Antarktika yolcularından mesaj var

Antarktika yolculuğunun ilk etabı tamamlandı

Antarktika araştırma projesi kapsamında İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) öncülüğünde 6 üniversitenin ve TÜBİTAK’ın katılımıyla 29 Mart’ta Antarktika’ya yola çıkan ekip çalışmanın ilk etabını başarıyla tamamlayarak yurda döndü. Bayrağımızı Antarktika’da dalgalandıran bilim insanlarımız 3 hafta süren çalışmalarda Antarktika’da yaşanan iklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlilik, denizel biyolojik çeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırmalar yaptı. Ekip ayrıca deniz memelilerinin sayıları ve koordinatlarını da kayıt altına aldı. Beyin dalgalarıyla kalp atış hızlarındaki değişimler incelendi.

Buzul kıtada zorlu şartlarda 20 gün gözlem ve incelemeler yapan ekip, yaptığı araştırmalarla küresel iklim değişikliğinin incelenmesine hizmet etmiş oldu. İlk etabı tamamlanan Antarktika araştırmalarında yer alan akademik ekipte biri sefer lider yardımcısı öğretim üyesi Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek olmak üzere 2 kadın akademisyen de yer almıştı. Çiçek, araştırma ve analizlerinin sonuçlarını yayın haline getirileceğini söyledi. Araştırmaların ikinci etabının Ocak 2017’de başlaması bekleniyor.

Seyir Defteri :

“Ushuaia limanından 2 Nisan akşam vakti sefere başlayan Ushuaia isimli gemi, Beagle Kanalı’nı sabaha karşı bitirdi. Dünyanın en zorlu denizi olarak bilinen Drake Geçidi'nde iki gün boyunca fırtına olmamasına rağmen dalga hiç bitmedi. Kambur balinalar ve weddell fokları buz seyrimize güzellik ve canlılık kattı.

Zodiac botlarla istasyona çıkan ve araştırmalar yapan ekip, ilk araştırma gününü başarı ile geçirdi. Ukrayna Vernadsky Üssü için gerekli olan bir yıllık kumanya ve malzeme üsse taşındı.

Bütün bu zorlu süreç boyunca deniz buzu, deniz memelisi, kuş, buzdağı gözlemleri yapılıp, denizden ve karadan bir çok numune alındı. Başarılı bir şekilde geçen seferin sonunda kıtaya veda ettik.

PolReC olarak, yine Türk üniversitelerinin katılımıyla, bir sonraki seferin en kısa sürede gerçekleşmesi için girişimlerimize halihazırda başlamış bulunmaktayız.”

 

 

243. Yıl İTÜ Günü etkinlikleri Bilardo Kulübü seni çağırıyor

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor