Selis
Son 180 günde 0 haber

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı 43 yaşında

Resmi olarak 1975 yılında kurulan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) 43 yaşında. Türkiye'de kurulan ilk Türk müziği konservatuarı olan İTÜ TMDK, 43. yaşını 3 Mart Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen özel bir geceyle kutladı. Gecede İTÜ TMDK başkanı Adnan Koç, İTÜ TMDK'nın 43. yılına ve İTÜ'nün 245. yılına özel albüm çalışması yaptıklarını söyledi. 

 İTÜ TMDK nasıl kuruldu?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir “Türk Musikisi Konservatuarı” kurulması hakkındaki ilk resmi teşebbüs, zamanın Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem tarafından 28 Mayıs 1975'te başlatılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda 13 Ekim 1975'te yayımlanan 15382 sayılı Resmi Gazete'de  yürürlüğe giren “İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Kuruluş Yönetmeliği” ile Türk Müziği Devlet Konservatuarı resmen kurulmuş ve 3 Mart 1976’da eğitime başlamıştır.

1982’de devlet konservatuarlarının Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kapsamına alınıp üniversitelere bağlanması sırasında Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Prof. Ercüment Berker’in çalışmaları ile İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 

Kurulduğu yılda Çalgı Eğitimi, Ses Eğitimi ve Temel Bilimler olmak üzere 3 bölüm ile eğitim öğretime başlayan İTÜ TMDK, daha sonraki yıllarda kurulan ilave bölüm ve birimleriyle daha da büyümüştür. Günümüzde Anasanat ve Anabilim Dalları kapsamında 7 bölüm ile hizmet vermektedir. Çalgı Bölümü Ses Eğitimi Bölümü, Türk Halk Oyunları Bölümü ve Kompozisyon Bölümü Anasanat Dalı, Müzikoloji Bölümü, Müzik Teknolojileri Bölümü ve Müzik Teorsi Bölümü ise Anabilim Dalları programları ile eğitim öğretim sürdürülmektedir.

1975 yılında kurulan ülkemizin ilk Türk Müziği Konservatuarı olan İTÜ TMDK, kurulduğu günden beri geniş öğretim kadrosuyla hem lisans hem de lisansüstü seviyede, yüksek standartlarda eğitim vererek müzik gündeminde önemli roller oynayan sanatçıların yetiştirilmesini sağlamaktadır.

Yurtlarda yeni güvenlik önlemleri İTÜ'lü bir bilim insanı: Mustafa İnan

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi