Kaan
Son 180 günde 9 haber

Havuz derslerine Sevr maddeleri

İTÜ, 2025-2026 Güz Yarıyılı başlamadan yalnızca bir hafta önce yayımladığı duyuruda, fizik, kimya ve matematik havuz derslerinde yeni bir uygulamaya geçileceğini açıkladı. Yaz döneminde KIM101/E dersi kapsamında pilot olarak uygulanan bu sistem, artık tüm havuz derslerini kapsayacak şekilde genişletildi.

Yenilenen ölçme-değerlendirme sistemi

Yeni uygulamaya göre havuz derslerinde ders geçme notu şu şekilde belirlenecek:

  • %30 kısa sınav (10 adet),

  • %30 ara sınav,

  • %40 dönem sonu sınavı.

Dönem sonu sınavına girebilmek için (VF koşulu) öğrencilerin %70 derse devam etmiş olması, 10 kısa sınavın tamamına katılmış olması ve ara sınava girmiş olması gerekiyor. Bu şartları sağlamayan öğrenciler doğrudan VF notu alacak ve final sınavına giremeyecek.

Kısa sınavların her biri %3 puan değerinde olacak. Bu sınavlar mazeretsiz olarak gerçekleştirilecek; ancak sınava katılamayan öğrenciler, daha sonra ilan edilecek tarihlerde çevrimiçi olarak en fazla iki ödevi teslim ederek bu sınavların yerine not alabilecek. Her bir ödev, bir kısa sınav yerine geçecek ve öğrencinin en yüksek not aldığı 10 sınav veya ödev notu geçerli sayılacak.

Devam zorunluluğu aktif biçimde uygulanacak

İTÜ Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ne göre derslere %70 devam zorunluluğu bulunsa da, bu maddeye havuz derslerinde şimdiye kadar genellikle esnek yaklaşılıyordu. Yeni sistem ile birlikte bu zorunluluk aktif biçimde uygulanmaya başlanacak. Her ders için imzalı yoklama alınacağı, dersin son saatinde yalnızca kısa sınav için gelen öğrencilerin derse kabul edilmeyeceği duyuruldu.

Plansızlığın bedelini öğrenciler ödüyor

Yeni kuralların, güz dönemi ders seçimlerinden sonra açıklanması birçok öğrencinin tepkisini çekti. Öğrenciler ders programlarını oluştururken bu kriterlerden haberdar olmadıkları için, derslerini eski sisteme göre planladılar. Ancak açıklanan yoklama ve kısa sınav zorunluluğu, bu ders planlarında sorunlara yol açacak gibi görünüyor.

Özellikle Tuzla Kampüsü’nde öğrenim gören öğrenciler için durum daha da karmaşık. Bu dönem Fizik II ve Matematik II derslerinin Tuzla’da açılmaması nedeniyle, bu dersleri almak zorunda olan öğrenciler haftada birçok kez Ayazağa Kampüsü’ne gitmek zorunda kalacak. Derslerdeki yoklama zorunluluğu, derslerin yüzyüze işlenmesi ve kısa sınavlara katılımın zorunlu olması Tuzla’daki öğrenciler için yaklaşık dört saatlik bir ulaşım yükü anlamına geliyor.

Destek değil köstek

İTÜ’nün yurt kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle pek çok öğrenci İstanbul’un uzak ilçelerinde ikamet etmek zorunda kalıyor. Ayrıca birçok öğrenci akademik hayatını çalışarak sürdürüyor. Yeni uygulamayla birlikte bu öğrencilerin havuz derslerine katılım gösterebilmek için İstanbul trafiğinde her gün saatler süren yolculuklar yapması gerekecek. Yeni yönetmeliğe geçerken Tuzla'da öğrenim gören öğrencilerin düşünülmemiş olması ise dikkat çekiyor.

Sistem, öğrencilerin derslere aktif katılımını artırmayı hedeflese de, açıklama zamanlaması ve ağır koşulları göz önüne alındığında bu değişiklik, öğrencilerin akademik hayatına yeni zorluklar eklemekten öteye gidemeyecek gibi görünüyor.

Penceresi küçük, sorunları büyük: Vadi Yurdu’nda havalandırma pencereli odalar

Penceresi küçük, sorunları büyük: Vadi Yurdu’nda havalandırma pencereli odalar

EELISA’dan 150.000 Euro’luk fon: 6. ortak çağrı başvuruları açıldı

İTÜ Stadyumu ve tartan pist onarımında son durum

Back to School 2025 etkinliği Ekim’de Ayazağa Kampüsü’nde

İTÜ yemekhane fiyatları zamlandı