Agah Ahmet
Son 180 günde 9 haber

İTÜ kulüplerinden tarihi protesto

İTÜ'de bir süredir devam eden kulüplere karşı olumsuz birtakım kararları arı24 ekibi olarak daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bu haberler; etkinlik iptallerinden"İTÜ Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Yönergesi"nin getirdiği kısıtlamalara kadar giden ve hepsini sayamayacağımız kadar uzun bir liste oluşturuyor. Bu sene gerçekleştirilen kulüpler şenliği etkinliğinde İTÜ kulüpleri tarafından, kulüplerin kaybettiği hakları geri kazanmak ve taleplerini iletmek amacıyla 26 Ekim'de MED'den Rektörlük binasına doğru bir yürüyüş düzenlendi.

Son zamanların en büyüğü

İTÜ kulüpleri tarafından gerçekleştirilen bu protesto, İTÜ'de gerçekleşen ilk ya da son protesto olmamakla beraber, yakın zamanda gerçekleştirilen ve katılım sayılarında görece tatminsiz kalan protestoların aksine uzun süredir görülmemiş bir miktarda destek topladı. Katılımcı sayısı, duyurulmaya çalışılan sesin gerekli yerlere ulaşacağı konusunda umut verici oldu. 

Kulüpler ne istiyor?

Kulüpler, yürüyüşlerinin ardından rektörlük önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında İTÜ kulüplerinin sorunları ve talepleri teker teker açıklandı.

İTÜ kulüplerinin basın açıklaması:

"Bugün burada İTÜ kulüpleri ve öğrencileri olarak uzunca bir süredir devam eden, kulüplere yönelik baskıyı protesto etmek için toplandık. Hepimiz süreci yakından biliyoruz ama kısa bir özette fayda var.

Özellikle dönem başından beri pek çok kulüp etkinliği, gerekçe gösterilmeksizin iptal edildi, etkinlik izinleri almak git gide zorlaştı. Ayrıcalıklı kulüpler dışında hiçbir kulübe kaynak sağlanmaması bir kenara, kulüplerin faaliyet gösterebileceği kültürel alanlar dahi ortadan kaldırıldı.

Soruyoruz: Sahnesi olmayan tiyatro kulüpleri, gerekli ekipmanları okul tarafından karşılanmayan müzik kulüpleri, rektörlüğün keyfine göre içeriği beğenilmediği için izin alamayan düşünce kulüpleri nasıl faaliyet gösterecek?

KHŞM'nin yönergeyi bahane ederek kulüp yapılarını, etkinlik biçim ve içeriklerini  keyfi yorumlama biçimi, dışarıdan katılımcı almanın imkansızlaştırılması, kulüp içi eğitimlere getirilen yasaklar git gide kulüplerin yaşam alanını daraltmıştır. Yıllardır odası olmadan faaliyet göstermek durumunda kalan kulüplere karşın okulun bu konuda bir planlama yapmaması, 250. yılını kutlayan ,sözde, ülkenin önde gelen üniversitelerinden olduğunu iddia eden İTÜ'nün bir tercihidir ve bunu çok iyi biliyoruz."

"Taleplerimiz çok net:

Tiyatro dans ve müzik kulüplerine sahne, gerekli ekipmanlar ve çalışma alanı sağlansın, kulüp içi eğitimlere, dışarıdan katılımcılı kulüp etkinliklerine izin verilsin.

Kulüp içi yönetimsel yapılar yonerge bahane edilerek, disiplin soruşturması, üye olup olmama, 2 yıl üst üste ykda olup olmama gibi keyfi kararlara göre değil, öğrenci dostu şekilde belirlensin.

Kulüp odaları, etkinlik yapılacak sınıflar için bir planlama yapılsın.

Kulüp etkinliklerimiz son dakika kararlarıyla, keyfi biçimde iptal edilmesin.

Bizler zaten var olması, okulun bize sağlaması gereken haklarımız için bugün burada toplandık, daha azını da kötünün iyisini de kabul etmiyoruz. Öğrencilere, kulüplere sorulmaksızın bizim hakkımızda alınan kararları, keyfi yönerge uygulamasını kabul etmiyoruz. İTÜ kulüpleriyle bir bütündür, dar alanlara, kıyıya köşeye sıkıştırılmayacağımızı buradan tekrar söylemiş olalım.

İTÜ kulüpleri ve öğrencileri olarak haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Yüzyılın kutlaması: Cumhuriyetin asr-ı devriyesinde İstanbul Back to School 2023 değerlendirmesi: Kulüpler isyanda

İTÜ 250. Yıl Şenlikleri’nde sahne alacak isimler değişiyor mu?

MED adeta çöplüğe dönmüş durumda, peki neden?

İTÜ veterinerlik birimi beslenme gönüllülerini arıyor

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor