Sökülen fidanlar için İTÜ Rektörlüğü açıklamada bulundu

ODTÜ'deki olaylara tepkilerini göstermek isteyen bir grup İTÜ'lü öğrenci, 24 Ekim tarihinde İTÜ'de yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından öğrenciler, İTÜ Ayazağa Metro çıkışında bulunan turnikelerin önündeki yeşil alana, Gezi Parkı'ndan günümüze süregelen olaylarda hayatını kaybedenleri simgeleyen fidanlar diktiler. Dün ise fidanların yerlerinden söküldüğünü gören öğrenciler, İTÜ Rektörlüğü'ne yürüyerek tepkilerini gösterdiler. Bunun ardından İTÜ Rektörlüğü, fidanlar ve yürüşle ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada 7 öğrencinin saldırgan ve öğrenci kimliğiyle bağdaşmayacak bir tavırla Rektörlük makamını işgal etmek istediği belirtilirken, fidanların ise peyzaj planındaki düzenlemeler gereği sökülüp Rektörlüğün batı tarafındaki yolun kenarına taşındığı açıklandı.

İTÜ Rektörlüğünden yapılan açıklama metni;

 

İTÜ KAMUOYUNA DUYURULUR

Öğrencilerimiz tarafından 24 Ekim 2013 tarihinde, ODTÜ’de yaşanan olaylar sebep gösterilerek, Rektörlükten hiçbir izin alınmadan metro girişine 30 adet fidan dikilmiştir. 

Üniversitemiz Ayazağa Kampüsu’nde ilgili komisyonlarımız tarafından uzun süredir yürütülen peyzaj planında, metro girişindeki alanın meydan olarak düzenlenmesi kurgulanmıştır.  Anılan bölgede, söz konusu çalışmaya başlanıldığında, bölgede bulunan fidanların yer değiştirilmesi zorunlu hale gelecektir.

Bu nedenle, Rektörlüğümüz tarafından fidanlar, bakımının ve sulamasının yapılabileceği, uygun bir eko-sistem içerisinde strese girmeden büyüyebilecekleri, Rektörlük binasının batı tarafındaki yolun kenarına taşınmıştır. 
30 Ekim 2013 tarihinde saat 12:45 civarı söz konusu fidanları diktiğini söyleyen, yedi İTÜ öğrencisi, son derece saldırgan ve öğrenci kimliğiyle bağdaşmayacak bir tavırla, Rektörle görüşmek istediklerini belirterek, Rektörlük Makamını zorla işgale teşebbüs etmişlerdir. Rektörümüzün olmadığı bir anda gerçekleşen ve 15-20 dakika süren olay esnasında, söz konusu öğrenciler ile kendilerinin odaya girmesine engel olmak isteyen Özel Kalem Müdürü ve güvenlik görevlileri arasında arbede yaşanmıştır. Rektörlük  odasının kapısının kırıldığı bu olay sırasında, görevli memurlarımız da tehdit edilmiştir.

İTÜ Yeşil Kampüs ve Bisiklet Projelerimizin devam ettiği bu süreçte, bir grup öğrenci tarafından gerçekleştirilen  bu talihsiz olayların iyi niyetten uzak olduğu aşikardır.  İstanbul Teknik Üniversitesi’nde huzur ve güven ortamının her daim hakim olması adına, öğrencilerimize karşı her zaman gösterdiğimiz iyi niyet ve hoşgörü tutumuna rağmen, nezaket, anlayış, saygı ve hoşgörüden uzak bu olaya sebebiyet veren öğrenciler hakkında idari ve hukuki işlemler başlatılmıştır.  

Bu açıklama bilgilendirmek amacıyla İTÜ Kamuoyuna duyurulur. 

İTÜ Rektörlüğü 

Öğrencilerin öğrenim kredisi borcu silinecek İTÜ ile Elvan Grubu arasında ortak proje

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi