Şule Nur
Son 180 günde 18 haber

Yemekhane ücretlerine zam: Öğle ve akşam yemekleri 29 ₺ oldu

Rektörlük tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla 2024-2025 akademik yılı için yemekhane ücretleri güncellendi. Yeni dönemde, hem öğle hem de akşam yemeği ücreti eşitlenerek 29 ₺ olarak belirlendi. Rektörlük tarafından yapılan açıklamada, İTÜ'nün İstanbul’daki en uygun fiyatlı öğrenci yemek hizmetini sunduğu iddia edilse de, bu ifade ile çelişecek fiyatlarda hizmet sunan devlet üniversiteleri mevcut. Diğer devlet üniversiteleriyle karşılaştırıldığında fiyat farkları ya yadsınabilir, ya da üniversitimizin aleyhinde gözükmekte.

Diğer üniversitelerde durum

Diğer devlet üniversitelerinde de fiyatlar ortalama 30 ₺ civarında. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi de yeni dönem yemekhane ücretlerine %50 zam uygulayarak öğle ve akşam yemekleri için ücreti 20 ₺'den 30 ₺'ye çıkardı. Boğaziçi’nde hem öğle hem de akşam yemeğine eşit oranda zam yapılırken, İTÜ’de zam oranlarının öğle ve akşam yemekleri arasında farklılık göstermesi dikkat çekiyor. İTÜ’de öğle yemeği yaklaşık %100 oranında zamlanırken, akşam yemeğine yaklaşık %50 oranında zam yapıldı. Bu durum, özellikle öğle yemeğinde İTÜ’nün diğer üniversitelerle kıyasla daha yüksek bir zam oranı uyguladığına işaret ediyor. İstanbul Üniversitesi'ne bakıldığında, okulumuzun "en uygun fiyatlı öğrenci yemek hizmeti" iddiasının aksine, kahvaltı,öğlen yemeği ve akşam yemeği için fiyatlar 25 TL olarak güncellenmiş bulunuyor.  Benzer bir durum Marmara Üniversitesi için de mevcut.

Alternatifler cep yakıyor: Kampüs içi fiyatlar uçtu

Yemekhanede yemek istemeyen öğrenciler için kampüs içindeki alternatif yemek mekanları da yeni dönemde zamlarla karşı karşıya kaldı. İTÜ kampüsünde yer alan restoran ve kafelerde bir öğün yemek maliyeti ortalama 200-250 ₺ arasında değişiyor. Bu durum, öğrencilerin bütçelerini ciddi şekilde zorlamakta. Özellikle artan yemekhane fiyatları ve kampüs içi alternatiflerin yüksek maliyeti, öğrenciler arasında ciddi bir memnuniyetsizlik yaratıyor.

Güncel Med Kantin Fiyatları

KYK Bursu da yemekhane zammına yetişemiyor

Öte yandan, KYK bursu 2023 Eylül ayında 1250 ₺ iken, 15 ₺’ye güncellenen yemekhane fiyatıyla öğrenciler 83 öğle yemeği alabiliyordu. Ancak 2024 Eylül ayında KYK bursu 2000 ₺'ye yükseltilmesine rağmen, 29 ₺’ye güncellenen yemekhane fiyatıyla yalnızca 68 öğle yemeği alınabiliyor. Bu durum, yemek maliyesi artışındaki miktarın KYK bursuna göre yüksek olduğunu ve öğrencilerin yemeğe erişiminin günden güne zorlaştığını gösterir nitelikte. 

2020 Nobel adayı Prof. Turhan Nejat Veziroğlu hayatını kaybetti Vadi yurtlarında kalan öğrencilerin geçici yurtları belli oldu

Yemekhane zammında geri adım

İTÜ yeni döneme yurt sorunlarıyla başladı

arı24 yeni ekip arkadaşlarını arıyor!

İTÜ Makina mezunu Orhan Karakullukçu vefat etti

Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde İTÜ dikkat çekiyor