Mağara Araştırma Kulübü 10. yılını kutluyor
2007 Kasım ayında kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (İTÜMAK) bu sene 10. yılını kutluyor. Danışman hocası Prof. Dr. Nüzhet Dalfes olan İTÜMAK, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan mağaracılığı ve mağara bilimini tanıtmayı, yaymayı ve geliştirmeyi amaçlamakta. Kulübün amaçları arasında yurtiçi ve yurt dışındaki mağaralarda bu çerçeve dahilinde araştırmalar yapmak bulunuyor. İTÜMAK aynı zamanda kulüp üyelerine mağara fotoğrafçılığı, mağara haritalama ve raporlama, kampçılık ve temel mağaracılık teknikleri hakkında eğitimler vermekte.
Mağaracılık nedir?
Mağaracılık; yeraltına doğru uzanan sonsuz karanlıktan yeryüzüne geri çıktığınızda yıldızları daha parlak, gökyüzünü daha mavi, çimenleri daha yeşil, çiçekleri daha renkli, kokuları daha keskin, yemekleri daha lezzetli, dostlukları daha sağlam, hayatı daha güzel algıladığınız, bu yüzden bağımlılık yapan, zor koşullar altında problem çözme yeteneğini geliştiren, fiziksel ve psikolojik dayanıklılığı arttıran bir spor ve bilim dalı.
İTÜMAK nasıl kuruldu?
Türkiye, jeolojik yapısı açısından, barındırdığı on binlerce mağara ile mağaracılar için bir cennettir. Fakat bu mağaraları araştırmaya hevesli, mağaracılık yapan insanların sayısı diğer doğa sporlarına oranla bir hayli azdır. Bu azlığı gören ve Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (BÜMAK) bünyesinde faaliyetler yürüten İTÜ öğrencileri, kendi okullarında da bir kulüp kurmaya karar verirler. İTÜlü öğrenciler Özgün Sarısoy, Aydın Menderes, Ahmet Şener, Kayhan Ata, Mehmet Emrah Konya, Gamze Yaman, Murat Yüksel, Ozan Uyanık, Murat Bilgiç ve Baran Alikoç bir araya gelip 2007 yılında İTÜMAK’ı kurmuşlardır.
İTÜMAK neler yapar?
2007 yılından bu yana Türkiye’yi karış karış gezen İTÜMAK, binlerce kilometre yol kat etmiş, sayısız mağara ihbarına yanıt vermiş, sayısı yüzleri aşan eğitim ve araştırma gezilerine gitmiştir. Bu 10 yıl süresince mağaracılık dernekleri ve diğer üniversite kulüpleri ile ortaklaşa çalışmalarda bulunmuşlardır. Kulübün son birkaç yılda aktifliği gözle görülür derecede artmıştır.
İTÜMAK, kısıtlı imkanlar dahilinde, Çem, Keş, İnsuyu ve Munzur mağaralarında araştırma çalışması yürütmüştür. 2017 yazında Isparta’da bulunan ve Türkiye’nin en uzun mağarası olan Pınargözü mağarasında araştırma çalışmasına başlamıştır ve buradaki çalışmalarına devam etmektedir.
Geçtiğimiz kış ise Antalya’da bulunan Türkiye’nin en uzun 3. mağarası olan Tilkiler mağarasına ilk ekspedisyonunu gerçekleştirmiştir. Araştırma çalışmalarına büyük özveri ile devam eden İTÜMAK, yıl içinde eğitim faaliyetlerine de büyük önem vermektedir. Her dönem başı üye kabul eden İTÜMAK, eğitim ve araştırma gezileri dışında Türkiye’nin her yerinden gelen mağara ve yarasa ihbarlarına kulak vermekte ve en kısa sürede bu yerlere gidip araştırma çalışması yapmaktadır.
Yurt içindeki faaliyetler dışında yurt dışında da bir çok faaliyete katılan İTÜMAK Uluslararası Mağara Fotoğrafçıları Buluşması’na katılmıştır. European Cave Rescue Association (ECRA) etkinliklerine katılmakta ve bilgi aktarımında bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye Mağara Kurtarma Ekibi’nin başkanlığını ve başkan yardımcılığını yine İTÜMAK üyeleri yapmaktadır. Balkan Speleological Union ‘ın her yıl düzenlediği etkinliklere katılmakta ve Balkan mağaracılar ile buluşmaktadır.
İTÜMAK’ın etkinliklerinden haberdar olmak ve neler yaptıklarını daha ayrıntılı görmek isterseniz sosyal medya hesaplarından takip edebilir ve web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
İTÜMAK Facebook: https://www.facebook.com/itumak/
İTÜMAK Instagram: https://www.instagram.com/itumak_/
İTÜMAK Web Site: http://www.magara.itu.edu.tr/