Kimya
Son 180 günde 1 haber

Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, eksiklerine rağmen açıldı

2010 yılında resmi olarak kurulan Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, uzun zaman boyunca kendisine ait bir binaya sahip değildi. Bilişim öğrencilerinin Elektrik Elektronik Fakültesi’nde öğrenim görmesiyle beraber fakültede aşırı bir yoğunluk oluşuyor ve birçok öğrenci bu durumdan rahatsız oluyordu. Uzun süredir beklenen yeni fakülte binası ise nisan ayında açıldı ve öğrenciler bu yarıyılda eğitimlerine Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde başladılar. Fakültenin açılması, bilişim öğrencilerinin rahat ve kendilerine uygun bir ortamda kaliteli eğitim alabilmesi açısından önemli bir adım olurken, aynı zamanda Elektrik Elektronik Fakültesi’ndeki yoğunluğu da büyük ölçüde azalttı.

Bilişim öğrencileri, bir fakülteleri olmasından memnunlar, ancak yeni bina beraberinde bazı eksiklerle açıldığı için öğrencilerin birçok ihtiyacına yetersiz kalıyor. Özellikle sosyal alanların azlığı, öğrencilerin bir araya gelip ders dışı etkinliklerde bulunmalarını zorlaştırıyor. Sınıflar ve araştırma laboratuvarları teknolojiye uygun tasarlanmış olsa da, dersliklerin küçüklüğü ve altyapı eksiklikleri dikkat çekiyor.

Sosyalleşecek ortamdan mahrum

Fakülte binası, bir fakülteden ziyade, ofis alanı olarak tasarlandığından binaya canlılık katmak amacıyla dekoratif bitkiler eklenilmesi gibi detaylar mevcutken, fakültede öğrencilerin ihtiyaç duyduğu sosyalleşme alanlarının eksikliği dikkat çekiyor. Öğrencilerin bir araya gelip sohbet edebileceği, ders aralarında dinlenebileceği veya kulüp çalışmaları yürütebileceği ortak alanların eksikliği, binaları merkezi derslik ve kafe alanlarına uzak olan bilişim öğrencilerinin fakülte içinde de sosyal bağlar kurmasını zorlaştırıyor.

otomatların bulunduğu alanın gelecekte çalışma ortamı olarak değerlendirilmesi planlanıyor

Otomatların bulunduğu alanın gelecekte çalışma ortamı olarak değerlendirilmesi planlanıyor.

İhmaller net bir şekilde dikkat çekiyor

İnşaatı hâlâ tamamlanmamış olan fakültenin iç dizaynında kullanılan demir korkuluklar, ilk bakışta güvenli görünse de, uzun vade için dayanıklı gözükmüyor. Henüz 6 ay önce açılan binada, birçok demir korkuluktaki tellerin yerinden çıktığı ve koptuğu görülüyor. Üstelik, bina daha yeni açılmış olmasına rağmen bu denli hızlı bir deformasyonun görülmesi, inşaatta kullanılan malzeme kalitesiyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Fakülteyi her gün birçok öğrenci ve personelin kullandığı düşünüldüğünde, gerekli önlemler alınmazsa zaman içerisinde ciddi durumlarla karşılaşılabilir.

kullanıma yeni açılan binada kopan korkuluk telleri

 Kullanıma yeni açılan binada kopan korkuluk telleri.

 

binanın birçok yerinde bu korkulukların kullanılması tercih edilmiş

Binanın birçok yerinde bu korkulukların kullanılması tercih edilmiş.

Yapılış amacı çok farklıydı

Yeşil rengi ve farklı tasarımıyla dikkat çeken Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nin yapımına aslen farklı bir amaçla başlanmıştı. 2011 yılında bakanlıklar ve İTÜ’nün de içinde bulunduğu bir protokol imzalanmış ve Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) Projesi oluşturulmuştu. Projenin temel amacı, bilimsel inovasyonları tarımda en üst düzeyde kullanıp tarımsal verimi artırmaktı. Merkez bina ihtiyacı doğmasına karşın katılımcılar arasında imzalar atılmış, sonucunda İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa yerleşkesinde bir alan TARBİL Projesi için tahsis edilmişti. İnşaat süreci başladıktan sonra, bakanlığın bütçe ayırmaması nedeniyle bu bina üniversiteye devredilmişti. Normalde 2017’de tamamlanması planlanan bina, bu aksaklıklardan dolayı 7 yıl gecikmeyle ve farklı bir işlevle İTÜ’ye kazandırıldı.

TARBİL proje tasarımından görüntüler

TARBİL proje tasarımından görüntüler.

Birçok derslik bodrum katta bulunuyor

Proje tasarımından dolayı birçok derslik bodrum katta bulunuyor. Bodrum katta bulunan bazı derslikler gün ışığı görmüyor ve cam bulundurmadığından içeriye yeterli hava sirkülasyonu havalandırmalar aracılığıyla sağlanıyor. Kulüp odaları için gerekli elektrik ve havalandırma sistemi hâlâ yapım aşamasında. Binanın üst katlarındaki odaların küçük olması, binanın önceki yapılış amacının ofis biçiminde olmasından kaynaklanıyor. Binanın en üst katı ise şu anlık kullanıma açık değil.

Zengin içeriklerle dolu bir fakülte

Yeni fakülte binası, birçok geniş kategoride araştırma laboratuvarları bulundurması ve zengin derslik içerikleri sunmasıyla ilgi uyandırıyor. Fakülte, laboratuvarların eksiklerinin tamamlanmasıyla birlikte gerçek potansiyeline ulaşmayı hedefliyor. Binanın tam kapasiteli kullanıma ne zaman erişeceği ise hâlâ belli değil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erasmus öğrencileri ders sayımından da mağdur Maçka'da yeni dönem

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi