Burak Erdil
Son 180 günde 0 haber

Havacılık tutkusunu bir adım öteye taşıyan spor: Wingsuit

İTÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği Kulübü ve Havacılık Kulübü iştirakıyla düzenlenen “İTÜ Havacılık Günleri” etkinliği 4-5 Aralık tarihlerinde tamamlandı. Çeşitli konukların ve şirketlerin katılım sağladığı etkinlik, İTÜ içi ve dışı öğrenciler tarafından büyük ilgi topladı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan test pilotu Murat Özpala ve Wingsuit sporu ile uğraşan Mesut Turan büyük ilgi topladı.

Murat Özpala küçük bir hayranıyla

Wingsuit nedir?

Wingsuit sporu, genellikle yamaç paraşütü (base jumping) ile ilişkilendirilen bir ekstrem spor dalı. Bu spor dalında, sporcular vücutlarına özel tasarlanmış bir tür kanat giyerek, uçaklardan, dağlardan veya diğer yüksek noktalardan atlayarak serbest düşüş sırasında yatay bir uçuş gerçekleştiriyorlar.

Wingsuit sporu, adrenalin tutkunları ve ekstrem spor severler arasında popüler bir spor olmasının yanında yüksek risk içeren bir spordur. Bu nedenle tecrübeli, eğitimli sporcular tarafından yapılmalıdır. Sporcular genellikle atlamadan önce çok sayıda eğitim alıyor ve güvenlik prosedürlerine titizlikle uyuyorlar.

Mesut Turan sorularımızı yanıtladı

Türkiye’de wingsuit sporunu en üst seviyelerde yapan sporcu Mesut Turan, öğrencilere tecrübelerini aktardı ve spor anılarından bahsetti. Biz de arı24 olarak Mesut Bey’le bir röportaj gerçekleştirdik.

Bu spora nasıl başladınız?

Mesut Bey: Bu spora 13 yıl önce, skydiving eğitimi alarak başladım. Wingsuit ile uçabilmek için öncelikle temel skydiving eğitimi almak ve 200 atlayış yapmış olmak gerekiyor. Dünyanın birçok atlayış merkezinde kural budur. Ben de bu şekilde başladım. İlk eğitimimi Rusya’da alıp sonra Türkiye’de devam ederek dünyanın birçok yerinde atlayışlar yaparak wingsuite başladım.

Bu sporu yaparken en unutamadığınız an nedir?

Mesut Bey: İlk defa wingsuit ile dağdan atlayış yaptığım anı unutamıyorum. Kahkaha atarak iniş yapmış ve büyük bir adrenalin patlaması yaşamıştım.

Bu sporu yapmak isteyenlere neler önerirsiniz?

Mesut Bey: Bu sporu yapmak için birkaç bileşen bir arada olmalı. Pahalı bir spor olduğu için wingsuit sporu ile uğraşmayı düşünen kişilerin maddi durumu iyi olmalı. Aynı zamanda, bu işi yapmak için cesaret ve yetenek sahibi olmalısınız. Eğer bunlara sahipseniz gerekli eğitimleri alıp bu sporla uğraşmaya başlayabilirsiniz.

Bu sporla uğraşmak isteyenler nerden eğitim alabilirler?

Mesut Bey: Selçuk/Efes’te Türk Hava Kurumu’na ait bir atlayış merkezimiz var. Burada ilk atlayış kursu olan AFF (Accelerated Free Fall) kursunu alabilirler. İlk eğitimi aldıktan sonra serbest paraşütçü olarak dünyanın her yerinde atlayabilecek eğitiminiz olmuş oluyor.

 
İTÜ'de araçlı öğrenciye artık "resmen" yer yok arı24 x İTÜ Veri Bilimi Kulübü: Üniversite öğrencileri için barınma anket raporu

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi