İTÜ 2013 Girişliler! : İTÜ'ye Hoş Geldiniz Dökümanı

Çok değerli 2013 girişli "Yeni İTÜ'lüler", Uzun süredir hazırlandığınız zor bir sınavın ardından emeğinizin karşılığını aldınız ve bugün artık İTÜ'lüsünüz. Biz de İTÜ'nün bilgilendirmeyi temel alan bir yapısı olan İTÜ24 olarak; bugün sizleri İTÜ ve İTÜ'ye kayıt süreci hakkında bilgilendirmeyi bir görev biliyoruz. Bu amaçla sizler için hazırladığımız önemli soruların ve cevaplarımızın bulunduğu bu dökümanı ayrıntılı şekilde incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca sormak istediğiniz diğer tüm merak ettikleriniz için İTÜ24 İletişim Formu ve İTÜ24 Tercih ve Kayıt Bilgilendirme Facebook Hesabı'ndan bize sorularınızı yöneltebilirsiniz. Artık İstanbul Teknik Üniversiteli olduğunuzu öğrendiğiniz bu gün, hayatınızın dönüm noktalarından biri olacak. Bunun en önemli nedeni üniversitenin, ilköğretim ve lise gibi sadece bir eğitim kurumu olmadığı gerçeğidir. Hayatınızın geri kalanında kullanacağınız bilgi, iletişim, organizasyon, proje üretebilirlik, grup çalışması, verimlilik, zamanlama vb. donanımların birçoğunu edineceğiniz bu kurum, hayatınızın geri kalanına şekil vermeniz için önünüzde çok önemli bir araç olarak durmakta. Ve artık mensubu olduğunuz bu araç, Türkiye'nin en köklü, en birikimli, mühendislik alanında ve sosyal alandaki donanımı en kuvvetli yapıdır. Bu imkanlardan sonra, hiçbirşeyi başaramayarak sadece yakınmak ya da kazandığın büyük başarılarda rol oynayan üniversiteni yüceltmek tamamen senin elinde. Sadece derslere girip çıkıp başka hiçbir girişimde yer almayarak herhangi bir mühendis olabilir, yahut kulüplerde, topluluklarda, proje gruplarında, çalıştaylarda, kültür sanat etkinliklerinde, hobi gruplarında, seminerlerde hayal ettiğin "kendin"i yaratabilirsin. Artık bütün seçimler senin elinde. Üstelik "şık"lar olmadan.

İTÜ'ye Hoş Geldin!... :)

İTÜ'ye nereden, nasıl kayıt olacağım? Kayıt için gerekli evraklar nelerdir?

İTÜ'ye kayıt ile ilgili bilgileri içeren kapsamlı bir döküman, sonuçların açıklanmasından itibaren evlerinize gönderildi. Konu hakkındaki resmi her şeyi orada bulabilirsiniz. Kayıtlar İTÜ'nün Maslak semtindeki Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) Binası'nda yapılacak. Rektörün özel mektubu, kesin kayıt tarihleri, kayıt yeri ve kayıtla ilgili tüm bilgiler için http://www.sis.itu.edu.tr/duyuru_ekler/kayit201410/ sayfasına girmenizi kesinlikle öneririz.

SDKM'ye nasıl ulaşabilirim?

Atatürk Havalimanı'ndan Ulaşım: 96T kodlu İETT otobüsüyle Atatürk Havalimanı'ndan Taksim'e ulaşabilirsiniz. Taksim'den ise Metro(M2) Taksim durağından binip, İTÜ Ayazağa durağında inerek kampüsümüze ulaşabilirsiniz.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Ulaşım: E3 kodlu İETT otobüsü ile 4.Levent'e gidebilir, ardından metro(M2) ile İTÜ-Ayazağa durağında inip kampüsümüze ulaşabilirsiniz.

Ayrıca her iki havalimanından HAVATAŞ ile Taksim'e gelip ardından Metro ile kampüsümüze ulaşabilirsiniz.
Havataş Ücretleri; Sabiha Gökçen - Taksim = 13 TL  Atatürk Havalimanı - Taksim = 10TL

Otobüs ile gelecekler; yolculuğunuzda tercih ettiğiniz seyahat şirketinin Maslak'tan geçen servis hizmeti varsa onu kullanabilirsiniz. Yoksa Taksim servisini sorun, çoğu seyahat şirketi bu hizmeti sunmaktadır. Eğer servis hizmeti sunulmuyorsa, Esenler Otogarı'ndan 83O ile Taksim'e gidebilirsiniz. Taksim'den metroya binilerek İTÜ-Ayazağa durağında inilebilir. 

İTÜ'ye kayıt ücreti ne kadardır?

Bildiğiniz üzere 2012 yılından itibaren harç ücretleri kaldırıldığı için lisans öğrencilerimizden herhangi bir harç ücreti alınmayacaktır. Uluslararası Ortak Lisans Programları ve yurtdışı kontenjanından yararlanan (yabancı uyruklu) öğrencilerden alınacak öğrenim ücretleri için http://www.sis.itu.edu.tr/duyuru_ekler/kayit201410/onemli_aciklamalar.html adresine bakmanızı öneririz.

Yurt maliyetini hesaplayacak olursak, en düşük erkek yurtları için eylül + ekim ayı ücreti ve teminat bedeli yaklaşık 800 TL'ye denk gelmektedir. Kız yurtlarının toplam maliyeti ise 850 TL ile 2000 TL arasında değişmektedir. Bu nedenle velilerin kayıt esnasında bu büyük yüke hazırlıklı olması gerekmektedir.

Nerede eğitim göreceğim?

İTÜ'nün, tamamı şehrin en önemli yerlerinde bulunan 5 adet yerleşkesi bulunmaktadır. Mimarlık Fakültesi Taşkışla (Taksim) Yerleşkesi'nde, İşletme Fakültesi ve Konservatuar Maçka Yerleşkesi'nde, Makina Fakültesi ve Tekstil Fakültesi Gümüşsuyu (Taksim) Yerleşkesi'nde, Denizcilik Fakültesi Tuzla Yerleşkesi'nde, ve geri kalan tüm fakülteler merkez yerleşke olan Ayazağa (Maslak) Yerleşkesi'ndedir. Ancak hazırlık sınıfı okuyacak İTÜ'lüler, ilk senelerini Maçka Yerleşkesi'ndeki Yabancı Diller Yüksekokulu'nda geçireceklerdir. Yurtların bulunduğu Ayazağa Yerleşkesi'nden Maçka Yerleşkesi'ne İTÜ'ye ait servisler kalkmaktadır. Bununla birlikte metro kullanarak Maçka yerleşkesine kolayca ulaşılabilmektedir.

Hazırlık sınıfı hakkındaki ayrıntılar nelerdir? Okumalı mıyım, okumamalı mıyım?

Hazırlık atlama sınavı hakkında bilgi (sınav yeri, sınav zamanı) evlerinize gönderilen dosyada yer alacak. Kesin kaydı yapılan ve hazırlık sınıfında öğrenim görecek öğrencilerin düzey belirleme sınavı, öğrencilerimizin kayıt oldukları gün, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde saat 17:00’de yapılacak. Bu sınavda öğrenciler A,B,C ve D olmak üzere 4 kura ayrılacaklar. A kurunda okuyan öğrenciler dönem içinde 60 üzerinde ortalama yaparlarsa, B kurunda okuyan öğrenciler ise 80 üzerinde ortalama yaparlarsa Ocak ayında yapılacak olan Yeterlilik Sınavı'na girme hakkı kazanacaklar ve bu sınavı geçmeleri durumunda 2. dönemlerinde fakültelerinden ders alabilecekler. Bu sınavda başarılı olamayan veya sınav hakkı kazanamayan öğrenciler (C ve D kurları dahil) ise hazırlık senelerinin bitiminin ardından Haziran sınavına girerek senelerini tamamlayacaklar. Hazırlığı geçen öğrenciler, ders kayıtlarını ne zaman yapacaklarını ve diğer tarihleri Akademik Takvim'e bakarak öğrenebilirler. Önemli ve zorlu bir süreç sonrası İTÜ'yü kazanan adaylar, genel olarak hem bu yorucu dönemlerinin ardından biraz olsun nefes almak için hem de İTÜ'ye adapte olmak için ve hatta İstanbul dışından geliyorsa İstanbul'a alışmak, şehrin tadını çıkarmak için İngilizce'lerine güvenseler bile hazırlık sınıfını okumayı tercih etmektedirler. Ama bunun yanında sene kaybetmek istemeyip hemen fakültesine giderek bir an önce okulu bitirmek isteyen öğrenci sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Bu konudaki karar tamamen öğrencinin durumuna bağlıdır. Hazırlıkla ilgili ayrıntılı bilgiler için Yabancı Diller Yüksekokulu sayfasını inceleyebilirsiniz => http://www.ydy.itu.edu.tr/

İTÜ'de yurt olanakları nasıldır?

İTÜ'de 9 çeşit kız, 1 çeşit erkek ve 4 çeşit karma yurt bulunmaktadır. 3000'den fazla kapasitesi olan yurtlar tüm çabalara rağmen 25000 kişilik İTÜ'ye yetmemektedir. Yurtların fiyat ve özelliklerine ait bilgilere, İTÜ Yurtlar ve Burslar Ofisi internet adresinden ulaşabilirsiniz (http://yurtburs.itu.edu.tr/). Bu yurtlardan Gümüşsuyu Karma Öğrenci Yurdu ve Maçka Sosyal Tesisler haricindekiler Ayazağa yerleşkesi'nde bulunmaktadır. Yurtlar arasında geçiş yapmak zahmetli ve şansa bağlı olduğundan, kalmak istediğiniz yurdu fakültenize göre karar vermeniz yararınıza olacaktır. Bununla birlikte Gölet Yurtları ve Yılmaz Akdoruk Öğrenci Evi gibi yüksek standartlı yurtlarda ilk 2000 öğrenciye öncelik tanındığı için daha düşük dereceye sahip öğrencilerin ilk tercihlerine bu yurtları yazmaları açıkta kalmalarına neden olabileceğinden, daha yüksek kontenjanlı yurtları ilk tercihe yazmalarında fayda vardır. Üniversitemizin öğrenci yurtlarına, açıklanan tarihlerin ardından internet üzerinden www.yurtkayit.itu.edu.tr sitesinden, e-posta ile tarafınıza bildirilmiş olan İTÜ kullanıcı adı ve şifreniz ile yurt başvurusu yapabilirsiniz. Yurt kayıt asil ve yedek listeler en geç 5 Eylül günü YurtBurs internet sayfasından duyurulacaktır.

İTÜ'de yemek ihtiyacımızı nasıl karşılayabiliriz? Fiyatları nelerdir?

İTÜ'de yiyecek ihtiyacınızı karşılamanız için birçok seçenek mevcuttur. En uygun fiyatlı ve sağlıklı yemek için öncelikle yemekhaneyi kullanabilirsiniz. Yemekhanede öğlen yemekleri 2TL, akşam yemekleri ise 3TL'den öğrencilere verilmektedir. Ayrıca İTÜ Rektörlüğü talep eden çoğu öğrenciye öğlen yemeği bursu vermektedir. Bu da haftaiçi öğlen yemeklerinizi ücretsiz yiyebileceğiniz anlamına geliyor. Bunun dışında her fakülte binasında fakülte kantinleri, Ayazağa Yerleşkesi içerisinde 3 adet cafe ve yerleşke içerisindeki İTÜ AVM'de 10'a yakın yemek standı mevcuttur. İTÜ Yemekleriyle ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.sks.itu.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İTÜ içerisindeki sosyal aktivite olanakları nelerdir? 

Üniversite içerisinde fakültelere bağlı uzmanlık kulüpleri, kültür-sanat-hobi kulüpleri ve spor kulüpleri çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Bu kulüplerin sayısı 100'ü geçmektedir. Tüm kulüplerin listesine İTÜ Kültür ve Sanat Birliği sayfasından ulaşabilirsiniz. Bu kulüplerin birçoğu faaliyetlerine aktif olarak devam etmektedir. Birçoğu da dönem içinde ulusal ve uluslararası çapta etkinlikler düzenlemektedir. Bununla birlikte daha butik çalışmalar sergileyen hobi kulüpleri de bulunmaktadır. Fakültelere bağlı kulüplere fakülte binalarındaki odalarında kolayca ulaşabilmenize karşın, diğer kulüpleri kulüp odalarında bulabilmeniz o kadar da kolay değildir. Kulüplerle tanışmak ve kaynaşmak için en iyi yol, dönem başında kulüplerin yaptığı tanışma toplantılarına katılarak onlar hakkında bilgi almak veya dahil olmaktır. Bunun yanında güz dönemi başında gerçekleştirilen "Kulüpler Şenliği" de bütün kulüplerin katıldığı ve yeni üye kabul ettiği önemli bir etkinliktir. Kulüpler Şenliği etkinliği genelde Eylül ayının son haftası veya Ekim ayının başında kampüste yapılır. Kulüpler Şenliği etkinliği için İTÜ24'ü takip edebilir, ayrıca tüm kulüp etkinliklerinden İTÜ24 sayesinde haberdar olabilirsiniz. 

İTÜ24 Etkinlik Sayfası
İTÜ Kulüp ve Sanat Birliği Sayfası

 

İTÜ'de Yandal, Çift Anadal, Yatay Geçiş, ERASMUS olanakları nasıldır?

İTÜ'de http://www.sis.itu.edu.tr/tr/yandalprg/ adresindeki fark derslerini vererek bölümünüzü kabul eden bölümlerde Yandal yapabilirsiniz. Ayrıca 1. sınıfın sonunda ve 2. sınıfın sonunda not ortalaması 3.00 üzerinde olanlar http://www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg/ adresindeki bölümler arasında Çift Anadal Programı(ÇAP) başvurusunda bulunabilirler. ÇAP yapan öğrencilere, mezun olduklarında her iki bölümün de diploması verilir. 1. ve 2. sınıfın sonunda not ortalaması 2.50 üzerinde olan öğrenciler bölüm değişikliği (Yatay Geçiş) başvurusu yapabilirler. Yatay Geçiş kontenjanlarınca başvuran en yüksek ortalamaya sahip öğrenciler bölümlerini değiştirebilmektedir. Geçmiş yıla ait Yatay Geçiş için gerekli not ortalamalarına http://www.sis.itu.edu.tr/tr/cyy/201310/201310yatay_taban_tavan_puanlar.htm adresinden ulaşabilirsiniz. ÇAP, Yandal ve Yatay Geçiş ile ilgili ayrıntılı bilgi için  http://www.sis.itu.edu.tr/tr/cyy/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca ERASMUS Programı'na başvuran öğrenciler, hak kazandıkları takdirde öğrenimlerinin 1 veya 2 dönemlerini Avrupa'da, kendi seçtikleri bir üniversitede tamamlayabilmektedirler. ERASMUS için de ortalama şartı aranmasına karşın, Türkiye'den ERASMUS Programı ile Avrupa Üniversite'lerine en çok öğrenci gönderen üniversite İTÜ'dür. ERASMUS Programı ve Avrupa Birliği Merkezimiz hakkında bilgi almak için http://www.eucentre.itu.edu.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABET nedir?

ABET(Accreditation Board for Programs in Engineering and Technology), Mühendislik ve Teknoloji Akreditasyon Kurulu anlamına geliyor.

Abet, mühendislik ve teknoloji eğitim programlarını, kalite standartları açısından denetleyen ve akredite eden bağımsız bir kuruluştur.

Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bu kuruluş, dünyadaki binlerce üniversiteyi denetlemektedir. 2010 yılı itibariyle 23 mühendislik programıyla birden akredite olan TEK üniversite olma ünvanını kazanan İTÜ, dünyada en çok mühendislik programıyla ABET akreditasyonu alan üniversitedir. Bu başarısıyla, Amerika'nın başarılı birçok üniversitesini geride bırakmıştır. Bu sayede uluslararası tanınırlığın artmasının yanısıra, Amerika'da akredite olan üniversitelere denk olması ve İTÜ'den alınan diplomanın uluslararası geçerliliğinin olması sağlanmıştır. Bu sayede İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, ABD'nin düzenlediği "Yetkin Mühendislik" sınavına girebilmektedirler. İTÜ, bu alandaki kalitesi ve başarılarıyla ön plana çıkmaktadır. Yetkin Mühendislik ile ilgili bilgi almak için, haberimizi okuyabilirsiniz http://itu24.com/haber/425.

Lisans öğrenimim boyunca hangi dersleri almam gerekiyor?

İTÜ'deki öğreniminiz boyunca hangi dersleri almanız gerektiğini http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/ adresinden öğrenebilirsiniz. Bu dersleri, isterseniz buradaki dönem planına göre alabilir, isterseniz farklı şekillerde alabilirsiniz. Bir dersi alabilmeniz için o dersin önşartı olan dersi almış olmanız gerekir (bkz. Önşart Tablosu http://www.sis.itu.edu.tr/tr/onsart/). Önşartını sağladığınız her dersi istediğiniz dönemde alabilirsiniz. Ortalamanız 1.80'in altındaysa maksimum 15 kredi, 1.80-2.25 ortalama aralığındaysa 15-22 kredi arası, 2.25-3.00 ortalama aralığındaysa 15-25 kredi arası, 3.00 ortalama üzeriyse sınırsız kredi alma hakkına sahipsiniz. Sınıf geçme, ders planına göre değil, verilmiş olan kredi sayısına göre belirlenmektedir. 35 kredi vermiş bir öğrenci 2. sınıf, 75 kredi vermiş bir öğrenci 3. sınıf, 110 kredi vermiş bir öğrenci 4. sınıf olarak görünür. Aklınıza takılan, merak ettiğiniz tüm sorularınızı dökümanımızın başında belirttiğimiz gibi İTÜ24 İletişim Formu ve Kayıt Bilgilendirme Hesabımızdan bize ulaştırabilirsiniz. İTÜ24 ekibi olarak sizlere, kayıt sürecinizde ve dönem içerisinde her konuda yardımcı olacağımızı temin ederiz. İTÜ'den en doğru ve en güncel bilgilere ulaşabilmek için Facebook ve Twitter sayfalarımızı takip etmeyi ihmal etmeyiniz.

İTÜ24 Ekibi olarak, İTÜ'nün birer parçası olacağınız için sizlerle gurur duyuyor, eğitim ve öğretim yıllarında başarılarınızla hep birlikte daha iyi bir İTÜ için çalışacak olmanın sevincini yaşıyoruz. Bizler İTÜ24 ekibi olarak, daha iyi bir İTÜ için, sizlere her zaman destek verdiğimizi bilmenizi istiyor ve bu desteği devam ettireceğimizi temin ediyoruz.

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı herkese hayırlı olsun...

Sualtının en iyisi İTÜ’den! "İTÜ'de dersler ne zaman başlayacak" karmaşasında son açıklama

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım