Etkin
Son 180 günde 4 haber

İTÜ'de araçlı öğrenciye artık "resmen" yer yok

Son günlerde İTÜ Rektörlüğü dışında tüm İTÜ mensupları okuldaki otopark sorununun farkında, aslında senelerdir devam eden otopark problemi İTÜ Rektörlüğü'nün son hamleleriyle İTÜ'nün resmen araçlı öğrencisini artık yok saydığını gösteriyor. Gelin, İTÜ Ayazağa Kampüsü'nün bu otopark sorununa daha geniş bir çerçeveden bakalım.

Senelerdir öğrenci otoparkı sorunu yaşanıyor

Geriye dönüp baktığımızda Ayazağa Kampüsü gibi büyük bir kampüsün öğrenci karşıtı bir otopark politikasıyla yönetildiğini görüyoruz. Zaten sınırlı ve yetersiz olan öğrenci otoparkları 2018 yılında teker teker akademik otoparka dönüştürülmeye başlanmış. Ayazağa Kampüsü oldukça büyük ve kapladığı alana yayılmış fakültelerden oluşuyor. Geçen senelerde zaten sınırlı alanlarda öğrenci park yeri mevcutken öğrenciler şikayetlerini ilgili birimlere dilekçe yoluyla iletmelerine rağmen hiçbir gelişme kaydedilmemiş, her şey daha kötüye gitmiş... Hadi devam edelim, bakalım neler olmuş sonrasında.

İTÜ otoparklarının yeni sahiplerini hatırlıyor musunuz?

2022 Şubat ayının başlarına gelindiğinde, kampüs içindeki birçok otopark sadece akademik personel için ayrılıp öğrenci otoparkı ana yemekhanenin arkasında bulunan tek bir otoparkla sınırlandırılmıştı (Spoiler: artık bu otopark da yok.). Bu otoparktan ise Fen Edebiyat binasına gitmek isterseniz 700m civarında bir yol yürümelisiniz. Öncesinde İTÜ Vakfı bünyesindeki 3M Arge AŞ. Tarafından işletilen ve gelirleriyle burs verilen - en azından bu şekilde ifade ediliyordu - otopark işletmesi ani bir kararla 15 gün önce kurulmuş ve günümüzde hala otopark işletmeciliğini üstlenen Ardes Araştırma Teknoloji ve Teknik Destek Hizmet San. Tic. AŞ. Şirketine devredilmişti. Unutmadan hatırlatalım, bu şirketin kurucusu ise dönemin İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve şirket, resmi olarak bağımsız anonim bir şirket.

Özelleştirilme sonrasında ne oldu?

Bu ani özelleştirilme sonrasında, öncesinde ücret alınmayan motorsikletlerden ücret alınmaya başlanmış, günümüzde hala devam eden fahiş zam kervanı da yola koyulmuştu. İTÜ Otoparkları, halihazırda işletmeyi sürdüren bu şirket görevi üstlendiğinden beri %400’lük bir zam ile fiyat artışı gösterdi. Bunun yanında son özelleştirilme tarihinden bugüne TÜİK enflasyon verileri ise %167’lik bir artış gösteriyor.

Yeni işletme sonrası ilk zamlı fiyatlar 

Güncel Fiyatlar

 “Ben parası ne ise veririm!” diyorsanız da artık park edemezsiniz

Son birkaç senelik kısa özetin ardından 2023-2024 Güz dönemine gelindiğinde artık 1.600.000 (bir milyon altı yüz bin) m2’lik Ayazağa Kampüsü’nde öğrenci otoparkı yok. Geçtiğimiz yaz döneminde inşaat alanına dönüşen öğrenci otoparkının yerine ne yapılıyor diye sorarsanız açık hava sergisi/park alanı. Bununla beraber önceki dönemlerde çeşitli fakültelerin yanında bulunan ve ilgili öğrencilerin kapıları açık olduğu için yer olduğunda park ettiği akademik otoparkların kapısı ise kartlı sistemden plaka okuma sistemine geçtiği için son çalışmalarla beraber İTÜ öğrencilerine tamamen kapandı. Eğer okul sistemine kayıtlı ve abonelik için para ödediğiniz araçlarınızla bu kapıların önüne gelirseniz de “Misafir otoparkına gidin.” uyarısı ile karşılaşıyorsunuz, İTÜ öğrencisi artık İTÜ’nün dediğine göre resmi olarak misafir.

Öğrenci otoparkının güncel hali

Kimse bir şey bilmiyor

Son dönemlerde öğrenciler için içinden çıkılmaz bir hal alan otopark probleminin arkasında yatan sebebi merak ediyorsanız bir cevap bulmak kolay değil. Bu durumu otopark çevresindeki güvenliklere sorduğumuzda “Valla biz de tam onu konuşuyorduk, okulda ciddi bir otopark problemi var. Siz öğrenciler olarak rektörlüğe bir mail atsanıza.” cevabını aldık. Bununla beraber tüm İTÜ mensuplarının otopark işlerini hallettiği İTÜ Kart İşlem’e “Abone öğrenci araçlarımızı okulda nereye park edebiliriz?” sorusunu yönelttiğimizde “Bizim Bilgi İşlem’in buradaki otoparkta bazen yer oluyor, kullanabilirsiniz veya Büyükdere Cd. tarafından sadece araçların girdiği bir kapı var (uzun süre sonra bu sene faaliyete açıldı, bilmiyor olabilirsiniz.), onun yanında bir otopark var. Onu deneyebilirsiniz.” cevabını aldık. Bahsedilen kapıdan MED A binasına olan uzaklığın 1km civarında olduğunu da unutmadan belirtelim. 

Peki, İTÜ Rektörlüğü ne yapıyor?

İçinde bulunduğumuz 2023-2024 Güz döneminin başlamasıyla beraber park alanı bulamayan öğrenciler yol kenarlarını kullanmaya başlamıştı. Bu durumu engellemek için okulda halihazırda var olan sayısız akademik otoparkın öğrenciler tarafından kullanımına izin verilmesi yerine çözüm olarak tüm akademik otopark kapılarını kalıcı olarak kapamayı tercih eden İTÜ, yol kenarlarına yolları daraltmak pahasına dubalar çekip öğrencilere cezai işlem uygulama yoluna gitti. Son haftalarda ise bu dubaların yanında öğrenci araçlarından çok, İTÜ Rektörlüğüne ait siyah plakalı ve çakarlı araçları görmek mümkün. Bunun yanında çeşitli etkinlikler için kampüse davet edilen siyasilerin, çoğunun sayısalcıdan oluşan ekibimizin henüz sayamadığı sayıda araçlık konvoylarını SDKM önünden başlayarak MED A’ya kadar sıralandığına da ara ara şahit olabilirsiniz.

Sonuç ne?

Tüm bu birkaç senelik kısa geçmişe baktığımızda görünen şu: lise senelerinizi harcayıp İTÜ gibi Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birini kazandınız, günümüz ekonomisinde güç bela bir araç almayı da başardınız, yine güç bela bu araca benzin de koyabiliyorsunuz, binlerce ₺ ödeyip kazandığınız okulun kapısından kendi aracınızla girmek için abonelik yapıyorsunuz ve okulunuzun artık öğrenciler için bir otoparkı yok. 

Erasmus Rehberi Bölüm 1: Başvuru süreci Havacılık tutkusunu bir adım öteye taşıyan spor: Wingsuit

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi