Olmayan konseyin temsilcisi: Senatoda temsilci seçimi
YÖK’ün 2004 yılında yayınladığı öğrenci konseyi yönergesinden sonra İTÜ’de seçilmeye başlanan öğrenci konseyi ve temsilcisi 2021 yılından sonra bu yıl tekrardan seçilecek. 2021 yılındaki seçimde senatodaki öğrenci temsilcisi Bilişim Fakültesi temsilcisi Salih Bora Öztürk olmuştu.
Öğrenci konseyi ve temsilcisi nedir, görevleri nelerdir?
Öğrenci konseyini her fakülteden, konservatuardan ve enstitüden seçilen temsilciler oluşturmakta. Bu temsilciler sandık yoluyla seçilmekte ve görev süreleri 2 yıl olmakta. YÖK’ün yayınladığı yönergeye göre fakültelerin alfabetik olarak sıralanması sonucu 1.sırada olan Bilişim Fakültesi temsilcisi ise öğrenci konseyi temsilcisi olarak senatoda yer almakta. Öğrenci konseyi ve temsilcisinin görevi ise okul ile öğrenciler arasında bir köprü olup öğrencilerin sorunlarını rektörlüğe ulaştırmak ve bunlara çözüm aramak.
Son yıllarda öğrenci konseyinin durumu
Daha önceki yıllarda seçilen öğrenci konseylerinin gerek seçildikten sonra rektörlükle olan iletişiminde gerekse öğrencilerin sorunlarını çözmeye çalışma konusunda aktif olduğunu, ancak 2021 yılında yapılan seçimlerden sonra öğrenci konseyinin aktifliğinin pek olmadığını söyleyebiliriz. Bu durumun sebebinin rektörlüğün senatoda konsey temsilcisine yer vermemesi olduğunu söylemek doğru olur. 2020 yılından bu yana çoğu zaman rektörlüğün senato sayfasında senatonun bir parçası olan öğrenci konseyi temsilcisi ibaresi dahi yer almamakta.
4 Kasım 2024 tarihli ekran görüntüsü
11 Kasım 2024 tarihli ekran görüntüsü
Yeni seçim ne zaman olacak?
Görev süresi 2 yıl olan temsilcilikte normal şartlarda 2023 yılının Aralık ayında tekrardan seçim yapılması gerekilirken herhangi bir seçim yapılmadı ve yeni temsilci seçilmedi. Bu sene seçim yapılması, rektörlük tarafından konseye gerekli özenin gösterilmesi ve öğrencilerin sorunlarını sosyal medya aracılığından ziyade konsey aracılığı ile gerekli yerlere hızlıca ileterek çözmeye çalışması umut ediliyor.