İTÜ'nün yeni rektörü olmak için yarışan 11 aday ismi tanıyalım

Bu yaz İTÜ için oldukça önemli bir yaz. Dört yılda bir yapılan rektörlük seçimleri için artık son dönemece girildi.  12 Temmuz 2016 Salı günü yapılacak rektörlük seçimleri ile İTÜ’lü daha özgür, daha sosyal bir üniversite ortamına mı kavuşacak yoksa iptal edilen İTÜFEST’lere, stadyumda olmayan mezuniyet törenlerine yenileri mi eklenecek? Herkesin kafasında kritik soru işaretleri bulunurken gelin hep birlikte İTÜ rektörü olmaya aday 11 ismi yakından tanıyalım.

Bu sene İTÜ rektörü olmak için yarışacak isimler arasında 2 güçlü kadın aday bulunmakta. Bu iki isim, İTÜ’nün daha önceki tek kadın rektörü Gülsün Sağlamer’den sonra rektörlük koltuğuna oturacak ikinci kadın rektör olabilmek için yarışacak. Kadın adaylarımıza pozitif ayrımcılık yapıp rektör adayı isimleri tanımaya onlardan başlayalım.

1. Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır

Tanıyacağımız ilk adayımız 2011 dönemi Kayseri milletvekili olarak tanıdığımız Pelin Gündeş Bakır.  Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi olan Bakır, Avrupa Parlementosunda azınlıklar ve göç konularıyla ilgili yaptığı konuşmalarla tanınıyor.  Halen Avrupa Birliği Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyeliğini yürüten aday  anketlere göre rektörlük seçimlerinde 1.liği zorlayacak adaylardan biri.

Pelin Gündeş Bakır kişisel web sitesi: http://pelingundesbakir.com.tr/

Pelin Gündeş Bakır kişisel Twitter hesabı: https://twitter.com/gundesbakir?lang=tr

2. Prof. Dr. Lerzan Özkale

Tanıyacağımız diğer güçlü kadın aday öğrenciler tarafından İTÜ İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanlığı döneminden bilinen Lerzan Özkale. İTÜ Erasmus Kurumsal Koordinatörlüğü’nü yapan Özkale; İşletme Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve rektör danışmanlığı da yaptı. Kendisi aynı zamanda Avrupa Komisyonu ve YÖK işbirliği ile Türkiye’nin Bologna süreci uzmanları arasında. Yapılan anketlere göre seçimin en iddialı adaylarından biri de o.

Lerzan Özkale kişisel web sitesi: http://lerzanozkale.net/

Kadın adaylarımızın ardından  İTÜ rektörü olmak için yarışacak diğer 9 ismi tanıyalım:

3. Prof. Dr. Abdul Hayır

İTÜ İnşaat Fakültesi’nin diğer adayı olarak tanıdığımız Abdul Hayır, “Geçmişten Geleceğe Bıkmadan Usanmadan, Omuz Omuza Barış ve Huzur İçinde Koşan Lider Üniversite” sloganı ile seçim kampanyasını sürdürmekte. 

 Abdul Hayır kişisel web sitesi: http://www.abdulhayir.com/

 4. Prof. Dr. Cenk Yaltırak

İTÜ öğrencilerinin aktif olarak kullandığı sosyal medya gruplarından zaman zaman çıkışlarıyla, farklı yorumları ile tanıdığı Cenk Yaltırak; 2014 Temmuz ayından bu yana Jeoloji mühendisliği bölümünde profesör. Sosyal medya hesaplarını en aktif kullanan rektör adayı olan Yaltırak, son olarak çektiği videolar ile yapacaklarını anlatarak seçim kampanyasına devam etmekte.

Cenk Yaltırak kişisel web sitesi: http://www.cenkyaltirak.com/

Cenk Yaltırak kişisel Facebook hesabı: https://www.facebook.com/cenk.yaltirak

Cenk Yaltırak kişisel Twitter hesabı: https://twitter.com/cyaltirak

Cenk Yaltıral kişisel Instagram hesabı: https://www.instagram.com/cenk_yaltirak

5. Prof. Dr. Hilmi Ünlü

Öğrencilerin FEB’de verdiği fizik derslerinden tanıdığı Prof. Dr. Hilmi Ünlü; yazdığı kitaplarla ve çevirileriyle tanınmaktadır. TÜBA tarafından en iyi çeviri ödülüne sahip olan Ünlü; 2010-2012 yılları arasında Bosna Hersek, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde rektörlük yapmıştır.

Hilmi Ünlü web sitesi: http://www.fizik.itu.edu.tr/unluh

6. Prof. Dr. Mehmet Karaca

İTÜ'nün mevcut rektörü Mehmet Karaca'nın kariyerinde İTÜ Rektör Yardımcılığı ve İTÜ Rektörlüğü bulunmakta. 2009-2010 yılında İTÜ KKTC kurucu rektörlüğü yapan Mehmet Karaca; icraatlerinden çok hakkında gündeme gelen iddialarla tanınmakta. 4 yıllık rektörlük dönemini "Yeşil Kampüs" projesi temelli olarak geçiren adayın en büyük projesi "Bisiklet Evi ve kampüste bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması". Tüm bu iddialara rağmen yine de liderliği zorlayacak adaylardan olarak görülüyor.

Mehmet Karaca kişisel Twitter hesabı: https://twitter.com/mehmetkaracaitu

7. Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik

Kendisini Mehmet Karaca’nın rektör yardımcısı olarak bildiğimiz Mehmet Sabri Çelik; bir dönem öncesinde Mehmet Karaca’nın yaptığı gibi gözünü İTÜ Rektörlüğü’ne dikmiş durumda. Seçim kampanyasını Ankara ziyaretleri temelli sürdüren Çelik,  sosyal medya hesaplarını en aktif kullanan adaylardan biri. Kendisi aynı zamanda seçim anketlerin vazgeçilmez 4.sü.

Mehmet Sabri Çelik kişisel web sitesi: http://mehmetsabricelik.com/

Mehmet Sabri Çelik kişisel Twitter hesabı: https://twitter.com/mscelik2016

8. Prof. Dr Onuralp Yücel

Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İTÜ Metalurji Mühendisliği bölümünde tamamlayan Onuralp Yücel, 2002 yılında profesör oldu. 2004-2007 yılları arasında Bölüm Başkan Yardımcılığı ve 2006-2012 yılları arasında İTÜ Prof. Dr. Adnan Tekin Malzeme Bilimi ve Üretim Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü olarak idari görevlerde bulundu.

Onuralp Yücel kişisel web sitesi: http://www.onuralpyucel.com/

Onuralp Yücel kişisel Twitter hesabı: https://www.twitter.com/yucelonuralp

9. Prof. Dr. Osman Azmi Özsoysal

1984 yılında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Osman Azmi Özsoysal, İTÜ’deki 30 seneyi aşkın kariyerine rektörlük ünvanını da eklemek istiyor.

Osman Azmi Özsoysal kişisel web sitesi: http://ozsoysal.com/

10. Prof. Dr. Serdar Çelebi

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ni bitiren diğer bir rektör adayımız olan Serdar Çelebi; İTÜ Yüksek Başarımlı Hesaplama Laboratuvarını kurdu. 10 yıl Bölüm Başkanlığı’nın yanı sıra 15 yıl da program koordinatörlüğü yapan Çelebi; bu yıllarda İTÜ’ye 93 Milyon TL Araştırma ve Altyapı fonu sağlanmasında başrol oynadı.

Serdar Çelebi web sitesi: http://web.itu.edu.tr/~mscelebi/

11. Prof. Dr. Tuncay Taymaz

İTÜ Rektörlüğü yapmaya aday 11 isimden biri olan Tuncay Taymaz; Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu olup 1992’de İTÜ Maden Fakültesi’nde öğretim üyeliğine başlamıştır. 2003-2005 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi rektör danışmanlığı yapan Taymaz, uluslararası alanda birçok derginin de editörlüğünü yapıyor.

Tuncay Taymaz web sitesi: http://web.itu.edu.tr/~taymaz

11 adayımızın da yer aldığı "Sizce 12 Temmuz'daki rektörlük seçimlerinden kim birinci çıkar?" ve "Sizce cumhurbaşkanı İTÜ Rektörü olarak kimi atar?" anketlerimize oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. Anketlerimizin detaylı incelemesi için İTÜ24'ü takipte kalınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dev anket: kim İTÜ Rektörü olacak? İTÜ yeniden Türkiye'nin en hızlı bilgisayarını kuruyor

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor