Lisans öğrencileri için TÜBİTAK çağrıları
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK); Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda ortaöğretim, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için çeşitli teşvikler ve destek programları sunmaktadır. Bunlar arasında proje destekleri, staj olanakları, uluslararası yarışmalar, burs ve eğitim programları bulunmaktadır. Lisans öğrencilerinin başvurabileceği TÜBİTAK çağrılarını sizler için derledik.
2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR)
YÖK Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) ve TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerinde her bir proje için 1 STAR bursiyeri talep edilir. STAR programı STAR Genç, STAR Lisans ve STAR Öğretmen olarak üç kategori altında Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kere başvuruya açılır. Program kapsamında burs süresi en fazla 6 ay ile sınırlıdır ve burs miktarları her yıl güncellenmekle birlikte 2024 yılında lisans öğrencileri için aylık 4800 TL'dir. Programa başvuru koşulları:
- Lisans öğreniminde birinci sınıfı tamamlamış olmak,
- Tam veya kısmi zamanlı olarak çalışmıyor olmak,
- Üniversiteye giriş sıralaması ilk 100.000 içinde olan öğrenciler için not ortalaması 2.0 ve üzeri olmak,
- Üniversiteye giriş sıralaması 100.001 ile 150.000 arasında olan öğrenciler için not ortalaması 2.5 ve üzeri olmak,
- Üniversiteye giriş sıralaması 150.001 ile 200.000 arasında olan öğrenciler için not ortalaması 3.0 ve üzeri olmak,
- Yahut Lisans programına yerleşenler arasında ilk üçte yer alan öğrencilerin not ortalaması 3.0 ve üzerinde olması,
- STAR programı kapsamında daha önce destek almamış olmak gerekmektedir.
Programla ilgili detaylı bilgiye ve Kasım ayında açılacak başvurulara buradan ulaşabilirsiniz.
2205 - Lisans Burs Programı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda Y-SAY veya TYT puan türünde ilk 25.000'e giren ve ilgili bölümlere yerleşen öğrencilere lisans öğrenimleri boyunca yılda 12 ay olmak üzere başarı bursu verilir. Bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında derece alan öğrenciler de burs kapsamında değerlendirilir. Burs miktarları her yıl güncellenmekle birlikte öğrencilerin üniversite yerleştirme sıralamasına göre aylık 4.800 TL ile 15.600 TL arasında değişmektedir. Başvurular, Mart ve Ekim ayı olmak üzere yılda iki defa açılır.
Bursun devamı için bursiyerlerin genel not ortalaması en az 2.5 olmalıdır. Bursiyerin genel not ortalamasının bu sınırın altında kalması veya aktif öğrenci olmaması durumunda, koşullar yeniden sağlanana kadar burs durdurulur ve başarısızlık nedeniyle durdurulan süre burs süresinden düşülür. Bursluluk süresi içinde bursun devam koşullarını yeniden sağlayan bursiyerin bursu takip eden ilk eğitim-öğretim döneminde (Mart ya da Ekim ayında) başlatılır.
Program kapsamına giren bölümler:
Bursiyerin herhangi bir işte tam veya kısmi zamanlı çalışması bursu etkilemez, burs aynı şekilde devam eder. Programla ilgili detaylı bilgiye ve başvurulara buradan ulaşabilirsiniz.
2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
Üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans ve önlisans öğrencilerini, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmeyi hedefleyen program; araştırma projelerinde makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı vb. giderlere destek vermeyi amaçlamaktadır. Projelerin destek süresi 12 ay ile sınırlı olmak üzere, bütçesi 9.000 TL'dir. Başvuru sırasında talep edilen bütçede başvurular sona erdikten sonra değişiklik yapılamaz. Açık Öğretim ve Hazırlık Sınıfı öğrencileri projede yürütücü ya da proje ortağı olarak yer alamaz.
Yılda iki kere çağrıları açılan programın başvuru koşulları:
- Projenin akademik danışman rehberliğinde yapılıyor olması,
- Aynı dönemde birden fazla başvuruda veya önceki dönemlerde desteği devam eden bir 2209-A ya da 2209-B projesinde, proje yürütücüsü veya proje ortağı olarak yer alınmamış olunması,
- Daha önce aynı proje için TÜBİTAK’tan destek alınmamış olması gerekmektedir.
- Öğrenciler programa bireysel veya takım halinde başvuru yapabilirler. Takım halinde başvuru yapılması durumunda öğrencilerden biri Proje Yürütücüsü olarak TÜBİTAK’a karşı sorumludur. Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 3 proje ortağı yer alabilir.
2209-A programından desteğe hak kazanan öğrencilere çeşitli BİDEB burs ve destek programlarına yapılacak olan başvurularda ek puan, başvuru kriteri sağlanması gibi imkânlar sunulmaktadır. Program hakkında detaylı bilgiye ve 1. dönem başvurularına buradan ulaşabilirsiniz.
2209-B - Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı
Üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans ve önlisans öğrencilerini sanayiye yönelik projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmeyi hedefleyen program; öğrencilerin hazırladıkları, sanayinin bir sorununu çözmeyi hedefleyen veya sanayide uygulama potansiyeli olan ürün/yöntem/süreç iyileştirme veya geliştirmeye yönelik araştırma konusuna sahip projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, kırtasiye giderleri, seyahat, hizmet alımı vb. giderler için destek sağlamaktadır. Projelerin destek süresi 12 ay ile sınırlı olmak üzere, bütçesi 12.000 TL'dir. Başvuru sırasında talep edilen bütçede başvurular sona erdikten sonra değişiklik yapılamaz. Açık Öğretim ve Hazırlık Sınıfı öğrencileri projede yürütücü ya da proje ortağı olarak yer alamaz.
Yılda iki kere çağrıları açılan programın başvuru koşulları:
- Projenin akademik ve sanayi danışmanları rehberliğinde yapılıyor olması,
- Aynı dönemde birden fazla başvuruda veya önceki dönemlerde desteği devam eden bir 2209-A ya da 2209-B projesinde, proje yürütücüsü veya proje ortağı olarak yer alınmamış olunması,
- Daha önce aynı proje için TÜBİTAK’tan destek alınmamış olması gerekmektedir.
- Öğrenciler programa bireysel veya takım halinde başvuru yapabilirler. Takım halinde başvuru yapılması durumunda öğrencilerden biri Proje Yürütücüsü olarak TÜBİTAK’a karşı sorumludur. Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 3 proje ortağı yer alabilir.
2209-B programından desteğe hak kazanan öğrencilere çeşitli BİDEB burs ve destek programlarına yapılacak olan başvurularda ek puan, başvuru kriteri sağlanması gibi imkânlar sunulmaktadır. Program hakkında detaylı bilgiye ve 1. dönem başvurularına buradan ulaşabilirsiniz.
2224-A/B/C Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programları
Hâlihazırda düzenlenen bilimsel etkinliklere katılımı desteklemek amacıyla hazırlanan 2224 programları tarafından; araştırmacıların kendi alanlarıyla ilgili bir konuda hazırladıkları özgün çalışmalarını bilim dünyasıyla paylaşmaları, geri bildirim ve bilimsel tartışmalar ile çalışmalarını geliştirmeleri, çalıştıkları alanlardaki uzman bilim insanlarıyla etkileşim ve iş birliklerini artırmaları amacıyla düzenlenen (çevrim içi yapılacaklar dahil) bilimsel etkinliklerde bildiri sunulması için araştırmacılara destek verilir. Programlara göre destek çeşit ve limitleri ile çağrı duyuruları değişiklik göstermektedir.
- "2224-A Yurt Dışı Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı" yılda 2 kere çağrıya çıkmaktadır.
- "2224-B Yurt İçi Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı" yılda 4 kere çağrıya çıkmaktadır.
- "2224-C Uluslararası Anlaşmalar Çerçevesinde Yurt Dışındaki Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı" yılda 2 kere çağrıya çıkmaktadır.
Programlar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2223-B/C/D Bilimsel Etkinliklerin Düzenlenmesini Destekleme Programları
Yurt içinde bilimsel etkinliklerin düzenlenmesini desteklemek amacıyla hazırlanan 2223 programları; bilimsel çalışmaların yaygınlaştırılması, öğretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve öğrenci ile akademisyenlerin bilimsel etkinliklere katılımlarının teşvik edilmesini amaçlamaktadır. Yılda üç veya dört kere çağrıya çıkan programlar; bu kapsamda seminerler, çalıştaylar ve konferanslar gibi bilimsel etkinliklerin düzenlenmesi için finansman sağlar. Destek miktarları ise projenin kapsamına göre değişiklik göstermektedir.
- "2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Desteği" üst limiti 117.000 TL'dir.
- "2223-C Çok Katılımlı Uluslararası Etkinlik Düzenleme Desteği" üst limiti 365.000 TL'dir.
- "2223-D İkili İş Birliği Anlaşmaları Çerçevesinde Etkinlik Düzenleme Desteği" üst limiti 195.000 TL'dir.
Yurt içi/dışı davetli konuşmacıların yol ve organizasyon giderleri ilgili tüm çağrılar kapsamında desteklenmektedir. Yardımcı personel ücreti ve etkinlik yürütücüsü koordinasyon ücreti desteği ise yalnızca 2223-C kapsamında desteklenmektedir. Programlar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2242 - Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları
Yarışmanın amacı, yarışmacıları araştırma projeleri aracılığıyla bilim temelli bilgi ve teknoloji üretimine katkıda bulunmaya teşvik ederek, nitelikli insan kaynakları gelişimi süreçlerine destek sağlamaktır. Başvurular, lisans ve önlisans öğrencilerine açık olmakla birlikte, bireysel olarak veya en fazla üç öğrenciden oluşan takımlar hâlinde yapılır. Başvurusu gerçekleşecek projelerin tamamlanmış olması gerekmektedir. Derece alan projelerde ödüller:
- Birinciye 60.000 TL,
- İkinciye 50.000 TL,
- Üçüncüye 40.000 TL'dir.
Yarışma dokuz farklı kategoriden oluşmaktadır:
Yarışma hakkında detaylı bilgi ve başvurulara buradan ulaşabilirsiniz.