İTÜ 2014 Yılı Mezuniyet Töreni Stadyumda Yapılmayacak

İTÜ Rektörlüğü’nün Üniversite yönetim kurulunca aldığı karar doğrultusunda 2014 yılı mezuniyet töreni İTÜ Stadyumu’nda yapılmayacak. Yönetim kurulunca görüşülen kararlar üzerine mezuniyetin 8 - 11 Temmuz tarihleri arasında 4 gün içerisinde her fakültenin kendi belirlediği yer ve zamanda yapılacak. Geçen sene yaşanan güvenlik problemine dikkat çekilen üniversite yönetim kurulu toplantısında “aynı güvenlik sorununu tekrar yaşamamak” amacıyla böyle bir karar çıktığı öğrenildi.

Her fakültenin kendi belirlediği yerde yapılacak olan mezuniyet törenlerinin ayrı ayrı yapılmasının bir diğer sebebinin ise öğrencilere “mezuniyete maksimum 3 kişi getirilebilir” kararının uygulanmaması, her öğrencinin mezuniyetine istediği sayıda kişi getirmesi olduğu belirtildi.

Üniversite yönetim kurulunda görüşülen karar üzerine mezun sayısı yüksek olan fakültelerin, istemeleri halinde İTÜ Stadyumu'nda mezuniyet yapabilecekleri belirtildi. Mezuniyet yapılabilecek yerlerden Süleyman Demirel Kültür Merkezi kullanılabileceği ve İnşaat Fakültesi karşısında bulunan sahadaki çalışmaların bitmesi  halinde orada da mezuniyet töreni yapılabileceği ifade edildi. 

Konuyla ilgili İTÜ’den yapılan resmi açıklama ise şöyle;

2013-14 Akademik Yılı Mezuniyet Törenleri Hakkında Duyuru

 
Mezuniyet Töreni Düzenleme Komisyonunun, geçmiş yıllardaki törenleri incelemesi, gelen şikayet ve önerileri değerlendirmesi, öğrencilerden gelen beklenti ve taleplerin göz önünde bulundurulmasıyla; Mezuniyet Töreninin tek bir güne sığdırılarak İTÜ Stadyumunda yapılması modelinde yenilemeye gidilmesi kararı ortak akıl benimsenerek alınmıştır. Komisyonca yapılan değerlendirmelerin sonucunda, olası sorunlar ve temel beklentiler şöyle şekillenmiştir:

1) Geçen yıl yaklaşık 3 bin 500 civarında öğrenci mezun eden üniversitemizde, İTÜ Stadyumunu kullanmakta kalabalık nedeniyle sorunlar yaşanmıştır. Bu yıl mezun sayısı artarak 4 bin civarında olacaktır. Öğrencilerimizin aileleri ve üniversitemizin mensupları hesaplandığında yaklaşık 15 bin kişilik bir kitle bulunması öngörülmektedir. Stadyum kapasitesinin çok üzerindeki bu sayı, düzenli ve güvenli bir biçimde tören yapılmasını engellemektedir.

2) Daha önceki yıllarda, mezuniyet töreninde diploma almaya hak kazanamamış olan  öğrencilerimizin (birkaç dersi kalanlar ya da yaz döneminde mezun olacak durumdakiler), birlikte yıllarca eğitim gördüğü sınıfından ayrı mezun olmak istememesi yönündeki talebine hak verilerek, törene katılmasına olanak tanınmaktaydı. Ancak bu durumdaki öğrencilerin eklenmesiyle zaten yetersiz olan stadyum kapasitesi daha da sıkıntılı bir hal almaktadır. Öğrencilerimizin bu yöndeki taleplerini reddetmemek ve üniversiteden dönem arkadaşlarıyla birlikte mutlu şekilde mezun olmalarını sağlamanın yolu, stadyumda tek tören yapmamaktır.

3) Stadyum töreninin çok uzun sürmesi ve özellikle törenin ikinci yarısından itibaren diploma alacak bölümlerin saatlerce beklemesi, öğrencilerimizin, ailelerinin ve üniversitemiz mensuplarının önemli şikayetlerinden biridir. Mezuniyet törenini zaman kaybı ve yorucu bir bekleyiş olmaktan çıkarmak adına, sadece fakülte törenlerinin yapılması daha sağlıklı olacaktır.

4) Geçmiş yıllarda öğrencilerimize sadece 3 yakınını törene getirebilme hakkı tanınmaktaydı. Bu karar ise stadyum kapasitesinin yetmemesinden kaynaklanmaktaydı. Ancak “yakın akraba ya da arkadaşların törene katılmak istemesi”ne, öğrencilerimizin “bu mutlu gününden sevdiklerinin mahrum bırakılmaması”na dair çok sayıda geri bildirim değerlendirilmiştir. Mezun sayısının daha da artacak olmasının, geçmiş yıllarda zaman zaman esneyen 3 kişi sınırının katı bir şekilde uygulanmasına, dolayısıyla öğrencilerimizin mutsuzluğuna yol açacağı görülmüştür. Böyle bir olumsuzluğa mahal verilmemesi amaçlanmıştır.

Bu tespitler ışığında, Üniversitemizin 2013-2014 Akademik Yılı Mezuniyet Törenleri, 8-11 Temmuz 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve tüm fakültelerimiz kendi mezuniyet törenlerini düzenleyecektir. İTÜ'den dereceyle mezun olan ve fakültelerini dereceyle bitiren öğrencilerimiz için ise ayrı bir tören yapılacaktır.  Fakülte mezuniyet törenleri,  başta mezun sayıları olmak üzere çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak, fakültelerin yapacağı değerlendirme sonucunda, fakültelerin kendi uygun mekanlarında, Süleyman Demirel Kültür Merkezinde, İTÜ Stadyumu’nda ya da peyzaj çalışmaları mezuniyet törenlerine yetiştirilmesi hedeflenen İnşaat Fakültesinin karşısındaki sahada yapılabilecektir. Mezuniyet törenlerinin tarihi, saati ve yeri ilerleyen günlerde fakültelerin öğrenci işleri tarafından ilan edilecektir. Dereceli öğrencilerimiz için düzenlenecek törene ilişkin bilgiler ise Rektörlüğümüzce duyurulacaktır.

Mezuniyet törenlerine ilişkin detaylı bilgi için fakültelerinizin duyurularını ve üniversitemiz web sitesini yakından izlemeniz gerektiğini belirtir, öğrencilerimize derslerinde ve sınavlarında başarılar dileriz.
GOBI'14 20-26 Nisan'da İTÜ Maçka'da Zıpkınla avlanmak için dalan İTÜ öğrencisi hayatını kaybetti

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi