Burak Erdil
Son 180 günde 5 haber

İTÜ Mağara Araştırma Kulübü hayat kurtardı

Türkiye'nin en derin üçüncü mağarası olan Mersin ilindeki Morca Düdeni'nde 1 Eylül 2023 tarihinde alınan habere göre, Amerikalı mağarabilimci Mark Dickey, mağaranın -1040 metre derinliğinde midesinden rahatsızlandı. Zaman içerisinde durumu ciddileşen Mark için Türk kurtarma ekipleri ve ECRA (European Cave Rescue Association) bünyesinde yer alan kurtarma uzmanları bir araya gelerek Mark'ı -1040 metreden çıkarmak için planlar yapmaya başladı.

-1040 metreden sedyeli kurtarma operasyonu doğrultusunda, hem mağara içinde hem de kamp alanında, aynı zamanda şehirdışında masa başı organizasyon ihtiyacı ortaya çıktı.

İTÜ'lüler anında harekete geçti

Mağaracılık Federasyonu Kurtarma Komisyonu, uzun yıllardır çalışmalar yürüten ve bu tür operasyonlar için hazırlık çalışmaları yapan Türk kurtarma ekipleri içeriyordu. Bu ekipte İTÜ Mağara Araştırma Kulübü'nden (İTÜMAK) birçok üye bulunmaktaydı. Haber alındığı anda İTÜMAK üyeleri gerekli hazırlıkları yaparak operasyona katkı sağladı. Ekipler kamp alanına ulaştı ve operasyon planları yapıldıktan sonra kurtarma operasyonu başlatıldı.

İTÜ'lülerin gayretiyle Amerikalı mağarabilimci kurtarıldı

İTÜMAK üyelerinin de bulunduğu Türk kurtarma ekibi, telefon hattını Mark'ın bulunduğu noktaya ilerletme (-1040 metre), mağara içinde gerekli malzemelerin dışarıdan temini, mağara içinde kullanılacak ip hatlarının kurulumu ve mağaranın genişletilmesi gibi işlemlerde çalıştı. Operasyonun başlamasından 57 saat sonra, 12 Eylül 2023 tarihinde saat 00.37'de Mark mağaradan tamamen çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

arı24 olarak arkadaşlarımıza özverilerinden dolayı teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

 
Beklenen haber: İTÜ yemekhanesi özelleştirildi 15 TL ile öğrenciler doyuyor ancak İTÜ doymuyor: Belge ücretleri açıklandı

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi