Back to School 2023 değerlendirmesi: Kulüpler isyanda

İTÜ’nün gelenekselleşen etkiniliği Kulüpler Şenliği’nin 250.yılını 27 Ekim 2023 tarihinde tamamlamış olduk. Bu sene İsrail-Filistin savaşı ve İTÜ kulüplerine yapılan baskılar üzerine tartışmalarla başlayacak olan şenlikteki farklılıklara, konserin iptal edilmesi ve etkinliğin süresinin 3 günden 2 güne düşürülmesiyle devam edildi. Üniversite yönetimi tarafından alınan bu kararlar, birçok kulübün katıldığı yürüyüş ile protesto edildi. Bunca tartışmanın arasında arı24 ekibi olarak, 66 farklı kulüpten bu seneki kulüpler şenliği hakkındaki düşüncelerini ve geçmiş şenliklere göre farklılıklarını değerlendirmesini istedik.

İTÜ kulüplerinin protestosu

Kulüplerin ezici çoğunluğu memnuniyetsiz

Sorduğumuz kulüplerin 63’ü geçen senelerdeki şenliklere göre daha sönük kaldığını ve kötüye gittiğini söylerken, 2’si geçen senelerden pek bir farkı olmadığını 1’i ise daha iyi olduğunu söyledi. Bu sayıları yüzdelik olarak ifade edecek olursak, kulüplerin %95.5’i kötü, %3 aynı, %1.5’i geçen seneye göre daha iyi olduğunu belirtiyor. 

Organizasyon yetersiz bulundu

Çoğu kulüp; üniversitenin çadır, masa ve sandalyeden başka bir şey sağlamadığını belirtti. Birçok kulüp, üniversitenin sadece yer sağladığını, organizasyonun geri kalanının kulüpler tarafından yapıldığını belirtti. Geçtiğimiz sene, KHŞM tarafından görevlendirilen gönüllü öğrenciler, organizasyonun düzenini ve kulüplerle KHŞM arasındaki bağlantıyı sağlıyordu. Bu sene İTÜ tarafından öğrenciler görevlendirilmedi bu nedenle kulüpler sorun yaşadığında iletişim kurabileceği yetkilileri bulmakta zorluk yaşadı. 

Değişiklikler kulüpler tarafından olumsuz karşılandı

Geçtiğimiz yıl 3 gün gerçekleştirilen kulüpler şenliğinin bu yıl 2 gün gerçekleştirileceği açıklanmıştı. İTÜ kulüplerinden aldığımız cevaplara göre; günün azalması, kulüplere gelen toplam talepte azalmaya neden oldu. Ayrıca, stant düzeninde de değişikliğe gidildi. Geçtiğimiz sene yokuşun başından başlayan çadırlar, bu sene yokuşun daha ilerisinden başladı. Yokuşun başındaki stantlar ise, yemekhane girişinin önüne kadar getirilerek geçen seneki “L” şeklinde düzen yerine  “T” düzeni tercih edildi.Özellikle spor kulüpleri, stantları girişten daha uzağa alındığı için daha az talep gördüklerini belirttiler. Kulüplere stantların yetersiz ve küçük gelmesi durumu, bu sene de devam etti. Bazı kulüplerin protesto amaçlı olarak stant açmaması da dikkat çekti. 

Etkinlikler bitti

Geçtiğimiz senelerde kurulan sponsor stantları ve etkinlik alanları, öğrenciler tarafından ilgiyle karşılanırken bu sene sponsorların neredeyse hiç olmadığı görüldü. Kulüpler, bu durumun etkinliğe olan ilgiyi azaltıcı yönde etki yaptığı yönde değerlendirme yaptı. Kulüpler şenliğinin “şenlik” yerine artık “kulüplerin tanıtımı etkinliğine dönüştüğü” düşüncesi kulüpler tarafından paylaşıldı. Bunun yanı sıra, her sene kulüpler şenliğinde yapılan konserler, bu sene İTÜ yönetimi tarafından iptal edilmişti. Sorduğumuz kulüplere göre bu durum, şenlikteki heyecanın azalmasına yol açtı.

 

 
İTÜ kulüplerinden tarihi protesto İTÜ'den kulüplerle dalga geçercesine bildiri

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi