Günlerdir tartışılan pass/fail sistemi nedir?
Hepimiz bildiği üzere küresel COVID-19 salgını sonucu, YÖK kararı ile tüm üniversiteler uzaktan eğitime başlamıştı. Doğal olarak, uzaktan eğitime geçilmesi ile birlikte öğrencilerin aklında notlandırma ile ilgili çeşitli soru işaretleri oluştu. Türkiye genelinde birçok üniversite mevcut şartlar için bir çözüm önerisi arayışına girdi. ABD ve Kanada'daki birçok üniversitenin ardından Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi 2020 Bahar Dönemi için, "pass/fail" adlı bir sistemi kullanacaklarını duyurdular.
Bu olaylar üzerine ODTÜ öğrencileri de Twitter'da #odtupassfail hashtagini açtılar ancak ODTÜ yönetiminden, konu hakkında henüz bir açıklama gelmedi.
Nedir bu pass/fail?
Öğrencilerin sınav sonuçlarına göre, talep etmesi halinde geçer not aldıkları (AA,BA,BB,CB,CC,DC,DD) derslerin harf notu yerine "BL/PASS/S(satisfactory)"; başarısız oldukları derslerin (FF,VF) harf notu yerine ise "BZ/FAIL/U(unsatisfactory)" notlarını tercih edebilecekleri bir sistemdir. Öğrencilerin transkriptlerinde harf notları yerine kullanılacak BL/BZ notları, genel not ortalamasına etki etmeyecek, öğrencinin sadece o dersten "başarılı" ya da "başarısız" şekilde geçmiş sayılmasını sağlayacaktır.
Avantajları nelerdir?
Öğrencinin talebi halinde notlarını bu sisteme dönüştürebilecek olmaları, yüksek ortalama yapmak isteyenler için de sadece dersi geçme isteği olan öğrenci için de avantaja dönüşüyor.
Çeşitli kurumlardan burs alan öğrencilerin not ortalamaları ise en kötü ihtimalle aynı kalacağı için bir sorun teşkil etmiyor.
Genel not ortalamasını artırmak isteyen öğrenci, çalıştığı oranda alacağı harf notunu da kullanabileceği; ortalaması halihazırda yüksek olan öğrencinin ise ortalaması aynı kalacağı için herkes adına avantajlı bir durum söz konusu oluyor.
İTÜ'deki son durum ne?
Şu an için en son olarak eski sistemin devam edeceği duyurulmuştu.
İTÜ öğrencilerinin rektörlüğe dilekçe göndermesi üzerine, dilekçedeki “seçmeli” kısmını atlayıp, öğrencilerin direkt olarak BL/BZ (BAŞARILI/BAŞARISIZ) sistemine geçilmesini istediklerini zannederek bu sistemin uygulanmayacağını belirten bir duyuru yapıldı. Ancak öğrenciler, taleplerini rektörlüğe iletmeye devam ediyorlar. Öğrenciler Twitter'da #itupassfail hashtagi açarak taleplerini dile getirdi.
İTÜ öğrencilerinin hazırladığı dilekçeye ve daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İTÜ Öğrencisi ne düşünüyor?
Konuyla ilgili Twitter ve Instagram hesaplarımız üzerinden anketler oluşturduk.
Yaklaşık 1900 kişinin oy verdiği, Instagram hesabımızdan yaptığımız anketlerde çıkan sonuçlar şu şekilde oldu:
Twitter hesabımız üzerinden yaptığımız anketlerdeki sonuçlar:
İTÜ Öğrencileri çağrıda bulunuyor
İTÜ Öğrencileri taleplerinin dinlenmesi için daha önce Twitter'da bir araya gelme çağrısında bulunmuştu. İTÜ Yönetimi'nden son duyurudan sonra kararın değişip değişmeyeceğiyle ilgili ikinci bir açıklama alamayan İTÜ öğrencileri çağrılarını yinelemek için 20 Nisan Pazartesi günü saat 20.00'da tekrar #itüpassfail hashtaginde toplanacak.