Şule Nur
Son 180 günde 7 haber

Kaderine terk edilmiş fakülte: İTÜ İşletme Fakültesi

2019'da restorasyon amacıyla kullanıma kapatılan, İTÜ'nün tarihi miraslarından biri olan İşletme Fakültesi binası gizemli sessizliğini koruyor. 4 yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen binanın yeniden canlandırılmasına yönelik ne bir çalışma ne de bir bilgi var. Bu sessizlik, binanın geleceği hakkında endişeler doğururken, geçmiş ve geleceğin kesiştiği noktada büyük bir soru işareti bırakıyor. 

İşletme Fakültesi binası da Florya'nın kaderini mi paylaşacak? 

2014 yılında "İTÜ Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi" olarak işlevini sürdüren 106 bin metrekarelik Florya yerleşkesinin 28 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı kararı ile sadece 60 bin metrekarelik bölümü aynı işleve ayrılmıştı. Parselin 27 bin metrekaresi "Ticaret + Konut" alanı ilan edilirken 4 bin metrekaresi özel eğitim alanı, 6 bin metrekaresi rekreasyon alanı, 1150 metrekaresi sağlık tesisi, bin metrekaresi ise sosyal tesis için ayrılmıştı. 

İTÜ Florya yerleşkesi planı

İşletme binası hakkındaki uzun sessizlik ve hazırlık binasının Ayazağa yerleşkesine getirileceği duyumu akıllara aynı kaderi Maçka Kampüsü'nün de mi paylaşacağı sorusunu getiriyor.

Fakülte sakinlerinin geleceği hâlâ belirsiz

Şu an İşletme Fakültesi Dekanlığı Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Mediko Binası'nın üst katında olmakla birlikte konuyla ilgili çeşitli iddialar şu sıralar gündemde. Hazırlıkların Ayazağa'ya gelmesiyle birlikte Maçka'daki hazırlık binasının İşletme Fakültesi'ne bırakılması ve öğrencilerin eğitimlerine orada devam edeceği, Bilgisayar Fakültesi için yeni fakültenin inşaasının bitmesiyle Elektrik Elektronik Binası'nda açılacak boş alana İşletme Fakültesi'nin yerleşeceği iddiaları varolmakla beraber konu hakkında İTÜ Rektörlüğü ve İşletme Fakültesi Dekanlığı sessizliğini koruyor.

İTÜ Mediko Binasından bir kesit

Öğrenciler her geçen gün mağduriyete sürükleniyor

İTÜ'de fakülteler arasında sıkışan İşletme Fakültesi öğrencileri, akademik ve sosyal zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar, sabit bir fakültelerinin olmaması öğrencilerin kampüsten kampüse sürüklenmesine sebebiyet veriyor.

İTÜ, İşletme Fakültesi öğrencilerini hareket ettirerek ve onlara ders öncesi sandalye kapmaca oynatarak ısınmalarını sağlıyor (!)  

  • Her derslerine okulun neresinde köşede kalmış ve onlar için uygun görülen bir fakülte varsa orada girmek zorunda kalan öğrenciler art arda gelen derslerine fakülteler arası geçiş yapmak zorunda oldukları için geç kalıp dersin bir kısmını kaçırıyorlar. 
  • Aynı zamanda öğrenciler kendilerine uygun derslik bulunamadığı için her hafta farklı fakültelerde derslere girmek zorunda kalıyorlar. Örneğin İşletme Mühendisliği öğrencileri salı günkü "Management and Organization" dersine 3 haftadır kampüsün farklı fakültelerinde giriyor. Okulun 2.haftası Maden Binası'nda derslerinin ortasında derslikleri değişmesi ve dersliğe yeni yerleştirilen öğrencilerin ve akademisyenin gelmesiyle birlikte yeni dersliklerine geçmek ve bu dersliğin de kapasitesinin küçük olması nedeniyle dersi ayakta dinlemek zorunda kaldılar. Daha sonraki hafta derse İnşaat Fakültesi'nde yine yetersiz bir derslikte ve ayakta dinleyen öğrenciler 4.hafta da MED'e gönderildiler. Durum "Endüstri Mühendisliği" ve "Ekonomi" bölümü okuyan öğrenciler için de farklı sayılmaz. 
  • Hiç derslik temin edilemeyen dersler için de direkt çevrimiçi eğitime geçiliyor. 

Bu durum zaman kaybıyla birlikte öğrencilerin verimlerinin düşmesine de neden oluyor. 

İTÜ İşletme Mühendisliği için bu dönemki ders programı

Öğrenciler sosyal ağ oluşturmakta zorlanıyorlar

Öğrenciler fakültelerindeki diğer öğrenciler ve akademisyenlerle ortak alanları paylşama fırsatı bulamamanın getirdiği zorluklarla karşı karşıya. Bu durum öğrencilerin birbirleriyle ve özellikle de akademisyenleriyle bağlantı kurmakta güçlük çekmelerine neden oluyor.

  • Öğrenciler, sadece derste kendi bölümlerinden insanlarla karşılaşma ve tanışma fırsatı buluyorlar. Aynı fakülte ve ortak alanları paylaşarak kendilerine yakın bölümlerden ya da üst sınıflardan arkadaş edinebilme fırsatını kaçırıyorlar. 
  • Fakültedeki ortak alanlar aynı zamanda akademisyen ve öğrencilerin de ders dışında iletişimde kalabilmesi ve birbirlerini daha yakından tanıyabilmeleri için harika bir alan. Ancak fakültesi olmayan ve ofis saatleri dışında akademisyenleri görme fırsatı olmayan öğrenciler bu bağı da kuramıyorlar. 

Bu durum, öğrencilerin sosyal ağlarını oluşturmakta zorlanmalarına ve üniversite hayatının sunduğu fırsatlardan tam anlamıyla yararlanamamalarına sebep oluyor. 

İTÜ İşletme Binasının kantininde geçmişten bir kesit

Akademisyenler için de durum aynı

İTÜ, İşletme Fakültesi'nin değerli profesör ve öğretim görevlilerini de yıllardır Mediko gibi amacı tamamen farklı bir binada çalışmak durumunda bırakıyor. Dar ve sınırlı bir alanda çalışmak zorunda kalmak, akademisyenlerin çalışmalarını yürütme süreçlerini zorlaştırıyor.

Ofislerinin darlığı sadece fiziksel sıkıntılarla kalmıyor, aynı zamanda öğrencileriyle iletişimde kalma imkanını da kısıtlıyor. Ders saatleri dışında rastgele bir yerde öğrencisiyle karşılaşıp iletişim kuramamaktan dolayı öğrencilerini takip etmek ve desteklemek de akademisyenler için zor bir hâl alıyor. 

İTÜ İşletme Fakültesi öğrencileri yıllardır süren bu mağduriyetlerine artık bir çözüm getirilmesini ve fakültelerinin geleceği hakkında bir açıklama bekliyorlar. 
2023 İTÜ Ödülleri sahiplerini buldu Öğrencilere sosyal ve kültürel etkinlikler için ücretsiz bir alternatif: Akademi Beyoğlu

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi