Güray Baran
Son 180 günde 0 haber

Mevzu İTÜ: Arıkopter

İTÜ’nün geçmişi ile ilgili fazla bilinmeyenleri, tarihte kilometre taşı görevi görmüş olayları, İTÜ’nün bünyesindeki yapılar, İTÜ’nün eğitimi ve daha birçok güncel konular hakkında sizleri bilgilendirdiğimiz serimiz Mevzu İTÜ’de bu hafta sizlere Türkiye’nin ilk helikopteri olan Arıkopter’i anlatacağız.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın talebi ve sağladığı kaynakla 2002’de projesi başlatılan Türkiye’nin ilk yerli helikopteri olan Arıkopter, İTÜ tarafından tasarlanmış ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından üretilmiştir. Yapılan pazar araştırmalarına göre hafif ticari helikopterlerin çok tercih edilmesi ve bu sektörde olan boşluk olduğu sonucuna varılmış, Türkiye ve dünyadaki bu tarz araçlara duyulan ihtiyaç ve bölgede lider ülke olma amacıyla özgün ürün ortaya koyma ihtiyacı ortaya çıkmış ve proje böylelikle başlatılmıştır.

İTÜ Rotorlu Hava Araçları Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi (ROTAM) tarafından yürütülen helikopter projesinde 60 kişi çalıştı. 15 uluslararası makale, 100’ün üzerinde uluslararası bildiri ve 40 yükseklisans tezine konu olmuş projede, yan sanayisi olmayan ve bu sebeple yurtdışından getirilmesi haricinde rotor sistemi dahil tüm tasarımı, çizimleri ve üretimi özgün ve Türkiye menşeili olmuştur. Proje ulusal tasarım ve üretim ortakları TAI/TUSAŞ, ASELSAN, 5ABM, DEMETEK, PETEKSAN yurtdışı firmaları ise Turbomeca, Triumph, MVEN ve AVIA'dır.

DPT tarafından 20 milyon dolar bütçe ayrılan proje sonucunda, 2 pilot ve 6 yolcu kapasiteli, rotor çapı 11 metre ve ağırlığı 2 ton olan bir helikopter ortaya çıkmıştır.

Yeni Çift Anadal Programları açılıyor Bazı bölümlerde akademik takvime uymayan final tarihleri açıklanmaya başlandı

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi