Güray Baran
Son 180 günde 0 haber

Irregularlık ve ders seçim rehberi

Zorlu bir dönemi geride bıraktık ve sıra ders seçim dönemine geldi. Güz döneminde ilk kez ders alan regular öğrenciler ve 8 Şubat’taki İngilizce Yeterlilik Sınavı’nı (Proficiency) geçip irregular olan öğrenciler ilk kez ders seçimi yapacaklar. Sizler için irregular öğrenciliği ve ders seçim sürecini anlattık.

Peki irregular olmak ne demek?

Ocak ayında yapılan yeterlilik sınavından 60 ve üstü not alanlar hazırlığı bitirmiş oluyor. Hazırlığı Ocak ayında bitirenler için 2 seçenek var.

İlki, ders seçim zamanında ders alarak lisansa bahar döneminde irregular olarak başlamak.

İkinci seçenek ise bahar dönemi ders almayıp güz döneminde regular olarak başlamak. Yeterlilik sınavını geçip lisansa bu dönem başlamak istemeyenlerin okulu dondurmasına gerek olmayıp, ders seçimi yapmadıkları takdirde gelecek güz döneminde sistem otomatik olarak ders atayacaktır yani regular olacaklardır.

Regular öğrencilerin ilk dersleri sistem tarafından otomatik olarak atanırken, irregular öğrenciler ilk derslerini kendileri seçip programlarını belirli kredi sınırlarında bölümünün ders programına uygun bir şekilde istedikleri gibi ayarlayabilirler.

ÇAP, Yandal veya Yatay Geçiş düşünenler normalde 2. veya 4. dönem sonunda başvuru yapıyorken, bu irregular öğrenciler için 3. veya 5. dönem sonu oluyor. Dönemler sayılırken yaz okulu dahil edilmiyor. Ayrıca dereceyle okulu bitirmek isteyip de irregular olacak öğrenciler ise net olarak bir dönemleri olmadığı için ne yazık ki dönem birincisi gibi derecelerle mezun olamıyorlar. 

Erasmus için gerekli tüm şartları yerine getirdikten sonra her dönem başında başvuru yapabilirsiniz. Bu süreç, irregular ve regular öğrenciler için aynı ilerlemektedir, bir fark yoktur.

Bu konuyla iligili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız sizler için hazırlamış olduğumuz videoyu izleyebilirsiniz:

Irregular öğrenciyim, hangi dersleri alacağım?

Ders seçimleri belli bir sıralamada yapılır. Öncelik sıralaması aynı kalsa da tarih ve saatler her sene değişim gösterebilir. Bu yüzden akademik takvimi kontrol etmek gerekir. Ders seçim sıralaması ise şu şekildedir:

  1. 4.sınıf, ÇAP, Yandal, Uluslararası Ortak Lisans Programına kayıtlı öğrenciler (22 Şubat 2021 Saat:10:00-13:00)
  2. 3.sınıf öğrencileri (22 Şubat 2021 Saat:14:00-17:00)
  3. 2.sınıf öğrencileri (23 Şubat 2021 Saat:10:00-13:00)
  4. 0-34.99 arasında kredi başarmış öğrenciler ve ilk kez ders alacak irregular öğrenciler (23 Şubat 2021 Saat:14:00-17:00)

Zorlu saatler yaşayacağınız, F5 butonunu çürüteceğiniz bu saatlerde daha az sıkıntı yaşamak için her şeyden önce ders planınızı inceleyip, almak istediğiniz derslerin önşart diyagramını dikkatlice gözden geçirdikten sonra ders programınızı hazırlamanızı önemle tavsiye ederiz.

Her ders seçim döneminden genelde 2-3 hafta öncesinde seçim yapılacak dönemin açılan dersleri ilan edilir.

Havuz derslerinin hemen hepsi çapraz dönemde de açılan derslerdir. Çapraz dönem demek normalde lisans ders planınızda güz döneminde gözüken bir dersin bahar, baharda gözüken bir dersin ise güz döneminde de açılması demektir.

MAT103, FIZ101, FIZ102, KIM101, ING112 (İngilizce Yeterlilik Sınavı'ndan 85 üstü alanlar için 112 yerine 201) gibi havuz derslerini almanız ilerleyen dönemlerdeki yükünüzü hafifletme bakımından faydalı olacaktır. 

Ayrıca TUR veya ATA derslerini de alarak ileride oluşacak sözel derslerle uğraşma zahmetinizi azaltabilirsiniz. Türkçe ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerinin 1'i ve 2'si arasında bir önşart olmadığından istediğinizi alabilirsiniz.

FIZ101EL-102EL (laboratuvar) ve KIM101L (laboratuvar) dersleri ders planınızda var ise; FIZ101EL laboratuvarı bahar döneminde açılmamakta olup 102 laboratuvarlarını alabilirsiniz. Ancak KIM101EL dersini bahar döneminde de seçebilirsiniz.  

Ayrıca ITB ve SNT derslerinden de boş kontenjan bulduğunuz takdirde alabilirsiniz. Bir dönem içerisinde en fazla 2 ITB dersi alabilirsiniz. Ancak bu gerçekçi konuşmak gerekirse düşük bir ihtimal çünkü ders seçim önceliğinde son sırada olduğunuz için size gelene kadar bu derslerden size boş kontenjan kalmamış olabilir. 

Bölüme giriş dersleri genellikle çapraz dönemde açılmadığı için güz dönemini beklemek zorunda kalacaksınız.

Programımda İngilizce görünen bir dersi Türkçe veya Türkçe görünen bir dersi İngilizce alabilir miyim?

Eğer %30 İngilizce bir bölümde okuyorsanız, programınızda İngilizce görünen bir dersi bölüm kısıtlaması yoksa Türkçe alabilirsiniz. Aynısı tam tersi için de geçerli. Ayrıca ileriki dönemlerde Türkçe aldığınız bir dersi yeniden almak istediğinizde İngilizcesi'ni alabileceğiniz gibi İngilizce aldığınız bir dersin Türkçesi'ni de alabilirsiniz.

Örneğin Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği %30 İngilizce öğrencisinin ders planında FIZ102 dersi gözükmesine rağmen FIZ102E dersini alabilir.

Ders programımı oluşturmanın kolay bir yolu var mı? Nelere dikkat edeceğim?

Ders programını tek tek elle oluşturmak gerçekten zor. Buna çözüm olarak kullanabileceğiniz, klasikleşmiş birkaç site var.

Bunlardan birisi İTÜ Şenlikçi olup giriş yaptıktan sonra online olarak programınızı oluşturabilmenizi sağlar. Daha sonra istediğiniz yerde siteden giriş yaparak programınıza ulaşabilirsiniz.

Bir diğer alternatifiniz ise ITU Scheduler. Şenlikçi gibi ITU Scheduler da programınızı oluşturmanıza yardımcı olacak bir web sitesi.

Normal koşullar altında, yani yüz yüze eğitimde, ders seçerken iki dersinizin konumları arasındaki mesafeyi de hesaba katmanız gerekirdi ancak şimdilik böyle bir derdiniz yok.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da daha önce bahsettiğimiz bölüm kısıtlamalarıdır. Örneğin ders planınızda RES101 dersi görünüyor. Almayı istediğiniz 24600 CRN'li RES101 dersinizin "Dersi alabilen bölümler" kısmında sizin bölüm kodunuz yer almıyorsa dersi ders seçimleri sırasında seçemezsiniz. Eğer okulun ilk haftası bölüm kısıtlaması kalkar ve sizin de bölümünüz "Dersi alabilen bölümler" kısmına eklenirse derste boş kontenjan kalması halinde dersi seçebilirsiniz.

Bir ders sizin bölümünüzün %100 İngilizcesine açıksa ve size açık değilse yine ilk hafta bu kısıtlama kalkacaktır. 

Eğer önşartını sağlamadığınız veya bölüm kısıtlamasından alamadığınız dersleri programınıza ekleyip almaya çalışırsanız sistem size bu dersi vermeyecektir.

Kaç ders alabilirim?

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise dersten çok alabileceğiniz kredi miktarı.

Eğer irregular olarak başlıyorsanız, ilk dönemizinde en fazla 22 kredi alabilirsiniz. Ders planınızda derslerin yanında kaç kredi oldukları da yer almakta. Daha çok kredi almaya çalışırsanız sistem izin vermeyecektir.

Eğer 1. sınıf 2. dönemseniz;

genel not ortalamanız < 1,80 ise en fazla 18 kredi 

1,80 < genel not ortalamanız < 2,25 ise en fazla 22 kredi

2,25 < genel not ortalamanız <3,00 ise en fazla 25 kredi

genel not ortalamanız > 3,00 ise alabileceğiniz kredi sınırı yoktur.

Dersler ne zaman seçilecek?

Ders seçimleri yazının başında da belirttiğimiz gibi şu şekilde:

  1. 4.sınıf, ÇAP, Yandal, Uluslararası Ortak Lisans Programına kayıtlı öğrenciler (22 Şubat 2021 Saat:10:00-13:00)
  2. 3.sınıf öğrencileri (22 Şubat 2021 Saat:14:00-17:00)
  3. 2.sınıf öğrencileri (23 Şubat 2021 Saat:10:00-13:00)
  4. 0-34.99 arasında kredi başarmış öğrenciler ve ilk kez ders alacak irregular öğrenciler (23 Şubat 2021 Saat:14:00-17:00)

Bu süreçte sistem öğrencilerin sadece kendine kadar ayrılan kısmında açık olacak ve 24 Şubat 2021 14:00 - 25 Şubat 2021 17:00 ve 26 Şubat 2021 14:00 - 26 Şubat 2021 17:00 tarihlerinde belirtilen aralıklarda herkese tekrar açılacaktır. Herkese açıldığı süre içerisinde öğrenciler ders çıkartabilecek ya da kontenjan olduğu takdirde ders ekleyebilecekler.

Bazı derslerde var olan bölüm kısıtlamalarının kalkmasıyla beraber okulun ilk haftası yani 1-5 Mart tarihleri arasında (Add-Drop haftası) da kendiniz sistem üzerinden ders ekleyip çıkarabileceksiniz. Bu süreçte eklenen veya çıkarılan dersler transkriptinizde herhangi bir farklılık yaratmayacaktır.

Eğer ben dersi hiç sevmedim, almak istemiyorum diyorsanız 8-12 Mart haftasında da dersten çekilebilirsiniz. Bu durumda transkriptinizde ''T'' (Terk) harfi yer alacak olup ortalamanıza bir etkisi olmayacaktır.

Ders seçimini nerede yapacağım, "okuldan daha hızlı oluyor" diyorlar?

Eğer okula yakın bir yerde ikamet ediyorsanız ders seçimini okulun bilgisayar laboratuvarlarından da yapabilirsiniz. Seçim için İnşaat, Uçak - Uzay veya Elektrik Elektronik Fakültesi bilgisayar laboratuvarlarını kullanabilirsiniz. 

Okuldan seçim yaptığınız zaman sistem ile aynı ağ içerisinde olduğunuz için ders kayıt için oluşturduğunuz veri trafiği daha kısa ve sorunsuz oluyor, internet sağlayıcı firmadan kaynaklanan yavaşlama ve aksamalar engellenebiliyor. Ancak okul içinde binalar arası hat kapasitesi de sınırlı olduğundan çok fazla kişi okulun içerisinden ders seçmeyi denediğinde bazı girişler gerçekleştirilemeyebiliyor. Her iki durumun da avantajları ve dejavantajları bulunuyor. Sistem açıldıktan sonra giriş yapamama durumunuz söz konusu, hazırlıklı olun.

Nasıl ders seçeceğim?

  1. Buraya tıklayarak gireceğiniz web sitesinde yer alan 'ÖBS Giriş'e tıklayacaksınız.
  2. Sisteme giriş'e tıklayıp kullanıcı adı ve şifrenizle* giriş yaptıktan sonra PIN'inizi** gireceksiniz.
  3. Sisteme başarıyla giriş yaptıktan sonra sırasıyla "Öğrenci Servisi", "Kayıt Menüsü" ve "Ders ekle/çıkar" menülerine gireceksiniz. Ardından çıkan CRN kutucuklarına almak istediğiniz derslerin CRN'lerini yazıp onaylamanız gerekecek.

Eğer aşağıdaki gibi tüm derslerinizde "Web Kaydı Oldu" yazısını gördüyseniz işleminiz tamamlandı demektir. Eğer kontenjan veya bölüm kısıtlaması yüzünden hata veriyorsa size neden ders kaydı olamadığınızı yazacaktır. Bu durumda dersin kontenjanını, önşart durumunu veya bölüm kısıtlaması durumunu tekrar kontrol etmeniz gerekecektir.

 

* Şifreniz (eğer değiştirmediyseniz) okulun size girişte mailinizle verdiği şifre

** PIN'iniz doğum tarihinizdir. (ÖRN: 17 Haziran 1996 ise pin: 170696) Eğer PIN'inizi 3 kere yanlış girerseniz bloke olur o yüzden ders seçiminden önce sisteme giriş yapıp kontrol ediniz. Doğum tarihine hata veriyorsa 123456'yı deneyin ancak yine kabul etmiyorsa veya bloke ederseniz pin talep sayfasından blokeyi kaldırmanız gerekecektir. Tabi bunları ders seçim anında yaşayıp stres olmak istemiyorsanız öncesinden kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Ders seçimleri sırasında alamadığım dersler var, ne yapacağım?

Ders ekleme/çıkarma 24-26 Şubat arasında herkese açıldığı dönemde kontenjan arttırımları da yapılmaktadır. Hangi derslerin kontenjanın artacağı sis.itu.edu.tr sayfasında duyurulacaktır. Kontenjanların ise ne zaman artacağı genelde bir saat aralığı olarak duyurulmaktadır ve o aralık içerisinde her an artabilmektedir. Kapanın elinde kalıyor durumu söz konusu olup bazı derslerin kontenjanları birçok kez artmaktadır. Eğer bu süreçte de ders alamadıysanız ve bu ders sizin dönem dersiniz ise okulun ilk haftası dilekçe (dersin ilgili fakültesine) vererek dersi alabilirsiniz. Eğer dersin başka saatte programınıza uyan bir seçeneği varsa dilekçe ile dersi alabilmeniz mümkün olmaz. Ayrıca dönem dersiniz değilse dilekçe ile almanız pek mümkün olmamakla birlikte ilk hafta ders ekleme/çıkarma devam ettiğinden kontenjanları sürekli olarak takip edebilir ve boşluk yakalamaya çalışabilirsiniz.

arı24 ailesi olarak bahar döneminde herkese başarılar dileriz.

 

İTÜ’de "Proficiency Rezaleti" YÖK Anadolu Projesi'ne tepkiler büyüyor

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi