Beyza Nur
Son 180 günde 4 haber

2023 İTÜ Ödülleri sahiplerini buldu

Bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini; katma değeri yüksek, nitelikli projeleri desteklemek ve bilim dünyasına eğitim ve sosyal alanlarda hizmet etmiş araştırmacıları ödüllendirme amacıyla oluşturulan “İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri” sahiplerini buldu. İTÜ; bu ödüllerin kapsamlı içeriği ile bilimsel çalışmaları ve eserleri, akademik ve sosyal hizmetleri, üniversite-sanayi ve uluslararası iş birliklerini, eğitim ve öğretimde mükemmeliyeti ödüllendirmeyi hedeflemektedir. 

İlki 2022 yılında "sürdürülebilirlik" temasıyla gerçekleştirilen ödüllerin, 2023 yılı için teması "yer bilimleri" olarak belirlenmişti. Son başvuru tarihi 8 Eylül 2023 olan ödüller için 6 aylık bir değerlendirme süreci sonunda 8 Mart 2024 Cuma akşamı sahiplerine ulaştı.  Ayrıca bu yılın özel ödülü Prof. Dr. İhsan Ketin adına verildi.

Ödül kategorileri ve kazananlar

9 ana başlık altında toplamda 15 adet olarak verilen ödüllerin kategori ve kazananları ise şöyle: 

Özel Ödül:

İlgili yılda seçilen tematik alanda araştırma yapan, kamuoyunca tanınan ve şu an hayatta olmayan bir İTÜ’lü akademisyenin ismi ile anılan, ödülün isim sahibi ilgili akademisyenin çalışma alanında bilimsel başarılara ve/veya hizmetlere sahip kişilere verilir. 2022 yılı için özel ödül, Mustafa İnan Bilimsel Mükemmeliyet ödülü olurken, 2023 yılı için Prof. Dr. İhsan Ketin Özel Ödülü adıyla verildi. Akademik hayatı boyunca yüzlerce makale kaleme alan Prof. Dr. Okay, birçok öğrenci yetiştirmiş, jeoloji mühendisliği alanındaki akademik çalışmalarıyla uluslararası başarılara imza atmış ve Kasım 2023 tarihinde aramızdan ayrılan İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Aral Okay’a verildi.

Hizmet Ödülü:

Alan gözetmeksizin, İTÜ'ye hizmet etmiş kişilere verilen ödül, 1978 yılında İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşuna sağladığı katkılarla bilinen eski Orman ve Su İşleri Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na verildi. Eroğlu, su temini ve atık su arıtımı alanlarında ortaya koyduğu bilimsel çalışmalarla alanında tanınıyor.

Bilim Ödülü:

Bilimsel çalışma ve araştırmalarında bilimsel mükemmeliyeti hedeflemiş, bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş veya bilimsel bulgularıyla ülkenin gelişmesine önemli yarar sağlamış araştırmacılara verilen ödül kategorisidir. Bireysel başvuru esasında yürütülmektedir. 

  1. Mühendislik Bilimleri alanında Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven (İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü)
  2. Temel Bilimler alanında Prof. Dr. Turan Öztürk (İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü)

Genç Akademisyen Başarı Ödülü:

Araştırmaları ile ön plana çıkmış genç bilim insanlarının çalışmalarına destek olmak, özendirmek, gelecek vaad eden çalışmaları ile uluslarası başarılar yakalayabilecek adayları desteklemek amacıyla genç araştırmacılara verilen ödül kategorisidir. Ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını doldurmamış olmak koşulu ile başvuru kabul edilmektedir.  Bireysel başvuru esasında yürütülmekte olup sadece İTÜ içi başvuru kabul edilmektedir.

  1. Mühendislik Bilimleri alanında Prof. Dr. Vahid Vatanpour Sarghein (İTÜ İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü)
  2. Temel Bilimler alanında Öğr. Gör. Dr. Kerem Kaya (İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü)
  3. Mimarlık, Sanat ve Sosyal Bilimler alanında Doç. Dr. Tarık Serhat Bozkurt (İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü)

Bilimsel Eser ve Telif Ödülü:

Akademisyenler tarafından hazırlanmış her seviyede okutulan ya da okutulması/yararlanılması mümkün telif eserlere verilen ödül kategorisidir. Bireysel başvuru esasında yürütülmektedir. Bu ödüle Prof. Dr. Serdar Beji (İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü) değer görüldü.

Uluslararası İş Birliği Ödülü:

İTÜ’lü akademisyen ve araştırmacıların uluslararası kurumlar ile kurmuş oldukları başarılı iş birliklerini ve sanayi ile ortak gerçekleştirilen proje çalışmalarını değerlendirmek ve desteklemek amacıyla, kurum ve kişilere verilen ödül kategorisidir. Sadece İTÜ’lü araştırmacılara açık bir ödül kategorisi olup, Türkiye’den farklı üniversitelerin iş birliğine dahil olması başvuruya engel değildir. Bireysel başvuru esasında yürütülmektedir. Doç. Dr. Mehmet Cüneyd Demirel (İTÜ İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü) kazanmıştır.

Üniversite-Sanayi İş Birliği Ödülü:

Sanayi ile iş birliği dahilinde teknoloji, proses ve/veya ürün geliştirme odağında kurgulanmış, sonuçlanmış patent ve/veya ürün, akademik çıktıları olan iş birliklerini ödüllendiren kategoridir. İTÜ’lü akademisyenler ile çalışan başka bir üniversite veya kurumun projede yer alması ödüle başvuruya engel değildir fakat proje liderliğinin İTÜ’de olması beklenmektedir. Bireysel başvuru esasında yürütülmektedir. Prof. Dr. Berk Canberk (İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü) ödüle değer görüldü.

İnovasyon-Yenilikçilik Ödülü:

İTÜ çatısı altında geliştirilen fikir, yazılım, buluş, girişim ve ürün gibi, alanında özgün ve yenilikçi çıktıları, eğitim-öğretim, araştırma veya yaygın etki açısından değerlendirmek ve desteklemek amacıyla verilen ödüldür. Tüm ödül alanlarında başvuruya açık olup, her yıl bir ödül olmak üzere verilmektedir. Öğr. Gör. Dr. Evren Dağlarlı (İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi) kazanmıştır.

Eğitim ve Öğretim Ödülü:

Öğretim elemanlarının ve yardımcılarının, eğitimde ve öğretimde gösterdikleri başarıları değerlendirmek, desteklemek ve öğretimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla verilen ödül kategorisidir. Her yıl İTÜ’nün fakülte ve enstitülerinden önerilen isimler arasından yapılacak seçim ile ödüller verilmektir. Bu kapsamda öğretim üyeleri ve yardımcıları fakülte veya enstitüleri tarafından belirlenen ödül komisyonuna ilgili belgeleri hazırladıkları dosya ile başvuru yapabilirler. Başvuran adaylar arasından yapılan değerlendirme sonucunda her bir fakülte veya enstitünün belirlediği aday(lar) İTÜ Ödül Komisyonuna ilgili birimden yönetim kurulu kararı ile iletilir.

  1. Mühendislik Bilimleri alanında üstün başarı ödülü Prof. Dr. Hasan Güneş (İTÜ Makina Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü)
  2. Temel Bilimler alanında üstün başarı ödülü Prof. Dr. Zeynep Petek Çakar (İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü)
  3. Mimarlık, Sanat ve Sosyal Bilimler alanında üstün başarı ödülü Doç. Hatice Doğan Sevinç (İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Çalgı Bölümü)
  4. Eğitim ve Öğretim yardımcı başarı ödülü Arş. Gör. Abdullah Emin Kazdaloğlu'na (İTÜ İşletme Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü) verilmiştir.

Ödül miktarları

Kategoriler için 6 Temmuz 2023 tarihinde açıklanan ödül adet ve tutarlarına göre 6 tane verilmesi gereken eğitim-öğretim ödülünün 4 tane verilmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

2023 ödül törenini buradan izleyebilirsiniz.

Öğrencilerin gözünden İTÜ bölümleri: arıTercih Kaderine terk edilmiş fakülte: İTÜ İşletme Fakültesi

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor

İTÜ'de yeni lisans programı açılıyor ve "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" ismi değişiyor

Veteriner olmaması nedeniyle köpekler başıboş kaldı : Bir öğrenci yaralandı

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu