Bedirhan
Son 180 günde 0 haber

Girişimci ve yenilikçi üniversiteler sıralaması açıklandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından TÜBİTAK’ta düzenlenen basın toplantısında Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017 yılı sıralaması açıklandı. Üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı listede Sabancı Üniversite 1. olurken, İTÜ geçen sene de olduğu gibi 4. sırada yer aldı.

Gebze Teknik Üniversitesi İTÜ'yü geçti

Sabancı Üniversitesi bu yıl 90,97 puan alarak 2014 yılında ODTÜ’den aldığı birinciliği korumaya devam ederken, ODTÜ listede yine 2. sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl 7. sırada bulunan Gebze Teknik Üniversitesi ise bu yıl 3. olarak İTÜ’nün önüne geçti.

Boğaziçi Üniversitesi 5. sırada yer alırken; Koç Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Özyeğin Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ilk 10’daki diğer üniversiteler oldu. 2017 sıralamasının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Son 4 senenin sıralamasına göre ilk 10 üniversite:

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi nasıl hesaplanıyor?

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi hesaplanırken 2016 yılı YÖK verilerine göre profesör, doçent ve yardımcı doçent sayıları toplamı 50'yi geçen 157 üniversite dahil edildi. Bilimsel ve Teknoljik Araştırma Yetkinliği, Fikri Mülkiyet Havuzu, İşbirliği ve Etkileşim, Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü, Ekonomik Katkı ve Ticarileşme olmak üzere toplamda 5 kategori halinde puanlama yapılıyor. Kategori puanları TÜBİTAK, YÖK, Üniversiteler, Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜRKPATENT, KOSGEB, TTGV, TÜBA tarafından elde ediliyor ve hesaplanıyor.

Mehmet Karaca'ya göre verilerin normalize edilme yöntemi yanlış

2016 yılı YÖK verilerine göre 50'nin üzerinde öğretim üyesine sahip 157 üniversitenin hesaplamalara dahil edildiği Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde; verilerin normalize edilirken toplam öğretim üyesi sayısının kullanılması İTÜ Rektörü Mehmet Karaca tarafından büyük resmin kaçırıldığı şeklinde yorumlandı.

Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sisteminden aldığımız verilere göre istatistiklerde kullanılan öğreti üyeleri sayısı ise şöyle:

 

İTÜ, 2017'de neler yaşadı? arı24 ekibi olarak tüm İTÜ'lülerin güzel bir yıl geçirmesini diliyoruz

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi