İTÜ QS Sıralamasında en iyi 400 içinde yer aldı

En iyi 400 üniversite sıralamasında Türkiye'den 6 üniversite sıralamaya girdi.

İngiltere'de Quacquarelli Symonds (QS) firması tarafından açıklanan, dünyanın en iyi üniversiteleri bilim alanı sıralamasına Türkiye'den 6 üniversite girdi.

Akademik saygınlık, işveren anketleri, yayın başına düşen atıf sayıları ve H-indeksi göstergesinin değerlendirmesiyle hazırlanan "QS Bilim Alanı Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması" 30 bilim alanında dünyanın en iyi 400 üniversitesini sıralıyor. QS alan sıralamalarına, Türkiye'den ODTÜ 12, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 7, Bilkent 5, Boğaziçi ve İstanbul Üniversitesi 2 ve Hacettepe Üniversitesi 1 bilim alanıyla girmeyi başardı.

ODTÜ Enformatik URAP Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında hızla yükselmesinin basının, akademisyenlerin, öğrenci adaylarının ve velilerin bu konuya gösterdiği ilginin artmasını sağladığını belirterek, "Türk üniversitelerinin başarısı herkese gurur kaynağı olmaya başladı. ABD başta olmak üzere çok sayıda ülkede üniversite adayları ve aileleri tercih aşamasında dünya sıralamalarını yakından inceliyor. Bunun için listeler önemli " dedi.

Bu durumun üniversitelerin dünyadaki tanınırlığının artmasına neden olduğunu anlatan Akbulut, URAP Laboratuvarı olarak 2010'dan bu yana, ilk 2 bine giren dünya üniversitelerinin yer aldığı sıralamaları yayınladıklarını söyledi. Böylece bilim camiasına, öğrenci ve velilere yardımcı olmayı hedeflediklerini dile getiren Akbulut, diğer kurumların yaptığı 2013 yılı sıralamalarını topluca sunan raporu da yıl sonunda açıklayacaklarını ifade etti.

Türk üniversitelerinin 2013'te dünyada genel sıralamalarda olduğu gibi bilim alanlarında da en iyi üniversiteler arasına girmeyi başardığını anlatan Akbulut, QS'in 2013 yılı dünya üniversiteleri genel sıralamasına ODTÜ, Bilkent ve Boğaziçi Üniversitelerinin ilk 500'e girme başarısını gösterdiğini belirtti.

Koç, Sabancı ve İstanbul Teknik Üniversitelerinin 501-600 bandında, Hacettepe ve İstanbul üniversitelerinin 601-700 bandında, Çukurova Üniversitesinin ise 700 ve üstü bandında yer aldığını dile getiren Akbulut, QS'in 30 bilim alanında yaptığı son sıralama listesinde de Türk üniversitelerinin konumunun özetlendiğini bildirdi.

Türk üniversitelerinin QS bilim alanları sıralamasında da en iyi dünya üniversiteleri arasında yer aldığına dikkati çeken Akbulut, şunları söyledi:

"ODTÜ sanat ve beşeri bilimler, mühendislik ve teknoloji, doğa bilimleri, sosyal bilimler ve yönetim, kimya mühendisliği, istatistik-yöneylem araştırması, inşaat mühendisliği, iktisat-ekonometri, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, matematik ve eğitim alanlarında sıralamaya girdi. İTÜ, mühendislik ve teknoloji, doğa bilimleri, kimya mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği ve malzeme bilimleri, Bilkent Üniversitesi mühendislik ve teknoloji, sosyal bilimler ve yönetim, felsefe, siyaset-uluslararası çalışmalar ve iktisat-ekonometri, İstanbul Üniversitesi yaşam bilimleri-tıp ve hukuk, Boğaziçi Üniversitesi mühendislik ve teknoloji ve sosyal bilimler-yönetim ve Hacettepe Üniversitesi ise yaşam bilimleri-tıp bilim alanında ilk 400 arasında yer aldı."

Genel sıralamada yer alan Koç, Sabancı ve Çukurova üniversitelerinin ise bilim alanı sıralamalarında yer almadığını dile getiren Akbulut, alan listelerinde de ODTÜ'nün inşaat mühendisliği alanında 51-100 arasına ikinci kez girdiğine de dikkati çekti.

Akbulut, genel ve alan bazlı sıralamalarda üniversitelerin konumunu detaylı olarak incelemek isteyenlerin listeye "http://tr.urapcenter.org" adresinden ulaşabileceğini kaydetti.

AA

 

21. İTÜ EMÖS konusu belirlendi İTÜ EMK Rock'n Coke 2013 özel konserindeydi

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi