İTÜ New Scientist'te
İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Balcı ve doktora öğrencisi Cansu Demirel, Dünya dışında bir yaşam olup olmadığı sorusuna cevap bulmak amacıyla yürüttükleri projeden elde ettikleri sonuçları Viyana’da yapılan Europan Geosciences Union 2016’da sunarak dünyanın en önemli bilim dergilerinden olan New Scientist’e konuk oldular.
Göller Yöresi’nde yürütülen bu araştırma ile mikrobiyal faaliyetlerin burada gelişen karbonat yapılarının oluşumuna etkilerinin ve Mars başta olmak üzere yaşam potansiyeli taşıyan birçok farklı gezegen için önemli ipuçlarının tespit edilmesi hedefleniyor. Bakteriler (siyanobakteriler) ile olağanüstü çevre koşullarında yaşayabilen organizmaların olağanüstü çevre koşullarında yaşayabilen organizmaların (ekstremofiller) tortul kayaçlar (sediman) üzerinde bıraktığı izlerin, Dünya dışı yaşam konusunda araştırmacılara yeni bilgiler sağlayacağı düşünülüyor. Doç. Dr. Nurgül Balcı, bunun en önemli kanıtının ise Sahra Gölü’nden alınan sedimanlarda görülen carnobacterium viridians türü bakteri olduğu belirtiliyor.
Doç. Dr. Nurgül Balcı ve doktora öğrencisi Cansu Demirel, stromatolitik (siyanobakteriler tarafından materyalin üst üste ince laminalar şeklinde toplanması ile oluşan yapılar) oluşumlara sahip, Acıgöl ve Yarışlı göllerinde akademik çalışmalarına devam ediyorlar.