Tarım Bakanı İTÜ'yü eleştirdi

Tarım Bakanı Mehdi Eker, İTÜ'yü eleştirdi

Tarım Bakanı Eker, dünyada olmayan GDO’lu pirinç üzerine gündem yaratıldığını söyledi. Eker, “İTÜ’nün ‘Ben anlamam’ dememesi de skandal. Ne donanımı, ne bilgisi vardı” dedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kaynağı belli olmayan bilgilerle ahkam kesmenin Türkiye’ye zarar verdiğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde pirinçte yaşandığı gibi. Yanlış, anlaşıldı. Türkiye’ye zarar verdi” dedi. Bakan Eker, “Dünya Süt Günü” dolayısıyla, medya temsilcileriyle Atatürk Orman Çiftliği’nde kahvaltıda biraraya geldi. Renkli görüntülere de sahne olan toplantıda Eker, son dönemin tartışma konusu olan “GDO’lu pirinç”ten, okullara süt dağıtımına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu:

- GIDA DENETİMİNDE AB STANDARTLARINA SAHİBİZ?: 

2010 yılına kadar Bakanlığın gıda güvenliği ile ilgili mevzuatı, idari para cezasından ibaretti. Bu tarihten itibaren halkın sağlığı ile oynayan firmaları teşhir etmeye başladık. Gıda denetimleri konusunda AB standartlarına sahibiz.

- HAKSIZLIK YAPILDI: 

Gıda ile ilgili konularda sektöre haksızlık yapıldı. Kaynağı belli olmayan malumatla çıkıp ahkam kesmek Türkiye’ye, Türk üreticisine, sanayicisine her zaman zarar veriyor. Zaman zaman bunun acı örnekleriyle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde pirinçte yaşandığı gibi. Yanlış, anlaşıldı. Sonradan anlaşıldı ama Türkiye’ye zarar verdi.

- OLMAYAN BİR ŞEYİ YARATTIK: 

GDO’lu pirinç dünyada yok ama bazıları sayesinde bizde oldu ! Olmayan bir şeyi yarattık.

- İTÜ’YE TEPKİ: 

İTÜ’nün o incelemeyi yapacak donanımı da yok, bilgisi de, birikimi de. Savcının pirinci inceleme için İTÜ’ye göndermesi de, İTÜ’nün “Ben bu işten anlamam” demeyip incelemesi de tam bir skandal. Doğru adres bakanlığımız olmalıydı.

- NİYE POSTA?: 

Savcı İTÜ’nün raporu üzerine insanları tutuklattı. Bakanlığımızın cevaplaması istemiyle yolladığı 12 soruyu, Mersin’den bize posta ile yollamış. Özel kurye ya da faks ile göndermek yerine neden postaya verdiğini anlamadım. Tutuklanan kişilerin avukatlarının başvurusu üzerine baktık ki bize gelen bir şey yok. Posta ile yollanan sorular elimize 15 günde ulaştı. O süre içinde de insanlar tutuklu kaldı. Sorular elimize ulaşır ulaşmaz, en hızlı şekilde yanıtları verip, cevap yazısını da özel kurye ile acilen gönderttim. Bizim cevaplarımız üzerine hakim, tutukluları hemen serbest bıraktı.

- GDO DEĞİL DOĞAL GEN: 

Yapılan inceleme sonucu, daha önce soya taşınan bir yere konulduğu için pirinçlerin kabuğunda (çeltik kabuğu) soyadaki bir gen tespit edildi. Kaldı ki, o da GDO değil doğal gen. Zaten dünyada, GDO’lu pirinç diye bir şey yok. Pirinçte GDO, dünyanın hiçbir yerinde görülmüş şey değil. Ama bu skandal yüzünden bizde, dünyada olmayan bir şey üzerinden gündem oluşturuldu ve şimdi 40 akıllı taşı kuyudan çıkarmaya uğraşıyoruz.

- DÜNYANIN 9. BÜYÜK SÜT ÜRETİCİSİYİZ: 

Türkiye’deki süt üretimi son 10 yılda 8 milyon tondan, 17 milyon tona çıktı. Uluslararası Sütçüler Federasyonu verilerine göre Türkiye dünyanın 9. büyük süt üreticisi. Türkiye’de 9 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı, 14 milyon oldu.

- AB’YE SÜT İHRACATI: 

AB, süt işleme sistemi standartlarına uymadığı için Türkiye’den ithalat yapmıyordu. Ancak Bakanlığın projesiyle bu değişti. Süt üreten firmalar, 3 Nisan itibarıyla AB’ye ihracat gerçekleştiriyor.

- OKUL SÜTÜ: 

Okul Sütü Projesi başarıyla devam ediyor. Bu uygulama devam edecek.

 

İTÜ Araştırma Merkezi açıldı İTÜ Öğrencisinden TV Programı : "Aktüel Bilim"

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi