İTÜ öğrencileri zam yağmurunu protesto etti
Geçtiğimiz günlerde bilindiği üzere İTÜ yönetimi yurtlara ve yemekhaneye fahiş derecede zam yaptıktan sonra Gümüşsuyu Kampüsü’nde bulunan karma öğrenci yurdunda kalan kadın öğrencilerini yurttan çıkarma kararı almıştı. Bu kararların hemen ardından öğrencilerin birçoğu sosyal medyadan şikayetlerini dile getirirken, bir kısmı da yürüyüş ve basın açıklaması yoluyla şikayetlerini dile getirmeyi tercih etti.
Öğrenciler pankartlarıyla iki kampüste de basın açıklamasında bulundular
Yürüyüşün ilk ayağı olan Ayazağa Kampüsü’nde öğrenciler ilk olarak “Teknik Üniversite Medrese A.Ş Olmayacak!” ve “Zamlara ve Gericiliğe Boyun Eğmeyeceğiz” yazılı pankartlarla İTÜ Rektörlüğü’nün önüne yürüdüler. Rektörlüğün önünde yapılan basın açıklamasında yurtlar ile yemekhaneye yapılan fahiş zamlara ve Gümüşsuyu’ndaki karma yurttan Ayazağa’daki yurtlara zorla taşınmak zorunda kalan kadın öğrencilerin mağduriyetine değindiler. Bu basın açıklamasında yapılan zamlar ile kadın öğrencilerin yurttan çıkarılması kararının geri alınmasını, yurt-yemekhane şartlarının iyileştirilmesini ve kadın-erkek ayrımı gözetilmeksizin ücretsiz, eşit, nitelikli eğitim hakkını talep ettiklerini ifade ettiler.
Ayazağa Kampüsü’ndeki basın açıklamasına müteakip Gümüşsuyu Kampüsü’nün önünde de bir basın açıklaması yapan öğrenciler aynı sorunlara tekrardan değinerek, İTÜ yönetiminin aldığı tüm bu kararların bir devlet üniversitesiyle alakası olmadığını, yönetimin aldığı kararlarla öğrencilere krizin faturasını kesmeye çalıştıklarını, öğrencilerin barınma, beslenme gibi ücretsiz ulaşmaları gereken haklara kâr güdüsüyle yaklaştıklarını ifade ettiler.
(Yapılan basın açıklamalarına ilişkin videolara buradan ulaşabilirsiniz)
İTÜ Yönetimi yaz döneminde öğrencileri mutsuz etmekte kararlı
Geçmiş yıllarda da olduğu gibi öğrencileri zor duruma düşüren zamlar ve kararlar genellikle yaz döneminde İTÜ Yönetimi tarafından alınıyor. Bildiğiniz üzere, tatil veya staj gibi nedenlerden dolayı meşgul olan öğrencilerin çoğunluğu İstanbul dışında oluyor. Yazın İstanbul’da kalan öğrenciler de yaz okulu ile staj gibi sorumluluklarından dolayı müsait olamıyorlar. Haliyle bu zamanda gelen kötü haberlere ses çıkarmakta bir hayli zorlanıyorlar ve sorunlarını geniş kitleye duyuramıyorlar.
Haklarını arayan öğrencilerin sayısı dikkat çekti
Yapılan zamlara, haksız kararlara ve yanlış tutumlara ses çıkaran İTÜ’lü öğrencilerin sayısının diğer üniversitelerdekilere nazaran az olduğu gözden kaçmıyor. Her geçen sene öğrencilere zorluk çıkaran kararların birbiri ardı kesilmezken, bu yanlış kararlara karşı sesini çıkaran İTÜ’lü öğrencilerin sayısı sürekli az oluyor. Bu kadar az sayıda olan ses ile verilen yanlış kararlara nasıl efektif bir şekilde karşı çıkılabileceği de büyük bir merak konusu.