Melike
Son 180 günde 0 haber

Türkiye'de ve dünyada İTÜ'yü temsil eden ekol kadınlarımız

arı24 olarak 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel sizler için güzel okulumuzdan mezun ve idol olan değerli kadınlarımızı derlemeye çalıştık. 

1) Sabiha Rıfat Gürayman

1910 yılında Manastır'da doğan Sabiha Rıfat Gürayman, 1927'de Yüksek Mühendis Mektebi'ne (İTÜ) girdi. Üniversite yıllarında Fenerbahçe erkek voleybol takımının kaptanlığını yaparak Fenerbahçe Spor Klubü'nün ilk kadın voleybolcusu oldu. O yıl ilk defa kız öğrenci alan okulumuzdan 1933'te mezun olarak Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi ünvanını alan Gürayman, Anıtkabir'in inşaatında 10 yıl boyunca başmühendis olarak görev yapmıştır.

2) Ülkü Arıoğlu

Türkiye'de eğitimin, insan mutluluğu ve verimliliği için tek yol olduğuna inanan Ülkü Arıoğlu, 1963 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yapı Merkezi şirketindeki inşaat ve eğitim çalışmalarının ISO 9000 kalite akreditasyonu ile belgelendirilmesinde liderlik yaptı. Ülkü Arıoğlu şu anda İTÜ Vakfı Yönetim Kurulu başkan yardımcısı ve İTÜ Mezunları Derneği onursal üyesi. Aynı zamanda Avrasya Tüneli ve Çanakkale 1915 Köprüsü projelerinde de yer almıştır. 

3) Altan Edige

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu olan Altan Edige, Türkiye'nin ilk kadın yüksek mühendisidir. Ayrıca kendisinin anısına İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.

4) Gülsün Sağlamer

İTÜ Mimarlık bölümü mezunu olan Gülsün Sağlamer okulumuzun ilk ve tek kadın rektörüdür. Sağlamer aynı zamanda Oxford Üniversitesi Yayınları tarafından çıkarılan Women Scientist – Reflections, Challenges and Breaking Boundaries adlı kitapta yer alan 3 Türk kadınından biridir.

5) Feray Girgin

İTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan Feray Girgin; Türkiye ve Türk Birliği ile ilgili çalışmalarından dolayı "Atatürk'ün Kızı" ödülüne layık görülmüştür. Buenos Aires'te Ticaret,Endüstri ve Turizim Odası'nı kurup, başkanlığını yapmıştır. 2012- 2014 yıllarında Amerika İTÜ Mezunları Derneği'nin başkanlığını yapan Girgin, şu anda Amerika İTÜ Mezunları Derneği'nin onursal üyeleri arasında yer alıyor.

6) Hande Suher 

1950 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan Hande Suher, 1977 - 80 döneminde İTÜ Mimarlık Fakültesi dekanlığı yaparak İTÜ'nün ilk kadın dekanı ünvanına sahip olmuştur. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın şehir planlamacılarındandır.

7) Fatma Şahin 

İTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan Fatma Şahin, eski Aile ve Sosyal Politikalar bakanı olup Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çıkan ilk kadın bakandır. Şu anda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı'dır.

8) Melahat Topaloğlu

Yüksek mühendis ve mimar olan Mehalat Topaloğlu, İTÜ'nün ilk kadın birincisi ve ilk kadın şehir bölge planlamacısıdır. 1947’de İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden birincilikle mezun olan Topaloğlu, İTÜ Makine Mühendisliği’nden mezun olan Çağla Kubat’ın da anneannesidir.


9) Funda Arar

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'ndan mezun olan Funda Arar, bugüne kadar 4 Altın Kelebek Ödülü ve bir Türkiye Video Müzik Ödülü dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanan Türkiye'nin ve İTÜ'nün değerli sanatçılarındandır.

10) Çağla Kubat

2001 yılında İTÜ Makine Mühendisliği'nden onur öğrencisi olarak mezun olan Çağla Kubat, Miss Universe dünya güzellik yarışmasına Türkiye güzeli olarak katılmış ve ikinci olmuştur. Aynı zamanda IFCA Avrupa Slalom Şampiyonası'nı kazanmış şampiyon bir sörfçü ve oyuncudur.


11) Melihat Gülses

1958 doğumlu Türk Sanat Müziği'nin usta sanatçılarından Melihat Gülses, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü mezunudur. 1981 senesinde TRT İstanbul Radyosu ile müzik hayatına adım atmıştır.

Bu isimler dışında iş dünyasında; Sibel Kerimoğlu, Pınar Efendioğlu, Zeynep Oktay Bodur, Zeynep Ahunbay;

Sanat dünyasında; İzel, Reyhan Karaca, Demet Sağıroğlu, Aşkın Nur Yengi, Sevcan Orhan, Birsen Tezer;

ve daha nice İTÜ'lü kadınlar; Türkiye'de ve dünyada İTÜ ekolünü en başarılı şekilde temsil etmeye devam etmektedir.

İTÜ'lü olmak ve aynı zamanda İTÜ'lü bir kadın olmak biz kadınların en büyük değerlerinden biri. Hepimizin Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. 

İTÜ MİAM'dan piyano festivali Öğrenci Konseyi kitap yardımlarınızı bekliyor

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi