Etkin
Son 180 günde 4 haber

İTÜ’de öğrenci otoparksızlığına tepki çığ gibi büyüyor

2023-2024 Güz döneminin sonlarına doğru Ayazağa kampüsündeki otopark politikasını değiştirmeye karar veren İTÜ Rektörlüğünün ivedilikle aldığı aksiyonlar öğrenciler için ciddi anlamda sorun yaratır bir hale geldi. Geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiğimiz öğrenci otoparksızlığına tepkiler artıyor. Bununla beraber rektörlükten hiçbir açıklama veya çözümün gelmemesi, hiçbir İTÜ görevlisinin konudan haberdar olmaması veya haberdar olmadığını dile getirmesinin doğurduğu bilgi eksikliği ve çözümsüzlük İTÜ öğrencileri için bunaltıcı ve tam anlamıyla “misafir” konumuna getirici bir durum yaratıyor.

Hiçbir kişi veya birimden bilgi alınamıyor

Çeşitli platformlar ve rektörlüğe yollanan maillerin cevapsız bırakılması üzerine öğrenciler çeşitli birimlerden bilgi almaya çalıştı ancak burada da durum farksızdı. İTÜ Güvenlik Şefleri dahi konuyla ilgili bir bilgi ve yetkilerinin olmadığını dile getirmekle beraber “O konuyu bize sormayın.” cümlesiyle sıkça karşılaşılmakta. Bununla beraber tüm İTÜ mensuplarının otopark iş ve problemleri için görüşmesi gereken birim olan İTÜ Kart İşlem Merkezi’nin ekibimizin sorusuna verdiği çaresiz cevaptan sonra bir İTÜ öğrencisi sosyal medya üzerinden aldığı yazılı cevabı paylaştı.

İTÜ Kart İşlem Merkezinin Cevabı:

"Merhaba,

İç otopark (bariyerli alan) kullanım hakları akademik ve idari personele aittir. Bu alanlar dışında kalan bariyersiz (P2 misafir otoparkı, Öğrenci İşleri Karşısı vb.) alanları park etmek için kullanabilirsiniz. Öğrencilerimizin otopark abonelikleri tüm kampüsleri kapsamaktadır.

Tarafımızdan sadece otopark abonelik işlemi yapılmakta olup bilgilendirme amaçlı cevap yazılmıştır. Kararlar Rektörlük tarafından alınmakta olup, taleplerinizi rektörlüğe iletebilirsiniz.

İyi günler dileriz."

Gelen yazılı cevapte en çok dikkat çeken kısım ise Kart İşlem Merkezi’nin bir bakımda durumdan memnun olmadığını ve öğrenciler gibi çaresiz kaldığını belirten “Tarafımızdan sadece otopark abonelik işlemi yapılmakta olup bilgilendirme amaçlı cevap yazılmıştır.” kısmı. Bununla beraber bir çocuk tesellisi havasında yazılmış olan “Öğrencilerimizin otopark abonelikleri tüm kampüsleri kapsamaktadır.” cümlesi ise “Ayazağa Kampüsüne park edemiyor olabilirsiniz ama diğer kampüsler için de giriş hakkınız var.” gibi anlamsız ve öğrenciyi ciddiye almayan bir üslupta. Bundan sonra Ayazağa Kampüsündeki derslerinize gelirken aracınızı 17km uzakta olan Taşkışla Kampüsüne bırakabilirsiniz mesela, gelen çözümlerden biri bu.

Tüm bunların yanında mailde belirtilen “Öğrenci İşleri Karşısı” ve “P2 Otoparkı’nın” aslında aynı yer olması ve “vb.” ifadesinin başka hiçbir otopark olmamasına rağmen kullanılması da dikkat çekici. İTÜ Ayazağa Kampüsünde güncel olarak öğrenciler için sadece P2 Otoparkı bulunmakta, bu otopark da okulun en üst köşesinde bulunmakta. Aşağıda, eski bir tarihte İTÜ tarafından paylaşılan krokiyi inceleyebilirsiniz. Krokide belirtilen P1 Otoparkı artık mevcut değil, hatırlatalım. Aslında İTÜ Rektörlüğü de bu otoparka neredeyse hiçbir fakültenin yakın olmadığını belirtmiş.

Yer problemi yok, politika problemi var

Her ne kadar geçtiğimiz senelerde otopark özelleştirmesi ve zamlar, öğrenciler için sorun oluştursa da otopark konusu hiçbir zaman bu kadar tepki çekmemişti. Bunun sebebi geçtiğimiz haftalara kadar akademik otoparkların kapılarının öğrencilere de açık oluşuydu. Kampüste halihazırda neredeyse her fakültenin otoparkı var her ne kadar akademik otopark olsalar da. Akademik otoparkların kapıları bugüne kadar öğrencilere de açık olduğu için kampüse genel bir problem sayılacak kadar yer sıkıntısı yaşanmıyordu. Ancak İTÜ Rektörlüğünün aldığı kararla akademik otoparkların kapılarının kalıcı olarak kapanması ve okuldaki ana öğrenci otoparkının kapanması ile kampüste İTÜ öğrencileri için resmen park alanı kalmadı. Akademik otoparkların kapısı öğrencilere kapadıktan sonra ise park yeri sıkıntı çeken öğrenciler, bariyerlerin arkasından boş park yerlerini izlemekten başka bir şey yapamaz duruma geldi.

Öğrenciler için otopark rahatlığı sağlamak bir tarafa, İTÜ Rektörlüğünün kampüs içi araç park ve kullanımına uyguladığı sert politikadan dışarıda tutulan kişi ve kurumlar, özel törenler için gelen araçlar, rektörlüğe ait siyah plakalı arabalar ve bu araçlar rahatça park edip gidecekleri yere yürümesin diye kapatılarak otoparka çevrilen kampüs kaldırımları ise öğrencilerin tepkili olduğu bir başka konu. Yol kenarlarına park eden öğrencilerin araçları bağlanıp cezai işlem uygulanırken bu araç ve kişilere ise herhangi bir yaptırımın uygulanıp uygulanmadığı ise merak konusu. Bir İTÜ öğrencisi, konu hakkında İTÜ Genel Sekreterliğine oluşturduğu yardım biletinin 1 aydır cevapsız bırakılmasını sosyal medyadan tepki gösterdi.

Sadece öğrencilere uygulanan o politika

Öğrencilerin yaşadığı tüm bu otopark problemi kaldırım kenarlarına park etmiş sıralı araçların görüntüsünü de gündeme getirdi. Park yeri bulamayan öğrenciler, eski otoparkın girişindeki Kovan binasından aşağı uzanan yola araçlarını sıralamaktan başka çare bulamadı. Bunu fark eden İTÜ Rektörlüğü ise belli yolların kenarlarına dubalar koyarak bu durumu engelleme yoluna gitti. Bununla beraber kampüste otopark dışı park edilen araç kontrolü için olan güvenlik yönetimini de güçlendirdi. Son dönemlerde artan araç bağlamalar ve cezai işlem uygulamaları arttı.

Cezai işlem uygulanarak bağlanan öğrenci araçlarının üzerine bırakılan kağıtların üzerinde yazanlar ise dikkat çekti. Kısa süreli dahi yol kenarların park eden araçları kampüsteki uygun park yerlerine yönlendiren bildiri ve İTÜ Güvenliği, öğrenciler için kampüste bir otopark olmadığını araçları bağlamadan önce unutuyor...

Ayazağa lezzet haritası: Kampüste yemek yenilecek en iyi mekanlar İTÜ Denizcilik Fakültesi Sosyal Binası'nın açılışı gerçekleştirildi

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi