arı24 x İTÜ Veri Bilimi Kulübü: Üniversite öğrencileri için barınma anket raporu
arı24 olarak geçtiğimiz haftalarda sosyal medya hesaplarımız üzerinden İTÜ Veri Bilimi Kulübü ile ortak hazırladığımız “Üniversite Öğrencileri için Barınma” konulu anketi paylaşmış ve İTÜ öğrencilerinin anonim olacak şekilde kendi barınma durumları hakkında bazı soruları cevaplamalarını istemiştik. Bu anketin gerçekleştirilmesinin, sonuçlarının İTÜ öğrencileriyle paylaşılmasının amacı günümüzde kronikleşmiş barınma problemine dikkat çekmek ve bu probleme analitik bağlamda yaklaşabilmek; sorunun potansiyel kaynak ve etkilerini tespit edebilmektir. Farklı yaş gruplarından ve bölümlerden sıra arkadaşlarımızın yanıtladığı anketten yapılacak çıkarımların barınma probleminin bazı temel sebepleri ve sonuçlarına ışık tuttuğu söylenebilir. Ankete dair sayısal verilerin İTÜ Veri Bilimi Kulübü tarafından hazırlanan grafiklerine ve grafik analizlerine haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.
Katılımcı profili
Ankete katılan toplam 423 İTÜ lisans öğrencisinin 17-30 yaş aralığında olduğu belirlenirken anket cevaplarının ağırlıklı olarak 2000 ve sonrası doğumlu öğrenciler tarafından verildiği görüldü. Katılımcıların ağırlıklı olarak 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri olduğu gözlemlendi. 40'ın üzerinde farklı bölümden öğrenciler anketi yanıtladı, bu sayede toplanan veri farklı kampüsler ve İstanbul'un farklı bölgelerinden edinilmiş oldu. Ankete katılımın veri bilimi kariyerlerine yönelimin daha çok teşvik edilidği bölümlerden (matematik, bilgisayar, endüstri mühendislikleri vb.) olduğu grafiklerde görülebilir.
Öğrenciler ağırlıklı olarak nerede kalıyor?
Anket sonuçlarına bakıldığında katılımcılarının neredeyse yarısının yurtlarda kaldığı görüldü, aile ve öğrenci evi yanıtları da yurt yanıtını takip etti. Konaklama - sınıf eşletirmesi yapıldığında hazırlık, 1, 2 ve 3. sınıflarda yurtta kalma oranının hep en yüksek olduğu görülürken 4. sınıf katılımcıların ağırlıklı olarak öğrenci evlerinde kaldıkları tespit edildi. Hazırlanan grafiklerden öğrencilerin büyük bir kısmının öğrenci yurtlarında ve aile evlerinde konakladıkları, bu oranın ileri sınıflarda düştüğü çıkarımı yapılabilir.
Neden yurt, neden aile evi, neden başka konaklama seçenekleri?
Öğrencilerin lisans eğitimleri boyunca kalacakları yeri seçerken dikkat ettikleri pek çok temel unsur var, ankette sorulan sorular bu unsurlar göz önünde bulundurularak öğrencilere soruldu. Alınan yanıtlarda maliyet ve güvenlik cevaplarının çok yüksek oranda olması dikkat çekiyor.
Öğrencilere yöneltilen "Konaklama masraflarınızın genel bütçeniz içindeki oranı nedir?" sorusuna gelen yanıtlar, neden maliyet kaygısının bu oranda olduğunu açıklayıcı nitelikte: İstanbul içi ulaşım, özellikle toplu taşıma kullanıldığında öğrenciler için zulüm haline gelebiliyor, bu bağlamda bu soruya gelen "konum" yanıtının da bu oranda olması anlam kazanıyor:Öğrenciler neyi tercih ederdi?
Verilen yanıtlarda öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun öğrenci evinde konaklamayı istedikleri, gerçekten öğrenci evinde kalan öğrenci oranı ile arasında bir uçurum bulunduğu çıkarıımı yapılabilir.
Bu rapordan neler anlaşılıyor?
Anket sonuçlarına bakıldığında öğrencilerin büyük oranda yurtlarda kaldığı, toplam barınma maliyeti ve ulaşım olanakları kriterlerinin büyük oranda ön planda olduğu anlaşılabiliyor. Mevcut ekonomik koşullarda ve İstanbul şartlarında barınma maliyetinin harçlıklara yansımasına bakıldığında genel olarak en ucuz opsiyon olan öğrenci yurtlarının bile öğrencileri zorladığı belirlenirken, halihazırda ailesi İstanbul'da yaşayan öğrencilerin büyük oranda aile evinde kalmaya devam etmek durumunda olduğu görülüyor.
arı24 olarak bu anketle ortaya konan sonuçların giderek katmerlenen barınma problemine sayısal ve objektif yaklaşım bağlamında değerli bir arşiv oluşturduğuna inanıyor, arı24 x İTÜ Veri Bilimi Kulübü işbirliğiyle hazırladığımız anketimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyoruz.