İTÜ'de artan köpek saldırıları: Köpekler ve öğrenciler için en iyi çözüm ne?
Sahipsiz ve saldırgan köpekler, sık sık ülke gündemine de gelen İTÜ’de de uzun yıllardır çözülemeyen bir problem. Elbette ki biz de patili dostlarımızla vakit geçirmeyi ve kampüse sevimlilik ve canlılık katmalarını çok seviyoruz ancak şu da bir gerçek ki özellikle akşam saatlerinde ve ormana yakın kısımlarda bakımsız ve aç kalmış, kayıt dışı köpeklerin saldırısına uğrayan öğrenciler mağdur oluyor ve haklı olarak da bir çözüm beklentisindeler. Saldırgan köpekler konusu her gündeme geldiğinde kutuplaşma yaratsa da insan veya bir köpek olsun herhangi bir canlının zarar görmemesi gerektiği konusunda hemfikiriz.
Peki köpekler neden saldırır?
Köpeklerin saldırmasının birçok sebebi vardır: Uzun süre aç kalma, bölgelerini savunma isteği, daha önce görmüş olabilecekleri şiddet, yaralanma kaynaklı acı bunlardan sadece bazıları. Nedenlere bakıldığında görülebilir ki saldırganlığa yol açan kampüsümüzde bulunan köpeklerin yeterli bakımı görememeleri veya saldırmayı öğrenmiş olmaları. Elbette okulumuzun veteriner birimi ve Ver Bi’ Pati gibi sokak hayvanlarına ulaşmayı amaçlayan kulüpler bu konuda çaba gösterse de ne yazık ki saldırgan köpek probleminin hala önüne geçilebilmiş değil. Bu hususta daha üst birimlerin harekete geçmesi şart.
Isırıldım ne yapmalıyım?
Bu konudaki bariz cevap hastaneye gitmek. Isırıldıktan sonra doğal olarak bir kuduz aşısı tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi ilk aşı uygulanan günden sonra 3, 7, 14 ve 28 günlerde tekrar aşı olunmasını gerektirmektedir. Fakat burada değinilmesi gereken önemli bir husus her hastanede kuduz aşısı olamayacağınız. İstanbul’da 21 hastanede kuduz aşısı olabilirsiniz. Bu hastanelerden İTÜ Ayazağa Kampüsü’ne en yakını İstanbul Sarıyer İstinye Devlet Hastanesi.
Neler yaşandı? Neler Yaşanıyor?
Yakın zamanda hastaneye kuduz aşısı olmaya giden İTÜ’lü öğrencilerin “Bu hafta gelen kaçıncı İTÜ’lü öğrencisin.” sözü ile karşılaşması işin ciddiyetini gözler önüne sunuyor. Özellikle gece saatlerinde MED B, kız yurtları ve Vadi yurtları yakınlarında karşılaşılan saldırıların kaynağının ormandan gelen kayıtsız köpeklerden kaynaklandığı görülebiliniyor. Birçok öğrenci arkadaşımızdan sosyal medya hesaplarımıza gelen mesajlarda ise Vadi yurtları yakınlarında ağzından köpükler çıkan büyük ihtimalle kuduz köpeklerin olduğu iletiliyor.
Bahsettiğimiz üzere İTÜ’de saldırgan köpek problemi uzun süredir var olan ve hala süregelen bir problem. Hatta bu problem o kadar uzun süredir var ki İTÜ Aktüel gibi İTÜ’lü öğrencilerin problemlerini paylaştıkları Facebook gruplarında 2016, 2014 hatta daha eskiye dayanan paylaşımlar bulmak mümkün. Yakın zamanda Instagram sayfamız üzerinden size yönelttiğimiz soruya gelen cevaplarda da bu problemin dikkate alınması gerektiği ve eskisinden de kötü olduğu görülmekte. Tekrar hatırlatmak isteriz ki her İTÜ’lü öğrenci gibi arı24 ailesi olarak biz de kampüsümüzde bulunan hayvanları sevmekte ve onların varlığından mutluluk duymaktayız. Bu nedenle köpeklerin zarar göreceği herhangi bir yöntemin bir çözüm olmadığının bilhassa durumu kötüleştireceğinin farkındayız. Amacımız yetkili birimlerin artık harekete geçmesi ve bu mağduriyet için uygun çözümün bulunmasıdır. Bu amaç göz önünde bulundurularak, işte İTÜ’de neler yaşandı? Ve Neler yaşanıyor?
arı24 Instagram sayfasına gelenler:
Facebook gruplarında farklı yıllarda atılan gönderiler:
arı24 ailesi olarak hazırladığımız bu haberde kampüste köpeklerin saldırısına uğrayan öğrencilerin sesini duyurmak ve daha fazla canlı zarar görmeden yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını amaçlamaktayız.