşkışla Bostan'ın kurulum aşamasında atılan ilk adım Buğday'a başvuru yapmak oldu. Ardından okuldan gerekli izinler de sağlanarak Buğday’dan gelen gönüllüler ve gönüllü öğrenciler ile Taşkışla’da teorik bir ‘Ekolojik Yaşam ve Permakültür’e Giriş ’ eğitimi aldılar. Bu eğitimde konu yaşam tarzımızın ekoloji çerçevesinde tartışılması oldu. Etrafımızdaki nefes alan her şeye karşı bireysel sorumluluklarımız üzerinde durup, ‘’ Ben tek başıma neyi değiştirebilirim ki ? ‘’ konusunu ekosistem üzerinden irdelediler.

Ne yapıyorlar? 

Topluluk bostanına geçen yılın nisan ayında domates, börülce, kabak, biber, mısır, fesleğen, soğan, kavun, karpuz ekti. Bu ekim sırasında İTÜ dışından GSÜ, YTÜ hatta Dokuz Eylül Üniversitesi'nden bile gönüllüler yer aldı.

Ekimin heyecanıyla tohumlar fidelere dönüştü, fideler de ürün verdi. Ekimden ürün aşamasına kadar pek çok sorunla karşılaşılmasına rağmen topluluk olarak enerjilerini hiç düşürmediler. Bostanın en büyük probleminden biri ne yazık ki sulama. Bir de yaz döneminde çoğu gönüllünün İstanbul dışına gitmesiyle az sayıda kalan ekip karşılaşılan bir çok probleme rağmen  öğrenmeye ve üretmeye çalıştı, her daim istekli oldular.  Zorlu süreç sonucunda bostandan bu yıl sadece birkaç kabak ve domates alınabildi. Ancak yine de üretmeye ve öğrenmeye tüm enerjileri ile devam ediyolar.

Bostanda başarısızlık diye bir şey yok...

'Bostanda başarısızlık ya da yanlışlık diye bir durum yok, öyle değerlendirilen her durumun öğrettiği yeni bir bilgi oluyor, bu ‘düşekalkalık’ halinde ,markete gidip poşete doldurduğumuz domateslerin nasıl bir süreç sonucu bize ulaştığını görmek, ne yediğimiz üzerine, nereden geldiği ve nasıl üretildiği üzerine daha kapsamlı düşünmeye itti bizi.' diye özellikle belirtiyorlar.

Güz döneminde kışlık tohumlar temin edilecek olup aralarından bir arkadaş gönüllü olarak, 15 Kasım 2015 Avrasya Maratonu’nda Adım Adım Kulübü ile Buğday Derneği için koşup, Türkiye’deki 20 üniversiteye ve hemen her bölgedeki arkadaşlarımıza bu projenin ulaşması için maddi destek çağrısında bulunacak. Topluluğun birkaç üyesi de takas veya armağan yoluyla, bostana gelecekte ekebilmek için atalık tohumlar topluyor.

Topluluğun ilgili herkese kapısı açık!

"Taşkışla Bostan Topluluğu’na yeni yüzler de katılmalı, tohum döngüsünü ne kadar çok insan bilip öğrenirse, gıda üzerine düşünmeler o kadar artacaktır. Temiz, adil ve ulaşılabilir gıda, modern hayatta karşılaştığımız çoğu problemin çözümüdür. Taşkışla Bostan Topluluğu olarak,  ilgili konularda bir tartışma ve bilgi aktarımı alanı yaratmak, paylaşmak ve üretmek istiyoruz. Bunun için planladığımız bazı etkinlikler var, ne kadarının gerçekleşeceğini göreceğiz. Toprakla daha önce ilgilenmiş olsun olmasın, meraklı ve gönüllü herkesi bostana, dayanışmaya ve üretmeye bekliyoruz." diye belirten bu topluluk hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki sosyal medya adreslerinden kendilerine ulaşabilirsiniz;

Facebook: Taşkışla Bostan

Twitter: Taşkışla Bostan

E-posta: taskislabostan@gmail.com

İTÜ Konservatuar'ına Kazakistan'dan ödül Beden Eğitimi Bölümü kursları başlıyor

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım