Sualtının en iyisi İTÜ’den!

Aralarında ABD, Rusya, Japonya gibi dünyanın teknoloji devlerinin de olduğu 21 ülkeden 32 projenin yarıştığı etkinlikte İTÜ’den geliştirdiği Auvtech adlı sualtı robotu büyük beğeni topladı

ABD’nin San Diego şehrinde SSC Pacific TRANSDEC (SPAWAR) askeri tesislerinde düzenlenen 16. Uluslararası Otonom Su Altı Araçları (AUVSI Robosub13) Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden tek ekip olan İTÜ’nün Otonom Su Altı Aracı Projesi dünyanın en iyi 5 projesi arasına girdi. ABD, Rusya, Japonya, Çin ve Kanada gibi 21 ülkeden 32 projenin yarıştığı etkinliğe katılan İTÜ’nün geliştirdiği Auvtech adlı sualtı robotu, Marmara Denizi’nden geçen fay hattının deniz tabanında oluşturduğu etkileri takip etmesi için geliştirildi. Sualtı robotunun bu yıl geliştirilerek Marmara Denizi’nin tabanına gönderilmesi bekleniyor.

Fayı takip ediyor
Marmara depreminin ardından gözlerin çevrildiği Marmara Denizi’nin derinliklerini sürekli takip etmesi için İTÜ’nün geliştirdiği Auvtech, dünyanın en iyi sualtı robotları arasına girdi. Milper Pervane Teknolojileri A.Ş’nin ana sponsorluğunda, Promatech ve Lima Bilgisayar’ın yardımlarıyla İTÜ’de eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan ekibin tasarladıkları insansız denizaltı geçtiğimiz ay ABD’nin San Diego eyaletinde yapılan yarışmada jürinin ilgisini çekti. Marmara Denizi’nin tabanındaki yer hareketlerini ve çevreye etkilerini izlemek için hazırlanan sualtı robotunu inceleyen jüri, dünyanın en iyi tasarlanan 5 insansız denizaltı arasına aldı. Yarışmaya 21 ülkeden 32 üniversite takımı katılırken birinciliği ABD’nin Cornell Üniversitesi’nin geliştirdiği robot aldı.

Amaç ülkeye katkı
İTÜ öğrenci ve öğretim üyelerinin İnsansız Suüstü Aracı USV (Unmanned Surface Vehicle) ve İnsansız Kara Aracı UGV (Unmanned Ground Vehicle) üzerinde çalıştığı öğrenildi. Projelerin koordinatörü Arş. Gör. Ahmet Gültekin Avcı, “Yıkıcı Marmara depremi bizim için motivasyon oldu. Deprem önlemlerine katkı sağlamak için insansız denizaltımızı geliştirdik. Sualtı robotumuzu sadece fay hattını takip etmekte değil, petrol ve gaz endüstrisinde, balıkçılıkta, batimetrik haritalandırmada, sualtı örnek toplamada, gözlem ve ölçüm yapmakta da kullanabiliriz. Ama asıl amacımız deprem kuşağımızdaki ülkemize katkı sağlamak” dedi.

MİLLİYET

İTÜ Formula SAE ekibi Avustralya yarışları için sponsor arıyor İTÜ 2013 Girişliler! : İTÜ'ye Hoş Geldiniz Dökümanı

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi