Yusuf
Son 180 günde 1 haber

İTÜ, Decathlon Avrupa Yarışması'nda Türkiye'yi temsil ediyor

İTÜ ve Alman Lübeck Üniversitesi'den akademisyen ve öğrenciler tarafından oluşturulan Deeply High takımı; Solar Decathlon Europe(SDE) yarışmasına katılıyor. 3 Temmuza kadar sürecek olan yarışmada, yarışmacı ekipler, mimari, mühendislik ve inşaat, ekonomik karşılanabilirlik ve uygulanabilirlik, iletişim, eğitim ve sosyal farkındalık, ev işlevselliği, kentsel hareketlilik, sürdürülebilirlik, konfor, enerji tasarrufu ve yenilikçi tasarım gibi 10 farklı kategoride değerlendirilecekler. Yerinde yapılan ölçümler ve jüri değerlendirmeleri sonucunda bu kategorilerde dereceye girenler ve toplamda alınan puanlarla da yarışmanın kazananı belli olacak

Deeply High kimdir?

“Deeply High” takımı, toplumsal ve ekolojik çıkarlara yönelik projeler geliştirmek üzere 2019 yılında kuruldu. Takım, Solar Decathlon Afrika yarışmasında tanışan ve bir araya gelen İTÜ’lülerin yanı sıra THL'li (Alman Lübeck Üniversitesi) akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımızdan oluşuyor. Akım Mühendislik, Algo Logic, Çatı Çiftliği, ENGY ve EG Mimarlık’ın proje ortaklığını yaptığı çok uluslu ve çoklu disiplinli ekip, 19 Mayıs’ta Almanya’nın Wuppertal kentinde başlayan Solar Decathlon Avrupa Yarışması için bir araya geldi. 

Deeply High, geçmişin bilgeliği ve günümüzün teknolojisini bir araya getirerek, daha sürdürülebilir ve verimli yaşam alanlarının oluşturulduğu bir gelecek hayali kurmakta ve kentlerimizin daha sürdürülebilir bir yaşam alanı olmasına yönelik çalışmalarına, Ocak 2021 tarihinden itibaren devam etmektedir.  

Solar Decathlon Europe (SDE) nedir? 

Solar Decathlon Europe (SDE) Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı tarafından 2002 yılından beri dünyanın farklı noktalarında gerçekleşen, binlerce öğrenciye ilham veren üniversitelerarası bir yarışmadır. Yarışma, üniversite seviyesindeki öğrencilerin kaynakları bilinçli kullanan ve enerji tasarrufu sağlayan mimari ve mühendislik projeleri geliştirmesini amaçlamaktadır. 

Deeply High'ın geliştirdiği proje nedir?

Deeply High’ın geliştirdikleri proje önerisini belirleyen temel fikir; mevcut yapı stoğunun dikeyde büyüme sağlanarak yenilenmesi, sürdürülebilir olmayan geleneksel fosil kaynaklı enerjilerin yerinin yenilenebilir kaynaklarla değiştirilmesi ve kullanıcıların kullanım alışkanlıklarını değiştirmelerini destekleyen yöntemlerle enerji ihtiyacı ve kullanımını en aza indirmektir. Ek olarak, konsept projede ekibin benimsediği prensiplerden biri iklim dostu kentsel gezinim/hareketlilik yöntemlerini destekleyen tasarımla, karbon ayak izini azaltmak, yaya hareketliliğini teşvik etmek ve arttırmaktır. Bir diğer prensip ise, kent bahçeciliği gibi permakültür uygulamalarıyla yalnızca şehir sıcaklıklarını düşürmek ve biyolojik çeşitliliği artırmak değil aynı zamanda bölgesel gıda ve toplum bahçeciliğine yönelik farkındalığı da arttırmaktır. Sosyal sürdürülebilirliğin desteklenmesi, toplumsal yaşam biçimlerinin ve ilişkilerinin bu bağlamda desteklenmesini de sağlayacaktır. Mekanik sistem olarak, enerji ve havalandırma gereksinimleri ise akıllı bir sistem tarafından yönetilen çeşitli aktif, pasif ve karma stratejilerle karşılanmaktadır. Sadece fotovoltaik/güneş paneli gibi standartlaşmış yenilenebilir enerji çözümlerini değil, mikro yosun teknolojisi gibi yenilenebilir enerji çözümlerini de önermektedir. Ekip tarafından geliştirilen mikro yosun mimarisi /Algaetecture/ bir mikro yosun teknolojisi olup günlük yaşam alışkanlıklarımızın doğurduğu sorunlardan birkaçı olan ve bu günlerde iklim değişim krizi olarak yaşadığımız çok katmanlı problemler için de açıklama ve çözüm sunmaktadır. Bu yenilikçi teknoloji ile sadece karbon ayak izinin değil, aynı zamanda su ayak izinin de azaltılması ve “hava kalitesinin arttırılması” gibi ek çözümlerin de beraberinde getirilmesini sağlamaktadır. Böylece kent içerisinde tasarlanan bu model ile, ilk üründen son ürüne kadar sistemin tam bir döngüsel yaklaşım içerisinde olması mümkün kılınmıştır.

 

Team Deeply High’ı instagram, linkedin adresinlerinden takip ederek destek olabilir ve ekibin sürdürebilir yapılı çevre vizyonun bir ortağı olabilirsiniz: 

websitesi: Deeply High (deeply-high.eu)

instagram: Team Deeply High

Linkedin: Team Deeply High

arı24 ailesi olarak uluslararası gerçekleşecek bu yarışmada ülkemizi temsil eden arkadaşlarımıza ve hocalarımıza başarılar dileriz.

arıSanat: Haziran ayında vizyona girecek sinema filmleri İTÜ öğrencilerinden yaşanılan vahşete tepki yürüyüşü

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor