3 kafadar, 80 günde devr-i pedal

Duyduk ki 3 İTÜ'lü bisiklet tutkunu bir tura çıkıyorlarmış. Bir çoğumuzun cesaret edemeyeceği bu planı gerçekleştirenler kimmiş, nereye gidiyorlarmış, ne yapıyorlarmış öğrenelim...

Pedalgiller kimdir, nedir?

Pedalgiller; 3 İTÜ'lü bisiklet tutkunu arkadaş.

Dorukhan Kellecioğlu: İşinden istifa ederek bisiklet turuna baş koymuş bir  yüksek inşaat mühendisi  (İTÜ İnşaat’13, Yüksek Lisans’15)

Oğuzhan Koral: Tur için dönem projesini erken teslim etmiş ve son finalinden çıkıp koşarak Lyon uçağına yetişmeye çalışan bir mimarlık öğrencisi.

Hüseyin Çelik: Tura çıkmak için 5 ay bir kafede çalışmış, bugünün mühendislik yarının mimarlık öğrencisi.

Nasıl tanıştılar?

Yıllar öncesine dayanan bir arkadaşlıkları yok. Her şey 2015’in yazında Dorukhan ve Hüseyin'in İTÜ Dağcılık Kulübü’nde eğitimi alırken tanışmasıyla başlamış, ikisi de beraber sürmemiş olsalar da birbirlerinin bisiklet tutkularını biliyormuş. Ardından 2015 yazında Gezİtü’nün kampında Hüseyin, Oğuzhan’la tanışmış ve 2 hafta sonra beraber bisikletle erikli yaylasına kampa gitmişler.

"Ne olduysa orda erikli yaylasına tırmanırken oldu, ikimizde aradığımız partneri bulmuştuk ve ilk turumuz olan İstanbul - Alanya arasını planlamaya başladık. O arada Dorukhan’la zirve faaliyeti planlıyoruz ve zirvede ben Dorukhan’ın kanına giriyorum... Oğuzhan’la Dorukhan hala tanışmamışlardı ve ikisinin tanışması da yolda gerçekleşti. Birbirini tanımayan iki kişi beraber pedal çevirmeye başladılar ve sağlam bir dostluğun temeli Datça’nın bitmek bilmeyen yokuşlarında atılmaya başlandı. Oğuzhanla Dorukhan yoldalar ve ben kendi kendime düşünüyorum acaba anlaşabildiler mi? diye, çünkü birbirini hiç tanımayan 2 kişinin beraber günde 80 km bisiklet sürmesi, çadırda kalıp kendi yemeklerini kendileri yapması ve konfor sınırlarının dışarısına çıkması çok kolay olmayabilirdi." diye açıklıyor Hüseyin Pedalgillerin tanışmasını.

Aladağlar - Lahit Kaya Zirve Tırmanışı (3124m)

İstanbul - Alanya

3 kafadarın 23 gün süren 1890 km yol ve 19450 m irtıfa kazanımı ile son bulan gezileri ve dostluklarının güçlenişi...

İstanbul - Alanya Turlarının güzergahı

Patara Plajı Gün Batımı

80 günde devr-i pedal nedir? 

"Pedalgiller olarak 2016 rotasını çizerken biz çok eğlendik ve bunu yaparken en önemli amacımız olan dağcılık, kampçılık ve bisiklet sporlarını bir araya getirmekti. Bunun için de tabii ki Avrupa'nın en yüksek geçitlerinden bisikletle geçmeden, Alpler ve Dolomitlerde cirit atmadan ve Avrupa'nın en yüksek noktası Mont Blanc'a 'sen mi büyüksün ben mi lan?' demeden olamazdı. " diye açıklıyor pedalgiller gezilerini.

3 Haziran günü Lyon'a uçuşlarıyla başlayan turlarına 1 kişi eksik olarak başlasalar da Hüseyin 22 Haziran'da Milano'dan aralarına katılacak.

Devr-i pedalın planlanma süreci

Antalya turundan sonra yeni planlar yapmaya başlayan 3 kafadar; "Aklımızda çok fazla rota planı var ama hangisini seçmeliydik bilmiyorduk. Uzun süren araştırmalar yapıyor ve her gün birimiz yeni bir fikirle geliyordu, belki de işin en güzel kısmı hayal kurmak ve plan yapmaktı. Rota üzerindeki gidilmesi gereken yerleri paylaşıp birbirimiz gaza getiriyorduk. Sonunda yaptğımız rotanın devamı niteliğinde olması için Lyon-Milano-Roma-Venedik-Ljübljana- Dubrovnik-Shkodra-Atina-Selanik-istanbul rotasında karara ulaştık ve hazırlıklara başladık. Hazırlıklara başladıktan sonra zamanın çok hızlı geçtiğini fark ettik ve günler aylar çok çabuk geçiyordu. Bir yandan eksik ekipman tamamlamaya çalışıyor bir yandan maddi olarak hesap yapmaya çalışıyorduk. Ama yolda neler olacağını hiç bir zaman bilemediğimiz ve zaten işin güzel tarafı da çok fazla planlı olmadan hareket etmek olduğu için bir yerden sonra hesap yapmayı ve rotayı detaylandırmayı bıraktık." diye açıklıyorlar bu hazırlık sürecini.

Antalya gezilerinde konaklama olarak büyük çoğunlukta çadır kullanan ekip bu gezilerinde de konaklama tercihlerini çadırdan ve couchsurfingden yana kullanmışlar.

 Olmazsa olmazları

"Kamp ocağımız ve tencere setlerimiz de olmazsa olmazlarımızdan."

"O kadar enerji harcadıktan sonra iyi beslenmek şart! Menemensiz kahvaltının tadı olmadığını düşünenlerdeniz." 

Bisikletle Yurtdışına Çıkmak

Bisikletle uçağa binmek, yurt dışına çıkmak nasıl oluyor diye soruyorsanız bu konuya da netlik kazandırıyor Pedalgiller.

"Bisikletinizi yurtdışına götürebilirsiniz. Bisikletle yurtdışına çıkmak çok zor bir olay değil, bütün havayolu şirketleri belirli bi ücret karşılığı (30-45$ arası, yurtiçi uçuşlar daha ucuz) bisikletinizi sizinle birlikte gideceğiniz yere taşıyor. Bisikletinizi düzgün bir şekilde demonte edip (ön teker çıkarıldı, ön çamurluk söküldü, gidon gidon boğazından çıkarıldı, pedallar söküldü, sele çıkarıldı), koruyucularla birlikte kutulara paketliyoruz ve oversized luggage (büyük boy bagaj) olarak teslim ediyoruz."

Pedalgiller şuan yoldalar ve pedal çevirmeye devam ediyorlar…

Lyon uçuşuyla başlayan turları boyunca bol bol mutluluk, neşe, adanmışlık ve tabii ki doğa içeren paylaşımları için sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz. 

Instagram: http://instagram.com/pedalgiller

Facebook: https://www.facebook.com/pedalgiller/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=c12ywhIew_4

 

 

Ünlü profesörün anketinde 3 rektör adayı öne çıkıyor 2015-2016 Bahar Dönemi bütünleme takvimi açıklandı

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor