İTÜ'de 'alternatif kantin' nedeniyle soruşturma

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampusu’ndaki Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencileri, kantindeki temel gıda ürünlerine yapılan yüzde 50 zammı “alternatif öğrenci kantini” adında kantin açarak protesto ettiği için 6 öğrenciye daha soruşturma açıldı. Böylece “okulda izinsiz yiyecek ve içecek satmak” gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan öğrenci sayısı 8’e yükseldi. Öğrenciler soruşturmaların yıldırma politikası olduğunu fakat mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Öğrenciler kantinin adını “Ali İsmail Korkmaz” koyduklarını belirterek okul yönetiminin kendilerini kampusa polisi sokmakla tehdit ettiğini söyledi.

İTÜ’de haklarında soruşturma açılan öğrencilerden Gürkan Çağan, İTÜ Maçka Kampusu’nda okul yönetiminin kantin sorununu 2 aydır çözemediğini belirterek “Üniversitedeki öğrencilerin tamamı boykotu desteklediği için okul yönetimi soruşturmalarla öğrencileri yıldırmaya çalışıyor. Diğer 3 bin kampus öğrencisi gibi biz de hakkımızı savunduk. Soruşturma açanlar her seferinde bizim daha da birbirimize kenetlendiğimizi görüyorlar. Bu soruşturmadan sonra da öğrenciler bir arada durmaya ve mücadele etmeye devam edecek” diye konuştu. Çağan, okul yönetiminin kampusa polisi sokmakla tehdit ettiğini söyledi.

Gürkan Çağan, okuldaki haksızlıklara karşı bir mücadele verdiklerini belirterek özetle şunları söyledi:“Kantinimiz dışarıdaki cafelerle yarışan fiyatlarına karşı kurulmuştur. İTÜ’nün tüm kantinlerinin parsel parsel gizli ihalelerle satılmasına karşı İTÜ Maçka öğrencilerinin karşı duruşu haline gelmiştir. Zamanla da bütün öğrencilerin benimsediği ve destekçisi olduğu bir dayanışma merkezi haline dönüşmüştür.”

Soruşturma açılan başka bir İTÜ Hazırlık YDY öğrencisi Özcan Danışman ise eylemlerine çok sayıda eğitimcinin de destek verdiğini belirterek “Daha önceki yıllarda verilen mücadele sayesinde kazanım sağlanmış ve eski rektör Muhammed Şahin zamanında İTÜ senatosu kararı ile kâr amacı gütmeyen öğrenci kantini kurulması kararı alınmıştı. AKP tarafından atanan rektör Mehmet Karaca gelir gelmez bu kararı çöpe attı ve kazanılan bu hakkı hiçe sayarak bütün kantinleri eski AKP milletvekili Yüksel Çavuşoğlu’nun oğlunun şirketine sattı” diye konuştu. Danışman, mücadeleye devam ettiklerini vurgulayarak “Rektörlük ve Maçka yönetiminin baskıları ve tehditleri bunu değiştirmeyecek. Bizler üniversitemizde bir buçuk sene önce kazanılan kârsız öğrenci kantininin uygulamaya geçirilmesini istiyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet

İTÜ Vakıfları Engelli Öğrencilerin Elinden Tutuyor Hastane Mikrobunu Öldüren Kimyasal Bulundu

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi