Bilal Necati
Son 180 günde 0 haber

Tercihlerde İTÜ: Bölümlerin 2021'de Türkiye geneli sıralamaları

2021 Yükseköğretim program atlası yayınlandı. Biz de İTÜ'nün bu seneki taban ve tavan sıralamalarını sizler için derledik. 

Not: İTÜ içi sıralamada bölümlerin %30-%100 İngilizce ve UOLP'sinden taban puanı yüksek olan baz alınmıştır.

Not: Eylül ayında yayınladığımız bölümlerin taban puanlarına ve öne çıkan notlarımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

 Öne Çıkan notlar

  • Bilgisayar Mühendisliği

Yazılım ve kodlama alanında yaşanan son gelişmelerle tüm Türkiye'de yükselişte olan, İTÜ'de verilen burs ve teşviklerle Türkiye YKS birincisini ve üçüncüsünü de barındıran Bilgisayar Mühendisliği bu sene de birinciliğini korudu.

  • Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği

Geçtiğimiz yıl açılan ve geleceğinin mesleği olarak görülen Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bu sene sıralamasını ciddi şekilde yükseltti. 2021'de Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği'ni geride bırakarak İTÜ'nün en yüksek puanlı ikinci bölümü olan Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümünde görevli akademisyenler, önümüzdeki yıllarda bölümün sıralamasının Bilgisayar Mühendisliğine yetişmesini hatta geçmesini öngörüyor. 

  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Günümüzde akıllı cihazların kullanım alanlarının çoğalması ve daha çok yaygınlaşmasının sonucu olarak son yıllarda sıralaması yükselişte olan Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği yükselişine bu yıl da devam etti.

  • Matematik Mühendisliği

Finans ve yazılım sektöründe aktif rol alan, ayrıca İTÜ'nün en yüksek istihdam oranına sahip olan Matematik Mühendisliği bölümü önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de sıralaması yükselenler arasında.

  • İnşaat Mühendisliği

Türkiye genelinde sıralaması oldukça düşen İnşaat Mühendisliği bölümünün sıralaması bu sene de düşmeye devam ederek 17.sıradan 20.sıraya geriledi.

  • Ekonomi 

2020 yılı sıralamasında 19.olan Ekonomi bölümü, bu sene 3 basamak atlayarak İTÜ'nün en yüksek puanla öğrenci alan 16.bölümü oldu.

  • İşletme (UOLP - SUNY New Paltz)

İTÜ'nün ücretli bölümlerinden olan ve lisans eğitiminin yarısı İTÜ'de yarı yurt dışında olan bölüm, geçtiğimiz sene 27.sırada iken bu sene büyük bir yükselişle 17.sıraya ilerledi.

  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 

Geçtiğimiz sene İTÜ'nün en yüksek puanla öğrenci alan 16.bölümü iken bu sene 23.sıraya gerileyen bölümün en yüksek puanlı öğrencileri ücretli bölümü tercih etti.

  • Kimya

Geçtiğimiz sene İTÜ'nün en yüksek puanla öğrenci alan 28.bölümü olan Kimya bölümü bu sene 4 basamak atlayarak 24.sıraya yükseldi.

  • İç Mimarlık

İnşaat sektöründeki olumsuz gelişmelerden etkilenen bir başka bölüm ise İç Mimarlık oldu. Bölüm, geçen seneki sıralamasını 4 basamak düşürerek 24.sıradan 28.sıraya geriledi.

  • Geomatik Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği ve İç Mimarlık gibi Geomatik Mühendisliği de düşüş göstermeye devam etti ve sıralamasını 3 basamak düşürerek 30.sıradan 33.sıraya geriledi.

Özet

2021 yılında okulların yüz yüze açılması ve verilen bursların da etkisiyle genel olarak İTÜ'deki birçok bölümün sıralamasında yükseliş gözlemliyoruz. Özellilkle yapay zeka yazılımlarının ve akıllı cihazların hayatımızda gittikçe daha çok yer alması ve gelecekteki bu alanda daha çok personele ihtiyaç duyulacağı gerçeğiyle Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi ile Elektrik - Elektronik Fakültesi'nin sıralamasında ciddi bir yükseliş yaşandı ve bu yükselişin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini tahmin ediyoruz. Ayrıca finans ve pazarlama sektöründeki son gelişmelerinde etkisiyle İşletme Fakültesi ve Matematik Mühendisliği bölümlerinde de yükseliş var. Fakat Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda son yıllarda sıralaması oldukça düşen İnşaat Fakültesi ve Mimarlık Fakültesindeki sıralama düşüşü bu sene de devam etti.

Yükseköğretim Kurulu'nun yayınladığı lisans atlasının tümüne buradan ulaşabilirsiniz.

 

İTÜ Veteriner Birimi'ni biliyor muydunuz? Fakültelerin COVID-19 için aldığı önlemler

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor