Burak Erdil
Son 180 günde 0 haber

İTÜ öğrencileri ve akademisyenlerinden uzaktan eğitime ortak tepki

Maraş Depremi sonrası KYK yurtlarının depremzedelere verileceği açıklandıktan sonra üniversitelerin uzaktan eğitime geçeceği açıklanmıştı. Bunun üzerine İTÜ öğrencileri uzaktan eğitimin verimli olmadığını savunarak yüz yüze eğitim alma hakkını savunma amacıyla Merkezi Derslik Binası’nda toplanarak İTÜ akademisyenleriyle birlikte ortak basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasında depremzedeler için yurtların çözüm olmadığı vurgulanarak İTÜ öğrencilerinin eğitim ve barınma haklarından vazgeçmeyeceğinin altı çizildi. 

İTÜ öğrencilerinin ve akademisyenlerinin basın açıklaması:

Ülkemizde meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem felaketi sonrası depremden etkilenen bütün yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyor, yakınlarını kaybeden herkese baş sağlığı diliyoruz. İTÜ bileşenleri olarak ilk günden itibaren çalışmalar yürüterek deprem bölgesindeki insanların yardımlarına koşmaya çalışıyor ve acılarını paylaşıyoruz. Yaşadığımız bu büyük felaketin yaralarını sarmak için İTÜ öğrencileri ve birçok üniversite öğrencileri olarak canla başla çalışırken yetkililer tarafından alınan eğitim kararlarını yakından ve endişeyle takip etmekteyiz. Hepimizin bildiği gibi 11 Şubat 2023 tarihinde açıklanan depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi gerekçesiyle uzaktan eğitim kararı alındı. Herhangi bir üniversite bileşenine danışılmadan acelece alınan bu karara karşı eğitim hakkımıza sahip çıkmak için bugün burada öğrenciler ve akademisyenler olarak toplandık.

2020 yılında 780 bin kişi üniversitelere yerleşmiş ve bu kararla 1,5 yıl örgün eğitim görmüş olacak öğrencilerin deneyimi üzerinde yapılan birçok araştırmada, pandemi döneminde ortaya çıkan uzaktan eğitimin yetersiz olduğu birçok kurum tarafından tespit edilmiş ve uzaktan eğitimin erişilebilirlik açısından çok fazla imkan gerektirdiği belirlenmiştir. Başta depremzedeler olmak üzere birçok üniversite öğrencisi uzaktan eğitim için gerekli koşullara sahip değillerdir. Aynı zamanda, öğrencilerin birbirinin desteğine ihtiyaç duyduğu bu günlerde onları üniversitelerinden uzaklaştırmak psikolojilerini olumsuz etkileyecektir. Diğer yandan, İTÜ öğrencileri olarak öğrenim hayatımızın büyük bir bölümünü uzaktan eğitim alarak geçirmemiz, mesleğimizin temel prensiplerini öğrenmemizi engelleyecek ve ilerleyen süreçte birçok probleme yol açacaktır. Okulumuzdaki tüm bölümlerde yüz yüze eğitim görülmesi öğrencilerin mesleğini öğrenmesi için gereklidir. Okulumuzdaki tüm bölümlerin farklı inisiyatiflere bırakılmadan yüz yüze eğitim görmesi öğrencilerin mesleğini öğrenmesi için gereklilik koşulu ve en temel hakkıdır.

Uzaktan eğitimin tek gerekçesi KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirilmesidir. Devletin depremzedelerin temel barınma hakkını karşılayabilmek için daha nitelikli alanlar sağlayabileceği kamu binaları ve özel kurumlar mevcuttur. Ülkemizin, eğitime ve gelişime en çok ihtiyaç duyduğu bu günlerde ilk gözden çıkarılanın eğitim hakkımız olmasını kabul etmiyoruz!

- Başta hükümet, üniversite rektörlükleri, YÖK ve tüm yetkililer tarafından alınan üniversitelerin uzaktan eğitime geçilmesi kararının iptal edilmesini,

- Öğrenciler arasında bir eğitim adaletsizliği yaratılmaması adına eğitimin tamamen yüz yüze olmasını,

- Yüz yüze eğitimin başlaması için tüm koşulların hazırlanmasını ve gerekli zamanın kurumlara ve öğrencilere verilmesini,

- Öğrencilerin konakladığı kurumlar dışındaki kamu ve özel konaklama alanlarının depremzedeler için ücretsiz açılmasını,

- Üniversite yönetimlerinin, depremden etkilenen tüm öğrenciler için psikolojik destek hizmetlerini hızlı ulaşılabilir ve ücretsiz şekilde sağlamasını ve bu alanlarda uzmanlaşmış kişilerin üniversite bünyesinde kadro alımlarının yapılmasını talep ediyoruz.

 

 

Yükseköğretim kurulu sonunda açıklama yaptı Üniversiteler hibrit eğitime geçiyor: İTÜ’den hala ses yok

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım